Борбата за патриаршеския престол е доста сериозна. Това заяви в

...
Борбата за патриаршеския престол е доста сериозна. Това заяви в
Коментари Харесай

Богословът Йордан Георгиев пред Дарик: Борбата за патриаршеския престол е доста сериозна

Борбата за патриаршеския трон е много сериозна. Това съобщи в предаването „ Кой приказва “ на Дарик радио богословът Йордан Георгиев. Според него въпросът е по какъв начин ще се схванат митрополитите – първо за престола на Сливенски митрополит и по-късно за нов патриарх.

„ Има доста искащи за патриаршеския трон, има девет претенденти, а според от тълкуването на устава на БПЦ, може да се счита и че Неврокопският митрополит Серафим има право да се кандидатира, защото навършва 50 години на 4 юли “, изясни Георгиев.

По думите му, още по-разширително пояснение освен на устава на БПЦ, а и на църковните обичаи, може да се счита, че митрополитите Антоний и Киприян също имат право да се кандидатират, макар, че не дават отговор на изискването за навършени 50 години. Според журналиста Горан Благоев обаче при избора на нов патриарх би трябвало да се следва само устава на БПЦ.

„ Това е доста рискова наклонност – да се вкарат двама или трима митрополити в битката, 50 години е закрепена възраст в устава на БПЦ и се надявам този път синода да не си наруши устава “, разяснява Благоев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР