Борбата с престъпността и недостига на квалифицирани кадри са най-големите

...
Борбата с престъпността и недостига на квалифицирани кадри са най-големите
Коментари Харесай

Австрийският бизнес се оплака от борбата с престъпността, инфраструктурата и липсата на кадри

Борбата с престъпността и дефицита на квалифицирани фрагменти са най-големите проблеми за австрийските компании, които имат бизнес у нас. Резултатите бяха показани на обичайно към този момент събитие пред публицисти. 50 сдружения от общо 88 интервюирани споделят, че битката с престъпността към момента не е на задоволително високо равнище. 48 упорстват за повече правна сигурност, 39 за по-предвидима икономическа политика, 35 за политическа непоклатимост, а 28 показват като проблем сферата на публичните поръчки, уточни Улрике Щрака, търговски консултант към посолството на Австрия в България.

Изследването показва още, че огромен проблем за 48 от фирмите е дефицита на квалифицирани фрагменти. 39 се оплакват, че не просто няма квалифицирани, а никакви фрагменти. Инфраструктурата е проблем за 34 от интервюираните, а с една по-малко са показали ниската продуктивност на труда у нас. 22 компании се надяват на покачване на покупателната дарба на българина.

В проучването от 2019 година са взели участие 88 австрийски компании. 45% работят в региона на търговията, 40% в бранш услуги, а 15% - в производството.

31% от тях имат оборот сред €2 милиона и €5 милиона, а 28% - годишен оборот от над €28 милиона. Две трети от тях са съсредоточени върху българския пазар, а износът им е до 10%.

Запитани за прогнозата за развиването на българската стопанска система, 59% чакат да няма обилни промени през 2020 година, 16% чакат позитивно развиване, а 25% са песимистично настроени. През 2019 година делът на оптимистично настроените мениджъри е бил 21,6%, а на отрицателно - 19%.

Австрийските компании са били запитани и за резултата от въвеждането на еврото в България, като 65% считат, че това ще се отрази позитивно.

С равнище на вложенията от 4.041,4 млн. евро (според данни на БНБ) Австрия е на второ място измежду задграничните вложители. Най-големите измежду тях са А1, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Palfinger, Mondi, Knauf, Uniqa, Wienerberger и Baumit.

В последната година имаше запитвания от разнообразни австрийски компании, които преглеждат България за евентуални вложения, уточни Щрака. Традиционно, България се конкурира със прилежащите на Австрия страни за нови задгранични вложения. Предимствата на България - ниските налози и преференциалната работна ръка, към този момент не са задоволителни, с цел да компенсират компликациите (липса на фрагменти, незадоволителна правна сигурност, слаба инфраструктура). За интервала януари-септември 2019 година задграничните вложения бяха позитивни, само че главно като портфейлни вложения, а не толкоз в дълготрайни активи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР