Бонобо, най-близкият братовчед на човека от животинския свят, е привличан

...
Бонобо, най-близкият братовчед на човека от животинския свят, е привличан
Коментари Харесай

Маймуните виждат в агресивността висок социален статус


Бонобо, най-близкият братовчед на индивида от животинския свят, е привличан повече от преобладаващи и нечувствителни особи, в сравнение с от нежни и общителни същества. Това сочат заключенията от опитите, оповестени в четвъртък в списание Current Biology и представени от Агенция Франс Прес.

Изследователите са сюрпризирани от тези наблюдения, тъй като бонобо, което е доста по-малко нападателно от шимпанзето, се счита за спокойно животно, което желае да си сътрудничи.

Според тях проучването поддържа концепцията, че наклонността да се заобикалят нападателните човеци и да се малтретират други хора е едно от държанията, които отличават хората от други типове.

Дори и на три месеца човешкото създание демонстрира способността да разграничава положителните от "лошите" и избира да взаимодейства с хора, които желаят да оказват помощ на другите, демонстрират предходни проучвания.

За да дефинират дали бонобо споделя същите обществени черти, учените от университета Дюк в Северна Каролина (Duke University) провели серия проби с възрастни бонобо в резерват в Лоя Я в ДР Конго.

Те показвали на 24 бонобо анимация, в която персонажът се пробва с труд да се изкачи на рид. След това идват двамата основни герои: единият се стреми да му помогне, а другият го отблъсква.

След това откривателите поставяли парче ябълка под отпечатан облик на всеки от двамата основни герои, с цел да видят кой ще бъде определеният.

В различен опит видеоклип демонстрира някой, който хвърля играчка прекомерно надалеч, с цел да я доближи. Втори човек се намесва, с цел да му върне играчката, само че трето лице я взема и я отнася.

Нова опция за избор за бонобото – да приемете парче от ябълка от крадеца или от положителния самарянин?

За разлика от хората, тези примати постоянно виждат експанзията като знак на висок обществен статус

“Струва си да имаш мощен съюзник", обобщават учените.

При хората отстраняването на тези, които злоупотребяват с другите, оказва помощ да се избегнат неприятните сътрудници и не предизвиква агресивното държание заради страха да не бъдат обществено отхвърлени носителите му.

За учените привилегироването на общителните и другарски настроени персони е ключът за човешките общества да работят хармонично в огромен мащаб. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР