Борбата с климатичните промени и за социално отговорно финансиране привлича

...
Борбата с климатичните промени и за социално отговорно финансиране привлича
Коментари Харесай

Банките размишляват как да оценяват доброто поведение

Борбата с климатичните промени и за обществено отговорно финансиране притегля от ден на ден последователи и участници. Последната окуражителна вест пристигна от Европейската капиталова банка (ЕИБ) - най-голямата многостранна финансова институция в света, която разгласи на 14 ноември, че в края на 2021-а стопира финансирането на планове за изкопаеми горива, в това число за обичайното потребление на природен газ. Това решение, по оценка на президента на Европейска инвестиционна банка - Вернер Хойер, е "количествен скок в упоритостите й " да поддържа проектите на Европа да стане първият "неутрален към климата " континент.

Според новата банкова политика, енергийните планове, кандидатстващи за финансиране от Европейска инвестиционна банка, ще би трябвало да потвърждават, че могат да създават един киловатчас сила като в същото време емитират по-малко от 250 грама въглероден двуокис - условие, което на процедура ще забрани обичайните газови електроцентрали. То изправя пред нови опасности газовия бранш, който е показал планове за полутечен газ за над 200 милиарда щ. $. Те чакат реда си да бъдат въведени в деяние по света през идните пет години като по-чиста опция на въглищата и на суровия нефт. За да са в естетика с новата тактика, газовите планове ще би трябвало да се основават на "нови технологии " за хващане и предпазване на въглерода, за комбинирано генериране на сила за електрозахранване и за отопление или за разбъркване на възобновими газове с природен газ.

Решението от 14 ноември, за което стана дума беше предстоящо и се появи седмица откакто финансовите министри на Европейския съюз единомислещо поддържаха анулацията на финансирането на планове за природен газ, недопечен нефт и въглища, с цел да подкрепят битката с климатичните промени. То беше планувано за предишния месец, само че гласуването бе отсрочено поради разделянето в блока. Някои страни желаеха финансирането на газовите планове да продължи, което принуди вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка - Андрю Макдауъл, да изпрати на 5 ноември писмо до сегашните 28 банкови акционери - членове на Европейски Съюз. В него Макдауъл предложи да се отсрочи с една година датата за прекъсване на финансирането на въпросните планове (от края на 2020-а - в края на 2021-а).



Междувременно, Европейската централна банка обмисля да вкара свързани с климатичните промени опасности в сюжетите си за банковите стрес-тестове, разгласи заместник-председателят й Луис де Гиндос.

Докато политиците по света водят борба за преход към модели за напредък с по-ниски въглеродни излъчвания, европейските банкери се пробват да оглавят измененията. И да открият по какъв начин да правят оценка покупко-продажбите, включващи нездравословните излъчвания, прахосването на храна или наемането на дами на работа. Този преход е извънредно значим за достигналия 110 милиарда щ. $ пазар на заеми, свързани с устойчивия напредък. Защото кандидатстващите за тях получават отстъпки за постигането на тези цели в областта на опазването на околната среда, на общественото и на управническото държание (ESG). Трудността произтича от обстоятелството, че всичките компании са изправени пред разнообразни провокации, даже в един и същи промишлен бранш, и кредитните поощрения са безпредметни, в случай че задачите са прекомерно неразбираеми, невъзможни за оценяване, нереалистични или прекомерно елементарно постижими.

Банковият отрасъл е възприел два съществени метода за оценка на заемите ESG: да употребява фирмените рейтинги на трети страни или да задава характерни цели, като да вземем за пример орязване на нездравословните излъчвания. Разделението евентуално ще продължи, сочат резултатите от изследване на организация "Блумбърг нюз " през тази седмица на 30 кредитни институции, чиито желания са поделени съвсем поравно сред тези два метода, за които стана дума.

ESG рейтинги

Длъжниците със заеми, обвързани с тези ранглисти, по предписание получават отстъпки за усъвършенстване на рейтинга си. Например, немският енергиен снабдител EON, подписа наскоро кредитна договорка за 3.5 милиарда евро, с условия, обвързани с класирането на ESG в фирмите за оценка на тези индикатори - ISS, MSCI и Sustainalityics.

Основното преимущество на този рейтинг е, че покрива огромен брой фактори като замърсяване на околната среда, права на служащите и антикорупционни ограничения - всички те окуражаващи многостранни усъвършенствания на работата на фирмите. От друга страна, тези оценки маскират комплицирания лабиринт от условия и стотиците данни, които би трябвало да се показват, с цел да се доближи избран резултат. Различията в претеглянето на информацията може да засегне съществено рейтинга, което усложнява сравнението на оценките на ESG от другите снабдители, работещи с разнообразни системи. Огромният набор от данни и необятният диапазон пък затрудняват едрите длъжници да усъвършенстват рейтингите си.

Специфични цели ESG

Алтернативата на рейтингите е да се обвърже отпущането на заеми с няколко основни показателя. Например, френският кооператив Agrial подписа контракт за заем от 900 млн. евро, привързан с пет характерни цели, в това число сигурност на труда и произвеждане на органични артикули.

При този способ се заобикаля сложността на рейтингите, като кредитори и длъжници могат ясно да видят какво и по какъв метод е оценено и след това - дали е реализирано. То оказва помощ на длъжниците да се концентрират върху основни области, в най-честия случай - съкращаване на нездравословните излъчвания. Тук комплицираното е да се дефинират задачите. А по-тесният им обсег значи, че фирмите могат да получат кредитни бонуси за ESG при усъвършенстване в контрактуваните области даже в случай че в други развиването им се утежни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР