Болярката Милена Стоименова вече една година похапва насекоми, с които

...
Болярката Милена Стоименова вече една година похапва насекоми, с които
Коментари Харесай

Красива търновка тръгна по стъпките на Анджелина Джоли и...

Болярката Милена Стоименова към този момент една година похапва инсекти, с които е заменила месото в хранителното си меню. Едно от обичаните й блюда са печени гъсеници с гарнитура от броколи и моркови.

Твърди, че няма нищо извънредно в консумирането на буболечки и пълзящи, защото в антични времена насекомоядството е било необятно публикувано, а през днешния ден съществува и такава просвета – ентомофагия, която изследва изгодите от диетата, написа " Борба ".  

Посочва, че ястията с бръмбари, молци, мравки, червеи, щурци, скакалци, ларви и така нататък от дълго време са част от асортимента на доста първокласни заведения за хранене в Европа, Азия и Съединени американски щати. Едни от най-известните почитатели на наклонността са актрисите Анджелина Джоли и Никол Кидман.

25-годишната Милена още от ученическите си години желала да спре потреблението на месо. Родителите й обаче все й повтаряли, че е доста слаба и не трябва да се отхвърля от месните артикули, с цел да не се разболее. С времето тя почнала да натъртва на плодовете и зеленчуците, само че не се чувствала заситена от тях и все нещо не й достигало.

През 2018 година видяла репортаж, в който синоптичката по Нова телевизия Нора Шопова разказала за това, че се храни с буболечки. Първоначално диетата й се сторила извратена, само че решила да потърси повече информация в интернет. Така попаднала на Кремена Деспинова – пионер на храненето с инсекти у нас.

После траяла да търси информация за наклонността и гледала видеото, в което Анджелина Джоли и децата й похапват тарантули в Камбоджа.



„ Бях впечатлена и от това, че в действителност в кулинарията се употребяват доста фрагменти от инсекти и всеки човек под една или друга форма е опитвал усета им. Реших да си поръчам от онлайн магазин сушени щурци и скакалци. Направих си бонбони от нахут и щурци. Скакалците вложих в салата със спанак и киноа.

Нямах съответни упования за усета, само че се оказа, че и двата типа буболечки са доста апетитни. След като към този момент знаех изгодата от тях, а точно – високо наличие на белтъци, въглехидрати и мазнини, бях наясно, че това е най-хубавият сурогат на месото “, съобщи Милена.

25-годишната търновка описа, че намерила доста предписания с буболечки и по този метод постоянно похапва разнородни ястия. Консумира насекомите печени, варени, смлени на прахуляк и пържени, въпреки че рядко си разрешава този вид термична обработка.

Категорична е, че идеално се комбинират с така наречен суперхрани – киноа, елда, чия и амарант. С тях могат да се подготвят както салата, по този начин и супи, съществени ястия, десерти и смутита.

Споделя, че могат да се създадат страхотни палачинки с банан, яйце, оризово мляко и брашно от щурци. Голям почитател е и на чипса от буболечки, който е съвършено мезе за бира.

„ Няма нищо неприятно при похапването на инсекти. Почистването на антенки, крилца и крачета е целесъобразно, също както се чистят скаридите и мидите. Когато преминат обработка, напряко се топят в устата.

Задължително обаче ги пека, сварявам или пържа, с цел да се обезпечавам против вероятно заболяване, което биха могли да придвижват. Но в доста страни ги употребяват живи “, твърди Милена.

Тя показа, че не си лови сама буболечките, а поръчва по интернет храната си, от магазини, в които се предлага продукция от профилирани ферми за развъждане на ядливи инсекти, и от… зоомагазини.

Болярката твърди, че дълго време крила от фамилията си новата хранителна диета, която е почнала. Когато им съобщила, били шокирани и даже си помислили, че има психичен проблем.

„ Българите доста мъчно възприемат нещо друго. Смятам обаче, че малко по малко този вид храна ще навлезе всеобщо у нас, също както сушито, и ще се трансформира в нещо напълно всекидневно в заведенията за хранене и магазините. Ще си купуваме буболечки на грамаж, също както в този момент пазарим ядки да вземем за пример “, предвижда Милена.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
-->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР