Бон. В неделя, 21 януари, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се

...
Бон. В неделя, 21 януари, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се
Коментари Харесай

ГСДП решава на извънреден конгрес в Бон за бъдещето на коалиционните преговори със Съюза

Бон. В неделя, 21 януари, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се събира на ексклузивен конгрес в Бон, в границите на който 600 делегати ще вземат решение дали водената от Мартин Шулц политическа мощ да влезе в договаряния със Съюза (ХДС/ХСС) за съставянето на нова огромна коалиция в Берлин.
Лидерът на немските социалдемократи акцентира европейското измерение на изключителния конгрес на партията. „ В неделя освен Германия ще гледа към Бон, само че и огромна част от Европа, няма подозрение, че всички делегати са наясно с техните отговорности ", увери Шулц.
Принципното съглашение сред партиите бе реализирано на 12 януари, след заключителен рунд от договаряния, траял повече от денонощие. Веднага по-късно обаче съпротивата в редиците на ГСДП против коалиция с политическия блок на канцлера Ангела Меркел, бе обновена с цялостна мощ.

Само ден след постигането на предварителната договорка, в редиците ГСДП още веднъж се опълчиха на взаимното ръководство с политическия блок на Ангела Меркел. Тонът зададоха социалдемократите в провинция Саксония-Анхалт, които гласоподаваха на конгрес партията им да не влиза в нова огромна коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Отхвърлянето на предварителното съглашение за коалиция мина с фино болшинство – 52 „ срещу “ против 51 „ за “.
„ Понастоящем не е допустимо надеждно ръководство със Съюза ", се споделя в заключителния документ на делегатите. Резултатите от предварителните сондажи в Берлин са посочили, че задачите на ГСПД не може да бъдат изпълнени, излиза наяве още от документа. Примерът им бе последван от социалдемократите в Северен Рейн-Вестфалия, коиот също сложиха под подозрение одобряването на съглашението, а като главен мотив приведоха слабия избирателен резултат на партията, регистриран в гласуването от септември предходната година, след четири години на взаимно ръководство със Съюза (ХДС/ХСС).

От развиването на събитията останаха най-доволни младите социалдемократи. Още през декември Младежкият съюз на ГСДП застана отпред в акцията против съставянето на нова огромна коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел.
Младите социалдемократи разгласиха на интернет страницата си петиция под мотото #NoGroko, с която приканиха всички членове на партията да поддържат съпротивата им.
В текста бе казано: „ Ние оставаме на позицията, че отдръпването на ГСДП от огромната коалиция е неотложно и вярно “. По-нататък в документа се отбелязваше, че неналичието на опълчване сред обособените политически партии в страната е асъдействало за укрепването на десните популисти в Германия.
„ Демокрацията живее от борбата на политическите лагери - и този спор мъчно се реализира в огромна коалиция ", написа тогава Младежкият съюз на ГСДП. Ефектът от това може да се следи и в други европейски страни, уверени са младите социалдемократи.
През последните години стана ясно, че в огромните обединения „ реализират дребен прогрес, само че не взимат значимите решения “. Преразпределението на благосъстоянието, вложенията в бъдещето, битката против детската беднотия, по-нататъшното развиване на европейската интеграция и доста други планове изискват незабавни дейности, предизвестиха от Младежкия съюз на ГСДП.

Дали вторият опит за сформиране на федерално държавно управление в Германия ще бъде сполучлив, ще стане ясно по-късно денем. В навечерието му обаче ръководителят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зееховер показа, че чака немските социалдемократи да кажат „ да “ на договарянията за нова огромна коалиция. Ако ГСДП даде „ зелена светлина “ на съдружните договаряния, то диалозите може да бъдат финализирани още в първите дни на февруари, изрази убеденост баварският политик. А това значи, че новото федерално държавно управление може да постави клетва през първата половина на месец март.

Партиите управляваха дружно през последните четири години. На изборите през септември 2017 година тежки удари понесоха както ХДС и ХСС, по този начин и ГСДП. Първоначално социалдемократите изключиха изрично опцията за нова коалиция с блока на Меркел, само че след колапса на договарянията за „ ямайски “ съюз партията на Мартин Шулц седна на масата за договарянията в Берлин – не без намесата на президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР