Борбата на руските управляващи с фалшивите новини и глобите за

...
Борбата на руските управляващи с фалшивите новини и глобите за
Коментари Харесай

Форбс не очаква масови репресии в Русия заради новите закони срещу фалшивите новини

Борбата на съветските ръководещи с подправените вести и санкциите за огорчение на властта няма да провокират всеобщи репресии, въпреки че дават опция за злоупотреби, написа съветското издание на сп. "Форбс ".

Вчера съветският президент Владимир Путин подписа два закона, получили гръмък отзив в страната. Предвиждат се санкции за пренебрежение към властта и държавните знаци, също и за разпространяване на недостоверна публично значима информация - "фейкове ". Путин подписа пакета макар експертното умозаключение на президентския Съвет за развиване на гражданското общество и по човешките права, съгласно който законите би трябвало да бъдат доработени, уточни "Форбс ".

"Не е станало нищо суперново и свръхестествено в областта на държавната политика за контролиране на интернет. Политиката остава без промени от 2011 година Тогава бе призната, нагледно казано, идея за пречистване и пречистване на наличието ", разяснява Павел Чиков, водач на интернационалната правозащитна група "Агора ". "Новите закони са концептуално повтаряне на към този момент съществуващи в Русия, да вземем за пример на закона за извънсъдебно блокиране на уеб сайтове. Това може би сочи, че страната не разполага с нищо по-ефективно или противоположното - че към този момент всичко я устройва ", добави специалистът.

"Законът против подправените вести ще даде опция да се почисти осведомителното поле в Русия от уеб сайтове, публикуващи така наречен фейкове - да се избегнат възможни безредици, провокации и да се опази публичната сигурност ", уверен е юрисконсултът Сергей Веремеев. "Времето ще покаже по какъв начин ще работи законът против оскърбленията на властта и какви изявления ще бъдат считани за неприемливи, счита колежката му Виктория Соколова. "Практика, годна за разбор, ще се образува минимум година след влизането на закона в действие. Едва тогава ще станат ясни критериите за разграничение на понятията "свобода на словото " и "неуважение към властта ", сподели тя.

"Още преди Владимир Путин да подпише новите закони, те провокираха нееднозначни реакции в съветското общество. Мнозина се запитаха какво тъкмо би трябвало да се счита за подправена вест и кои специалисти ще откриват съществуването на такова наличие ", напомни онлайн изданието "Военное обозрение ".

Срещу законопроектите се изрекоха над 100 публицисти и правозащитници. Те ги нарекоха държавни репресии против цялата журналистическа и писателска общественост, показва "Новая газета ". "Законът против оскърблението на властта е първият безусловно съсловен закон в Русия, тоест закон, който безусловно с текста си разделя обществото и властта ", съобщи журналистът Михаил Фишман, представен на уеб страницата на радио "Ехото на Москва ".

"Ето, има хора - плебс, има и хайлайф, началници, власт в лицето на изброените в закона: парламентаристи, депутати, държавно управление и т. н. Ето, плебеите не трябва да наскърбяват началниците. Такъв е безусловно текстът на закона. У нас преди нямаше такива неща. Преди имахме друга идея, че законът един тип е еднакъв за всички и Владимир Путин все повтаря всички би трябвало да живеят съгласно закона - това е главната му мантра. Ние обаче разбираме, че това се отнася за хората, които са му неприятни ", посочи наблюдаващият.

Правозащитникът Павел Чиков предвижда пред електронния в. "Медуза " последствията от частичното декриминализиране на действието разпалване на ненавист или омраза, подхванато от съветските управляващи предишния декември. "Последиците ще бъдат усетени освен от хората, против които бяха формирани престъпни каузи, само че и от силовите структури, чиито функционалности ще бъдат преразпределени ", увери той.

"Криминалните каузи ще станат по-малко, само че практиката по тях - по-сурова, а отговорността - по-висока, чак до отнемане от доживотна присъда. Федералната работа за сигурност ще работи по действията, които остават престъпни закононарушения - присъединяване в екстремистки сдружения, основаване на терористични сдружения, обществено оправдаване на тероризма и апели към екстремистка активност. По-трудно е обаче да се потвърждават апели, в сравнение с разпалване на ненавист или омраза ", разсъждава Чиков. "Сферата на екстремистките закононарушения е по-тясна, наложително би трябвало да се потвърди съществуването на дадени езикови структури. Те обаче се срещат надалеч по-рядко, в сравнение с да вземем за пример похищенията против достолепието на някаква етническа или религиозна група ", добави специалистът.

"За разпалване на ненавист или омраза или за оскърбление на човешкото достолепие през 2017 година в Русия са наказани 571 души, за "публични апели към екстремистка активност " - 170, за обществени апели към тероризъм или оправдаване на тероризма - 96 души ", стана ясно от статистически данни на "Медуза ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР