Борбата с килограмите е трудна и упорита за мнозина, често

...
Борбата с килограмите е трудна и упорита за мнозина, често
Коментари Харесай

Неочакваната причина, която прави отслабването трудно

Борбата с килограмите е сложна и упорита за мнозина, постоянно продължителна и изтощителна и даже мощната воля и старания от време на време се оказват незадоволителни. Според ново има една причина, за която малко хора се сещат, само че е напълно допустимо тъкмо тя да прави мъчно или даже невероятно.
 Периодичното недояждане - пет изгоди за здравето ни
5 изгоди от периодическото недояждане

Отслабването е единствено една от тях

Експертите настояват, че методът, по който мозъка ни реагира на храната, може да е от огромно значение. Скорошно изследване открива, че мозъкът реагира на питателните субстанции по друг метод при хора със затлъстяване, даже като отслабнат.

Изследователите изследват 60 участници на възраст над 40 години, като едната половина са диагностицирани със затлъстяване, а другата половина не са.

За да стане ясно по какъв начин мозъкът реагира на храната при тези две групи, разнообразни разтвори, съдържащи единствено глюкоза, липиди или вода, се вливат непосредствено в стомасите на участниците в обособени дни. След това мозъчните им реакции се мерят с ЯМР сканирания за към 30 минути след инфузията. Измерват се също по този начин и хормоналните равнища в кръвта.
 Снимка 623359

Резултатите демонстрират, че участниците, които не страдат от затлъстяване, са задействали центровете за заплащане в мозъка в отговор на питателните субстанции. При участниците със затлъстяване обаче, тези центрове на мозъка не са били задействани. Същата липса на реакция учените откриват, когато повтарят сканирането три месеца по-късно при участниците със затлъстяване, които към този момент са свалили 10% от тежестта си.

Според специалистите тази липса на реакция на заплащане постоянно води до преяждане и може да затрудни смяната на питателните привички, които водят до наддаването на килограми. Те също по този начин считат, че това изследване е доказателство за връзката сред мозъка и наднорменото тегло и затлъстяването, написа.
 Снимка 623358

И до момента в който тези открития поддържат изказванията на учените, че зад загубата на тегло стои освен това от мощна воля, те прецизират, че въпреки всичко изследването е извършено при релативно дребен брой възрастни над 40 години, затова не е показателно за по-младите.

Освен това в изследването е употребена сонда за хранене, с която участниците са получавали хранителни субстанции. Трябва да се означи, че въпреки всичко това не е реален метод на " хранене " и следените мозъчни реакции може да не са достоверни при всички условия.
 Как да влезем във форма за лятото - смяната, от която се нуждаем
Как да влезем във форма за лятото

Една смяна в метода на хранене е задоволителна

В умозаключение откривателите споделят, че откритията им не значат, че човек със затлъстяване не може да отслабне и да задържи свалените килограми. В същото време обаче се надяват спомагателни изследвания да дадат повече изясненост за реакциите на мозъка и сигналите за апетит и задоволеност.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР