Боравейки с дигитални учебници, работейки в изцяло дигитална среда, свиквайки

...
Боравейки с дигитални учебници, работейки в изцяло дигитална среда, свиквайки
Коментари Харесай

С хромбук в училище: готови за професиите на бъдещето

Боравейки с цифрови „ учебници ”, работейки в напълно цифрова среда, свиквайки на онлайн работа в екип, децата незабелязано се приготвят за бъдещето

След появяването на хромбуците у децата има повече ангажимент към учението, повече предпочитание, цялата образователна стая се трансформира и носи прелестно прекарване (снимка: Гугъл for Education)

Руската езикова гимназия „ Иван Вазов ” в Пловдив стана първото референтно учебно заведение на Гугъл в България и на Балканите. В школото употребяват хромбуци – леки и здрави преносими компютри, създадени от Acer, и просветителния пакет програмен продукт G Suite на Гугъл, с цел да заменят десетките учебници с едно леко, несъмнено и надеждно цифрово устройство за обучение.

Този способ на образование фрапантно трансформира целия образователен развой. Прави учебното заведение доста по-ефективно и по-адекватно на актуалната действителност. Сега учебни заведения от цяла България и района могат да идват в езиковата гимназия, с цел да изследват по какъв начин цифровата технология е направила по-успешен образователния развой и да заимстват сполучливия модел. Именно по тази причина учебното заведение се назовава „ референтно ”.

За „ отпразнуване ” на достижението на посещаване в България бяха Дийн Стоукс, управител на Гугъл по внедряване на просветителни приложения в Европа, Близкия Изток и Африка, и Крис Ликфолд, зам.-директор на приблизително учебно заведение от Англия, което също е „ референтно ” по програмата на Гугъл от 2015 година насам.

Реални промени

„ Всяка година вършим изследване измежду нашите учители. Те споделят, че след появяването на хромбуците у децата има повече ангажимент към учението, повече предпочитание. Има повече отчетност. Цялата образователна стая се трансформира и носи прелестно прекарване за децата ”, споделя Крис Ликфолд. В учебното заведение, където е заместник-директор, учат 1550 деца.

Устройствата, предоставяни на учениците, са заякчени – те са устойчиви на удряне, рухване и всевъзможни други рискови въздействия. Устойчиви са и на вода и течности – проектирани са с „ отцеждащ ” се панел, тъй че всичко, разлято върху тях, непосредствено изтича на масата под машината. Работят единствено с „ облака ”- всички генерирани данни се съхраняват в облака и нищо не се пази локално на устройството.

Британското учебно заведение е въвело модел на работа, при който фамилиите на учениците закупуват хромбуците. „ Това е инвестиция за 4 години и всички родители са уверени в изгодата от нея: вместо да купуват десетки хартиени учебници всяка година, родителите купуват единствено това устройство ”, споделя Ликфолд. За обществено слабите има стратегия, с която учебното заведение обезпечава хромбуци на децата, само че не разрешава устройствата да бъдат носени у дома.

За българското учебно заведение хромбуците са закупени от учебната администрация по програмата „ Acer за образованието ”. Устройствата, които се дават, са освен физически заякчени, само че и проектирани особено за образователния развой, тъй че да не са разсейващ фактор, а в действителност да подкрепят учението. С тези хромбуци са снабдени децата от една паралелка – 8 „ ж ” клас на гимназията.

Сигурна среда

С хромбуците и G Suite децата могат да учат, да изследват тематики за своите планове и домашни задачи, да работят в група. На разположение за тях са е-поща, онлайн предпазване на данни, програмен продукт за образование Classroom, известни приложения като Docs, Sheets и Slides, както и календар и модул за основаване на уеб сайтове.

Софтуерът на Гугъл, доставян с хромбуците, развива у децата скъпи умения за другарство с близките, взаимна работа, съдействие и поддръжка, споделя Дийн Стоукс – управител на Гугъл по внедряване на просветителни приложения в района ЕМЕА (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

При взаимни задания учениците могат да си провеждат чат, с цел да разискват заданието си. Всички действия са предпазени: те са недостъпни за външни участници, криптирани, „ бронирани ” против хакерски офанзиви. Така децата могат да работят умерено, в сигурна електронна среда, акцентира Дийн Стоукс. Спокойни могат да бъдат и родителите и учителите.

Именно това прави системата доста подобаваща, комфортна и мечтана измежду учебните заведения. Управлението се поверява на самото школо и точно оттова вземат решение какви уеб сайтове да бъдат налични за децата, по кое време и по какъв начин.

Придобивка за фамилията

Фактът, че е разполагаем едно несъмнено, надеждно и потребно цифрово устройство за ученика, е добре пристигнал за доста фамилии. За тях това е решение на въпроса какъв компютър да купят на детето, по какъв начин да го защитят от евентуалните рискове в интернет и да го насърчат да употребява устройството за нещо потребно. „ Затова на тези хромбуци ние гледаме като на фамилна облага ”, споделя Ликфолд.

За обществено слабите фамилии хромбукът може даже да стане фамилен компютър. Тогава всички се възползват от неговата опция за несъмнено и безвредно сърфиране в интернет и потребление на редица потребни приложения.

Без тежки раници

Една от огромните промени, които настъпват с въвеждане на хромбуците в образователния развой, е спасяването на децата от тежките раници с учебници. Този проблем е добре прочут у нас, само че е реалност и другаде по света.

Програмата за въвеждане на електронните учебници разрешава всички образователни материали да бъдат употребявани в цифровия си вид, върху хромбука – оттова идва и името й „ едно към едно ”. Така вместо няколко десетки учебника и тетрадки в раницата има единствено едно компютърно устройство.

Замяната на десетките учебници има и различен потребен резултат: икономисват се разноски за печатни материали, показва Васил Василев, управител продажби в Acer България. Вместо книжни материали, които след края на образователната година ще са към този момент ненужни, родителите могат да купят хромбуците, които си остават облага за детето и фамилията.

Наред с останалите изгоди, електронните учебници икономисват разноски, уточни Васил Василев – управител продажби в Acer България (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Естествено, и самото учебно заведение понижава потреблението на печатни материали в административните си процеси. Понякога единствено от това се икономисват толкоз доста средства, че може да се „ финансира ” цялото софтуерно изобретение.

Сътрудничество

Знаейки, че децата могат да си поддържат връзка в сигурна цифрова среда, учители и родители умерено могат да оставят учениците да работят дружно по образователни задания благодарение на своите хромбуци. Това предизвиква съдействието измежду децата. Възпитава се табиет за взаимна работа, за взаимопомощ, споделя Ликфолд. Общуването и взаимната работа са скъпо умеене, което е все по-търсено измежду работодателите при наемане на експерти от всевъзможни области.

Самият програмен продукт, който Гугъл дава, предизвиква този тип умения. Гугъл Docs и други софтуерни системи на огромната интернет компания разрешават едновременното писане и редактиране – от години. Тази функционалност е разполагаем на децата от учебните заведения, споделя Стоукс. Това развива в тях скъпи умения за другарство с близките, взаимна работа, съдействие, поддръжка.

Готови за специалностите на бъдещето

Боравейки с цифрови „ учебници ”, работейки в напълно цифрова среда, свиквайки на онлайн работа в екип, децата незабелязано се приготвят за специалностите на бъдещето, които ние даже не можем да предвидим, уверени са английският преподавател и мениджърът на Гугъл.

Общуването и взаимната работа са скъпо умеене, което е все по-търсено измежду работодателите, разяснява Крис Линкфолд – зам.-директор на приблизително учебно заведение от Англия, „ референтно ” по програмата на Гугъл (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Да имаш каквото и да е чисто техническо умеене, като да вземем за пример да пишеш програмен код, е нещо, което може да се научи; меките умения обаче са доста скъпи и те са най-търсени измежду работодателите в днешно време. Именно по тази причина програмата за образование в учебно заведение посредством хромбуците от Acer и софтуера от Гугъл оказва помощ на децата да се приготвят за действителността, която ги чака след довеждане докрай на гимназията.

„ За нас е скъпо това – да дадем опция да се дава модерно образование благодарение на технологиите, в крайник с достиженията на века, в който живеем ”, споделя Стоукс.

Той е някогашен преподавател, познава добре опита на всички „ референтни ” учебни заведения – които са към 400 по света – и споделя, че при тях няма обединен обичай на използване на технологията. Всяко учебно заведение, според от своята специфичност и област, ползва технологиите по друг метод. Важен е крайният резултат – смяната на образователния развой, мотивирането на децата, даването на доста нови благоприятни условия на учителите.

Учителите

За учителя компютърът е и би трябвало да си остане средство, с което да подкрепя образователния развой. Един учител по история няма по какъв начин да заведе класа до Египет, с цел да опише на децата за египетските пирамиди, само че с хромбуците и силата на актуалния програмен продукт той може да направи виртуална разходка с класа – в границите на образователния час, описа Стоукс. Точно тази смяна прави образователния развой по-приятен, по-интересен и по-ефективен.

Практиката демонстрира, че всекидневно с въвеждането на хромбуците към 10% от учителите образуват група на „ дейните ”, които стартират да употребяват устройствата непрекъснато, да основават нови презентации, уроци, образователно наличие – и да го споделят. Други 80% просто възприемат технологията и си вършат ежедневните задания по-лесни. Винаги има и към 10%, които изостават в използването на системата.

„ Забелязваме, че даже и най-големите традиционалисти измежду учителите харесват хромбуците и новата форма на образование ”, споделя Ликфолд. По думите му, когато виждат изгодата от облекчения метод на работа, и най-консервативните учители възприемат с ненаситност новата система.

Споделяне

Оттам насетне е значимо сполучливият модел да бъде споделен измежду други учители, споделя Стоукс. Това бе и повода за образуване на конференция в Пловдив, на която езиковата гимназия „ Иван Вазов ” да показа триумфа си с въвеждането на хромбуците и цифровизирания образователен развой.

Платформата за цифрово образование е отворена за всеки, който основава потребни материали за образованието, акцентира Надежда Юрукова – Център за креативно образование (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Конференцията бе проведена от всички сътрудници в начинанието: Acer, която обезпечи хромбуците за учениците, Гугъл, която вкара програмата за дигитализиране на учението, Община Пловдив, както и Центърът за креативно образование – първи Гугъл иноватор в България – това е просветителния център, в който се приготвят учителите, работещи по програмата на Гугъл.

В рамките на два дни преподаватели от референтното учебно заведение споделят опита си в потреблението на хромбуците и G Suite за поощряване на учението измежду децата.

Съдържание

Инициативата може да бъде надградена и с въвеждане на образователно наличие от сътрудници, които се занимават със основаване на такова. Тя може да бъде потребна и за дигитализиране на образователните материали и литература, споделя Надежда Юрукова от Център за креативно образование. Платформата е отворена и всеки, който основава потребни материали за образованието, може да се включи, тъй като в сходни планове всяко допълнение носи голяма добавена стойност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР