Бомбардирането на арабската болница Ал-Ахли в Газа накара страните и

...
Бомбардирането на арабската болница Ал-Ахли в Газа накара страните и
Коментари Харесай

Израел-Газа: Какво казва международното право за смъртоносния болничен удар

Бомбардирането на арабската болница Ал-Ахли в Газа накара страните и организациите по света да дефинират скорошните експанзии на Израел като „ военно закононарушение “, „ кръвопролитие “ и „ нарушаване на интернационалното филантропично право “.

Ударът във вторник умъртви над 500 души на място, където цивилни се укриваха, изнемощял медицински личен състав лекуваше пациенти, а болните и ранените се бяха събрали с вярата за избавление или възобновяване.

Продължете да четете

лист от 3 елементаМаската е свалена: Газа разкри лицемерието на интернационалното право Пренебрегнато ли е интернационалното право за отбрана на цивилни във войната в Газа? Израелски бомбардировки ли са на Газа нарушаване на интернационалните закони? завършек на списъка

Израел упрекна палестинския ислямски джихад, нещо, което мнозина преглеждат като част от модел, при който формалните лица лъжливо приписват отговорността за офанзивите на други страни, постоянно самите палестинци.

Въпреки това заканите от страна на израелски публични лица демонстрират неуважение на цивилните и интернационалното филантропично право. Говорителят на израелската войска Даниел Хагари призна, че над Газа са били хвърлени стотици тонове бомби с акцент „ върху вредите, а не върху точността “.

Но какво споделя интернационалното право за офанзивите против цивилни и здравни заведения?

Кой закон дефинира какво се смята за военно закононарушение?

Според Организация на обединените нации нито един документ в интернационалното право не кодифицира всички военни закононарушения. Списъци на това, което може да се смята за военно закононарушение, могат да бъдат открити в разнообразни клонове на интернационалното право: филантропично, наказателно и всекидневно право.

Според Организация на обединените нации военно закононарушение се прави по време на въоръжен спор и е нарушаване на Женевските конвенции и нарушаване на интернационалното филантропично право – набор от правила, прочут също като „ закон за войната “, който се стреми да ограничи последствията от въоръжения спор.

Този клон на правото пази жертвите на война и не признава правилата на взаимност – което значи, че страните в спор не могат да употребяват нарушаванията на врага като опрощение да не ползват филантропичните правила.

Във вторник израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир заплаши да хвърли експлозиви в Газа, в случай че Хамас не освободи пленниците.

Международното филантропично право обаче признава „ правила на пропорция “, които гласят, че една офанзива е в нарушаване, в случай че вредите за цивилния живот са по-големи от всяко военно преимущество, което е извоювано.

При стачката във вторник бяха убити над 500 души, макар че медиците оповестиха, че е мъчно да се даде точна оценка заради разпръснатите крака и че аргументите евентуално са доста по-големи.

Международни неправителствени организации и държавни представители назовават ​​атентата „ кръвопролитие “ заради разрушенията и загубата на човешки живот, породени от него.

Четвърта Женевска спогодба

Международното филантропично право, изключително по време на война, се диктува главно от Женевските конвенции, които Израел е утвърдил.

Неговите четири централни конвенции са образувани от поредност от контракти, подписани сред 1864 и 1949 година, като първият е щит за болните и ранените във въоръжените сили.

Четвъртата Женевска спогодба, основана през 1949 година, беше първата, която приканва за цялостна отбрана на хората, които не вземат участие в никакви военни дейности – било то деца, пациенти или здрави възрастни мъже.

Редица от членовете му непосредствено се отнасят до смисъла на здравната поддръжка: член 14 гласи, че болничните и безвредни зони би трябвало да бъдат открити за групи като ранени, заболели и бременни жени; Член 18 гласи, че гражданските лечебни заведения и техният личен състав би трябвало да бъдат предпазени.

Говорейки с Ал Джазира, Базел Сурани, чиновник по интернационален покровител на Палестинския център за човешки права (PCHR), сподели, че израелските удари към този момент са засегнали десетки палестински лечебни заведения, коли за спешна помощ и здравни служащи.

„ Насочването към предпазени места не е нещо ново; всички доказателства и нашите диалози със очевидци сочат, че това е нахлуване от Израел “, сподели той.

Допълнителен протокол едно

През 1977 година първият от трите спомагателни протокола е признат според Женевските конвенции.

Член 12 ясно гласи: „ Медицинските звена се зачитат и пазят когато и да е и не би трябвало да бъдат обект на нахлуване. “

Разследването на нарушаване на този протокол би изисквало задействането на интернационална комисия за определяне на обстоятелства – правна спънка за този случай, защото Израел не е утвърдил Допълнителен протокол едно, съгласно Шринивас Бура, доцент по интернационално филантропично право в South Азиатски университет в Делхи.

Хагски конвенции

Докато Женевските конвенции са за жертвите на войната, Хагските конвенции преглеждат воденето на военни дейности и разрешават взаимност по отношение на вражеска страна.

Въпреки това изисква нараснало внимание, когато става дума за медицински грижи.

Член 27 от разпоредбите гласи: „ При обсади и бомбардировки би трябвало да се подхващат всички нужни стъпки, с цел да се спестят, доколкото е допустимо, постройките, предопределени за … лечебни заведения, и местата, където се събират заболели и ранени. “

То се основава на изискването, че такива здания не би трябвало да се употребяват за военни цели и би трябвало да имат забележими знаци, показващи наличието на постройката, макар че не обяснява какви биха били знаците.

Въпреки че Израел не е утвърдил Хагските разпореждания, те са наложителни даже за страни, които не са утвърдили, като част от интернационалното всекидневно право.

Римска скулптура

Римската скулптура е контракт, който основава Международния углавен съд (МНС), органът, виновен за следствието и наказателното гонене на нарушавания на Женевската спогодба, като офанзиви срещу болници и исторически монументи.

Основаната през 1882 година арабска болница ал-Ахли също е една от най-старите лечебни заведения в Газа и е наоколо до черква, която съгласно Сурани също я е трансформирала в място за заслон за разселените по време на продължаващата атака.

Въпреки че Израел не признава МНС, Палестина го признава и нападението, осъществено на палестинска територия, значи, че МНС има юрисдикцията да проверява и преследва причинителите на случая.

Сурани сподели, че PCHR се пробва да накара МНС да форсира настоящото следствие на хипотетични израелски военни закононарушения и че те са разочаровани от неналичието на прогрес и отговор, изключително спрямо метода, по който е прегледан казусът с нарушаванията на Русия в Украйна.

„ Призовахме интернационалната общественост да потърси отговорност от причинителите, само че тяхното безмълвие ни докара до тази обстановка “, сподели Сурани.

Бура сподели на Ал Джазира, че ясното изказване на прокурора на МНС Карим Хан за бомбения атентат в болничното заведение няма да освободи съда от стартирането на формален случай във връзка със събитието и че ще служи повече на политическа, в сравнение с правна цел.

Той сподели, че макар че МНС може да играе игра на „ изчакване и гледане “, настоящата липса на известие за следствие е „ изненадващо “ и за разлика от случаите, които са се случвали в предишното.

„ Мълчанието в актуалната обстановка с съображение основава известна доза съмнение за прокуратурата “, сподели той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР