Бонус - малус системата реално е грабеж на застрахователя от

...
Бонус - малус системата реално е грабеж на застрахователя от
Коментари Харесай

Автомобилният бранш: Бонус-малус системата реално е грабеж на застрахователя от шофьора

" Бонус - малус " системата действително е обир на застрахователя от водача, подтиква паразитна облага и неоснователното замогване на финансови институции. Не на последно място системата ще подтиква корупцията. Около това мнение се сплотиха на конференция в Българска телеграфна агенция през днешния ден ръководителите на Българското обединяване на водачите, Конфедерацията на автобусните превозвачи и Съюза на преподавателите по авто- мото подготовка.

По думите на Христо Радков, ръководител на Българското обединяване на водачите, системата " Бонус-малус ", която е обвързана с повишаване на застраховка " Гражданска отговорност ", вкарва в подвеждане, че ще имат бонуси водачите, тъй като не са правили нарушаване на пътя 20 година Експертът счита, че по-опасното нещо в тази системата е в " малус " -а.

Радков даде образци с планове какъв брой ще заплащат фамилии и компании, в случай че създадат нарушаване на пътя съгласно новата система. От тях излиза наяве, че в случай че за един лек автомобил, притежаван от обикновено средностатистическо семейство в България, се извършат 2 или 3 нарушавания за превишена скорост, то ще се заплащат от горната страна по 100 лева на месец единствено за Гражданска отговорност.

При транспортните компании, които имат по най-малко 10 камиона, се стига до 3 900 лева от горната страна. Нормална междинна българска компания заплаща Гражданска отговорност от 39 000 лева за 10 камиона, при нарушавания обаче - сумата може да стигне до 156 000 лева, единствено в случай че един от водачите е сниман с превишена скорост.

" Понеже тази система е доста съзнателна и ще компенсира положителния лидер - в случай че един човек надвиши с 20 км в градски условия, неговият " малус " ще се равнява на 5 лидера, които не са правили нито едно нарушаване за 2-3 години ", сподели Христо Радков. " Ако лидер надвиши скоростта на придвижване два пъти за една година с 31 км/ч в градски условия или с 50 км/ч отвън града, примерно като форсира при започване на Автомагистрала " Тракия " след караулката, където ограничаването е 60 км/ч, чак до пътен възел Елин Пелин или премине около " хранилката " сред Стара Загора и Чирпан, то той ще компенсира парично застрахователите с неговия малус, употребения
бонус от 11 /22 или 33/ лидера, които са в бонус класа и не са имали нарушаване и не са предизвикали вреда през последните 5 години ", изясни още той.

Всичко това в случай, че българският водач кара при най-калпавите пътища и най-лошата организация на придвижването, разяснява Йонко Иванов, ръководител на Съюза на преподавателите по авто- мото подготовка. " Да си добър водач не е обвързване на " Гражданска отговорност ", безапелационен бе той.

Според Магдалена Милтенова от Асоциация на автобусните превозвачи, законът е чисто лобистки в полза на застрахователните компании. Тя разяснява, че България е единствената страна в Европа, която вкарва " бонус-малус " за осъществяване на нарушавания. " Възпитателната функционалност е роля на закона, а на застрахователя - да застрахова и да обезщетява. Чрез тази система ще ни санкционират два пъти за едно нарушаване ", уточни още Милтенова.

От сектора заплашиха, че в случай че системата бъде призната в този й тип, те ще откажат да образоват водачи. Тяхното предлагането е " Бонус -малус " да се ползва единствено при вреди и по никакъв метод да не се обвързва със Закона за придвижване по пътищата.

" Не можем да се примирим, че си плащаме санкцията, а би трябвало да плащаме и на частна компания посредством застраховка доход. Тогава ние предлагаме на 70-те, които в действителност са 170 неприятни сектора с нараснал риск от ПТП да не се събират тол такси, а да ни компенсират с цената на горивото ", разяснява Христо Радков.

От сектора предизвестиха, че ще стачкуват на 18 декември и към настояванията на митинга си ще прибавят и желанието да се одобри системата " бонус-малус ". /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР