Бордът на изпълнителните директори на МВФ разглежда доклад на етичната

...
Бордът на изпълнителните директори на МВФ разглежда доклад на етичната
Коментари Харесай

Бордът на МВФ разглежда доклад на етичната комисия за действията на Кристалина Георгиева в Световната банка

Бордът на изпълнителните шефове на МВФ преглежда отчет на етичната комисия за дейностите на Кристалина Георгиева в Световната банка. Това заяви представител на МВФ, представен от Ройтерс.

Кристалина Георгиева беше извикана от предходния си шеф Световната банка във връзка със подозрения за оказване на напън по отношение на отчет за икономическото развиване на Китай.

Тя е упрекната, че като шеф на Световната банка е оказала напън върху чиновници за възстановяване рейтинга на китайската стопанска система и по този начин позицията на Китай в класацията „ Да правиш бизнес “ за 2018 година се е преместила от 85-о място на 78-о място. В обвиняванията е забъркано и името на някогашния финансов министър Симеон Дянков.

Кристалина Георгиева изрично съобщи, че не е съгласна с констатациите.

Георгиева изрично отхвърля да е оказвала напън върху който и да било в Световната банка да манипулира данни.

Тя е коментирала на среща довечера със чиновниците на МВФ огласените нощес обвинявания, че през 2018 година - до момента в който е била на управителна позиция в Световната банка - е повлияла за изкуствено повишение на рейтинга на стопанската система Китай в класацията "Да правиш бизнес ", изготвяна всяка година и оповестена от Световната банка.

"Нека се изразя просто - това не е правилно! ", е декларирала довечера Георгиева съгласно организация Ройтерс, която разполага със стенограма от срещата в МВФ.

"Нито в този случай, нито преди, нито по-късно съм оказвала напън за манипулиране на данни ", е споделила още Кристалина Георгиева.

Сред основателите на "Да правиш бизнес " е някогашният ни министър на финансите Симеон Дянков. Неговото име също се загатва в оповестения нощес отчет на адвокатска адвокатска фирма, разследвала по поръчка на комисията по нравственос в Световната банка вероятни нередности при правенето на класацията за 2018 година.

В отчета се твърди, че Дянков е изиграл значима роля в манипулирането на данните за китайската стопанска система.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР