Борбата с пакета Макрон обедини превозвачите с политици от всякакви

...
Борбата с пакета Макрон обедини превозвачите с политици от всякакви
Коментари Харесай

Има ли кой да отмени пакета “Настимир”

Борбата с пакета „ Макрон ” сплоти превозвачите с политици от всевъзможни разцветки. Един евродепутат от ГЕРБ даже пътува до Брюксел в кабината на ТИР единствено и единствено да потвърди, какъв брой са несправедливи разпоредбите и че заплашват българските компании с банкрут.

Но къде са същите тези деятели – превозвачи и политици, когато би трябвало да се води война тук – в България. Къде е този евродепутат да се качи в тира и да отиде по автомагистрала „ Хемус ” до Витиня и да види по какъв начин ще му спрат камиона от придвижване.

Едно е да протестираш в Европа против пакета „ Макрон ”, а друго у нас – против пакета „ Настимир ”. Нека по този начин назовем близо 100-те ремонти в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП), признати от 43-ото Народно заседание и влезнали в действие от 21 януари 2017 година Повечето от тях бяха гласувани безрезервно от транспортната комисия с ръководител Настимир Ананиев от провалилия се Реформаторски блок. Въпросните законотворци не можаха нито да се сетят, нито да прочетат сред редовете на разпоредбите, което одобряват, че КАТ и Министерство на вътрешните работи са предложили тези промени само и единствено с корупционна цел. Да могат да си тъпчат джобовете с рушвети, до момента в който смъкват номерата на колите, вземат книжки, лишават регистрации, стопират от придвижване.

Вече година и 5 месеца в България работи пакетът „ Настимир ” – една уродлива система от насилствени административни ограничения (ПАМ). Още предишното лято „ Труд ” писа, че десетки притежатели на огромни и дребни транспортни компании са пропищели от налагането на ПАМ по член 171, алинея 2 писмен знак „ н ”.(Тогава господин Ананиев се засегна, че пишем името му, тъй като не бил той предложил тази корекция, а негови съдружни сътрудници от ГЕРБ. Но при пакетите е по този начин – всичко върви в пакет – б.а.) Текстът разрешава на катаджиите да стопират от придвижване до 3 месеца автомобил, чийто притежател Е ДОПУСНАЛ лидер на транспортно средство да навлезе в затворен сектор от пътя отвън обитаемоте места. Униформеният на шосето и началникът му в ръководството получиха правото да преценяват дали шефът на транспортната компания Е ДОПУСНАЛ или НЕ Е ДОПУСНАЛ назначеният от него на трудов контракт и с длъжностна характерност водач да наруши знака, забраняващ придвижването на камиони. Няма значение, че този камионджия се е клел устно и документално с декларация пред началника си, че няма да нарушава въпросната възбрана. Но камионджията е човек, бърка и нарушава. И постоянно шефът му Е ДОПУСНАЛ и би трябвало да търпи цялата суровост на закона 3 месеца, до момента в който камионът е спрян от придвижване.

Ето какво описа пред „ Труд ” транспортьор от фамилна компания, одеве взела на лизинг два камиона „ Волво ”. Единият се прибирал празен от Румъния, водачът бързал към София, тъй като синът му е на смъртно легло с левкемия (За страдание, когато четете тези редове, синът на индивида към този момент е умрял – б.а.). Катаджии го спрели на „ Хемус ”, взели му книжката и талона на камиона, който бил спрян от придвижване. Всъщност по документи тирът е благосъстоятелност на лизингова компания. Вноската за него на месец е към 2000 евро. Камионът седи повече от месец на паркинг, а шефът транспортьор обикаля да му търси талона и да апелира. В коя Областна работа на КАТ? 1. Тази по местоживеене на водача извършител. 2. По адресна регистрация на компанията. 3. По своя персонална адресна регистрация. 4. В региона, в която е записана компанията лизингополучател.

Всъщност то няма и какво да апелира, тъй като през първия месец нито някъде има издадено наказателно разпореждане, нито има наложена ПАМ. Адвокатът му споделя, че няма смисъл, тъй като в най-хубавия случай делото по жалбата ще се насрочи след 3 месеца, когато към този момент мярката е изтекла, а въпросът ще се реши след към година. Тогава пък занапред би трябвало да се води друго дело за материални вреди и пропуснати изгоди, което не се знае какъв брой години ще продължи.

Щетата за компанията с двата камиона е 50 %, на превозвача с 10 тира е 10%, а на сътрудника им със 100 тира – 1 %. Всички те или заплащат рушвети, или търпят загубите, без да стачкуват.

В плана за нов ЗДвП същия текст за „ Е ДОПУСНАЛ ” е препоръчан още веднъж, единствено срокът е понижен от 3 на 1 месец. Според специалисти обаче хипотезата на допустителство би трябвало да се заличи при положение, че става дума за водач, който е нает по контракт или самият той е наемател на камион, имащ различен притежател.

Но за какво приказваме за ремонти, пакетът „ Настимир ” би трябвало неотложно да бъде анулиран още преди лятната почивка на Народното събрание. От влизането му в действие през януари 2017 година имаме печално дребен спад на жертвите по пътищата. В същото време тази идиотска система от насилствени административни ограничения нанася вреди основно на хората, които отхвърлят да заплащат подкупи.

Свалянето на номерата – врата за корупция

От пакета „ Настимир ” би трябвало да се маха и текстът на алинея 2а на член 171, който позволява на служителите на реда да приключват регистрацията, да смъкват и прибират номерата на колите. Това също е необятно отворена врата за корупция. Тя се вижда с просто око по самата статистика на КАТ. Миналата година са били хванати 24 462 без брошура, а са свалени номерата на 10 298 автомобила на карали без брошура. Също през 2017 година се регистрират за хванати 2 822 дрогирани водачи, а са свалени номерата на 942 коли на дрогирани. Били са хванати 13 120 пияни зад кормилото, а са свалени номерата на 4546 автомобила, карани от пияни. Бъдете сигурни, че не е останала без номера колата на нито един, който си е платил.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР