Борбата на Каталуния за независимост може да е най-тежката политическа

...
Борбата на Каталуния за независимост може да е най-тежката политическа
Коментари Харесай

Буря в чаша вода: Каталуния не е фатална заплаха за еврозоната

Борбата на Каталуния за самостоятелност може да е най-тежката политическа рецесия в Испания от десетилетия, само че тя не е Grexit, Brexit или даже Frexit за задгранични вложители.

Притежателите на испански акции и облигации в чужбина - а и притежателите на активи от еврозоната като цяло - съумяха бързо да отхвърлят сравненията с избухналите поредно рецесии, свързани с държавния дълг, които засегнаха еврозоната сред 2010 година и 2012 година, написа в собствен разбор Reuters.

Въпреки че най-богатият район в Испания има по-голяма стопанска система от Гърция, Португалия и Финландия, цената на испанските и каталунските активи остана съвсем без смяна. Това демонстрира, че пазарите преглеждат рецесията с Каталуния най-много като вътрешен проблем с дребен, в случай че изобщо има някакъв систематичен риск за страната, банките или еврото.

Макар главният испански финансов показател IBEX да падна със 7%, той към момента е с годишен растеж от повече от 10%. Разходите по 10-годишните заеми на испанското държавно управление, както и тяхната рискова награда над немските им еквиваленти, са по-ниски, в сравнение с при започване на годината. А обменнният курс на еврото едва се усили.

Мащабът на финансовия риск над брутния вътрешен артикул на испанската провинция е доста друг. Нивото на дълга на Каталуния - към 77 милиарда евро - е към 1/4 от това на Гърция.

Освен това 52.5 милиарда евро, малко над 2/3 от тях, се дължат на Испания. 8.175 милиарда евро са заемите към локални финансови институции, 6.018 милиарда евро към останалия свят и 10.035 милиарда евро за други, съгласно данните на испанската централна банка.

Международната експозиция е прекомерно дребна, с цел да сътвори вълнeние в еврозоната, даже и при положение на каталунски банкрут, а резултатът върху Испания също ще бъде стеснен. Общият дълг на Каталуния към центъра съставлява едвам 4.75% от съвкупния дълг на Испания към края на 2016 година

Независимостта сама по себе си не би довела до дефолт по държавния дълг, нито до излизане от страна на към този момент действителен член на еврозоната, което провокира паника по-рано през десетилетието, като имаше опасения за деноминиране на суверенния риск, следващ банков стрес и правни прецеденти, които да се разпространят из целия Европейски Съюз.

Икономическото доверие и бизнес рискът за испанските компании и семействата може да се окажат проблем за маржовете на финансовите вложители, само че това към този момент значително се смекчава от процъфтяващата международна стопанска система и най-бързото икономическо разширение в еврозоната за повече от 6 години.

Шансовете за самото разединение постоянно са слаби. Един от водещите вложители в каталунски облигации счита, че концепцията на региона за самостоятелност постоянно е била правно съмнителна.

" Гърция беше доста друга история - самото битие на Гърция като част от паричния съюз беше сложено под въпрос. В Каталония независимостта в никакъв случай не е била конституционна, тя няма правно съображение ", изяснява Марк Даудинг, старши управител в BlueBay Asset Management, който е дълготраен вложител в каталунския дълг.

Ако в последна сметка независимостта на Каталония постоянно е била малко евентуална, останалото е просто " стихия в чаша вода " за финансовите пазари, показва Даудинг.

Пазарите се пробваха да преоценят другите детайли на испанския финансов свят, само че дребна част от тези стъпки бяха трайни.

Разликата сред каталунските и испанските облигации бързо се усили до най-високото си равнище за повече от година след неразрешения референдум за самостоятелност от 1 октомври, защото вложителите избягаха от дълга на размирния район.

Но в този момент тези загуби освен са изтрити, а са намалели до най-ниските равнища от средата на юли до 250 базисни пункта.

Испанските банки със седалища в Каталуния - Banco de Sabadell и Caixa Bank понесоха най-тежките удари в разгара на рецесията, само че след това и двете реалокираха централите си отвън района и цените на акциите им към момента са с над 20% нагоре на годишна база.

" Това е доста друго от другите рецесии, пред които еврозоната беше изправена в последно време. Това е на първо място вътрешен проблем и народен въпрос за Испания. Не считаме, че в сегашния миг това ще докара до систематична рецесия ", сподели Надя Гарби, икономист в Pictet Wealth Management.

" Най-засегнати са испанските акции; облигациите са понесли относително скромeн удар, а еврото е наранено най-много от ЕЦБ ", сподели Никола Мей, анализатор и управител портфолио в Pimco - най-големият вложител в облигации в света и притежател на каталунски дълг.

Продължаващата стратегия за парични тласъци и закупуване на облигации на Европейската централна банка спомогна за понижаването на евентуалната неустойчивост.

Целият дълг на държавните управления в Южна Европа - считани за най-големи бенефициенти на щедростта на ЕЦБ - е бил издирван от този момент. 10-годишните испански дългови бумаги са с 13 базисни пункта под равнището преди референдума от 1 октомври.

" Като вложители се намирате в среда, която искрено наподобява много удобна от вероятността за волатилност ", сподели Андрю Мълинър, портфолио управител в ръководещото сдружение Henderson.

Основният европейски показател на волатилността е непосредствен до най-ниския от преди финансовата рецесия през 2008 година

Испания беше една от страните, които пострадаха най-тежко по време на дълговата рецесия в еврозоната в интервала 2010-2012 година, като равнището на дълга й скочи от 29% от Брутният вътрешен продукт до 99%, откакто трябваше да одобри избавителна стратегия от Европейския съюз, с цел да избави банките си.

Тя мина през годините на криза и прекатурна наклонността, трансформирайки се в една от най-бързо растящите стопански системи в Европейски Съюз сега. Очаква се тя да пораства с 2.4% през 2018 година, което е доста над междинното равнище за еврозоната от 1.8%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР