Борбата на Федералния резерв с инфлацията ще започне вземе жертви

...
Борбата на Федералния резерв с инфлацията ще започне вземе жертви
Коментари Харесай

САЩ ще започнат да губят по 175 000 работни места на месец в началото на годината

Борбата на Федералния запас с инфлацията ще стартира вземе жертви - САЩ ще започнат да губят десетки хиляди работни места на месец при започване на идната година. Това разясняват от Bank of America.

Въпреки че пазарът на труда е изненадващо мощен през септември, Федералният нападателно покачва лихвените проценти, с цел да облекчи търсенето. Очаква се темпът на повишаване на работните места да се свие на половина през четвъртото тримесечие на тази година, написа CNN.

Междувременно инфлацията нараства, а заплатите в неселскостопански браншове ще стартират да понижават при започване на идната година, което ще докара до загуба на към 175 000 работни места на месец през първото тримесечие, счита банката. Според данните на Bank of America, загубата на работни места ще продължи през по-голямата част от 2023 година

Безработицата ще доближи връх от 5,5%. Анализът за работните места сподели, че пазарът на труда се забавя. Все отново безработица падна до 3,5%, което е най-ниското равнище от 1969 година насам.

Централната банка на Съединени американски щати увеличи нападателно лихвените проценти (с най-бързия ритъм от най-малко четири десетилетия) в опит да охлади инфлацията.

Някои анализтори са по-оптимистични за положението на пазара на труда. Според Conference Board да вземем за пример " заетостта ще продължи да пораства през идващите месеци ", макар че това ще става с по-бавни темпове.

Bank of America чака равнището на безработица да доближи 5,5% през идната година, което е много под цифрата от близо 15% през април 2020 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР