Болтън и Патрушев обсъдиха ракетния договор и среща Тръмп-ПутинСъветникът на

...
Болтън и Патрушев обсъдиха ракетния договор и среща Тръмп-ПутинСъветникът на
Коментари Харесай

Болтън и Патрушев обсъдиха ракетния договор и среща Тръмп-Путин

Болтън и Патрушев разискаха ракетния контракт и среща Тръмп-Путин
Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън и секретарят на Съвета по сигурност на Русия Николай Патрушев са разискали организирането на нова руско-американска среща на върха.

„ Да, ние обсъждахме това, и аз споделих на Николай Патрушев, какви са опциите. Той сподели, че ще съобщи всичко на Владимир Путин. Не желая да предричам решението на съветския президент, само че е допустимо да има какво да ви кажем в скоро време “, съобщи американският посланик пред вестник "Комерсант".

„ Вие определихте две места, където те ще бъдат. Но ние също по този начин можем да си представим пълноценна среща по сходство на тази, която беше в Хелзинки, само че на някое друго място “, добави съветникът на Тръмп.

На 16 юни в Хелзинки се състоя първата пълномащабна среща сред водачите на Русия и Съединени американски щати. По-рано беше обявено, че президентите на двете суперсили могат да проведат двустранни срещи през ноември в Париж и Буенос Айрес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Путин е подготвен за среща с Тръмп когато и да е, само че за момента сходна среща не се приготвя.

[b]САЩ ще продължат разговора с Русия по стратегическите оръжия[/b]

Съединени американски щати ще продължат консултациите с Русия за Договора за ликвидирането на ракетите с дребен и междинен обхват, а също по този начин по другите въпроси на стратегическата непоклатимост. Това съобщи съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън.

„ Следващата стъпка – това са съвещания с нашите другари в Европа и Азия. По-нататъшни съвещания с Русия: изцяло ясно е, че ние ще ги продължим. И по другите стратегически въпроси. Ще има доста дипломация в околните месеци “, сподели той в изявление за „ Ехото на Москва “. Болтън означи, че се е срещнал със секретаря на Съвета по сигурност на Русия Николай Патрушев, с който в детайли са разискали ограничението на оръжията. „ Имахме доста сериозна полемика по въпроса за ограничението на оръжията “, съобщи американският посланик.

Вашингтон е открит за договаряния с Москва по въпроса за продължаването на Договора за съкращаването на стратегическите нападателни оръжия /СНВ/, сподели още Болтън. „ Готови сме да водим договаряния, за момента има време за този развой. Сега разбираме съветската позиция по-добре и желаем да я уточним, да се срещнем с нейните елементи “, съобщи съветникът на Тръмп по националната сигурност.

[b]САЩ към момента не обмислят разполагане на ракети в Европа[/b]

Вашингтон още не е взел решение за разполагането на ракети на територията на Европа след изказването за излизане от Договора за ликвидирането на ракетите със междинен и дребен обхват, съобщи Джон Болтън.

„ Още не сме взели решение за това “, отговори той на въпрос, дали Съединени американски щати възнамеряват след излизането си от ДЛРСМО да разположат ракети на територията на Европа. Той добави, че счита това за „ още една особеност на контракта “.

„ Сега крилатите ракети с морско базиране имат радиус на полета, който попада под ДЛРСМО. Но в случай че те са ситуирани на американски кораби в Балтийско море, това не нарушава контракта. А в случай че бъдат преместени на сушата в Полша, това към този момент ще бъде нарушаване “, посочи Болтън.

[b]Китай не може да стане част от ДЛРСМО[/b]

Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън счита, че ДЛРСМО не може да се трансформира в многостранен, като към него се причислят Китай, КНДР или Иран.

„ Ние виждаме, че Китай, Иран и КНДР – всички те укрепват своя капацитет с способи, които биха нарушили ДЛРСМО, в случай че тези страни го бяха подписали. Преди 15 години може би е съществувала опция за разширението на съглашението и превръщането му в многостранно. Но през днешния ден това на процедура е неосъществимо “, сподели той.

Болтън обърна внимание на обстоятелството, че от една трета до половината от общия брой ракети на Китай не подхождат на този контракт. „ Нереалистично би било да се надяваме, че Пекин ще унищожи половината си балистични ракети “, добави той.

[b]САЩ разискват бъдещето на Договора за СНВ/СТАРТ[/b]

Съединени американски щати разискват какво да вършат с Договора за ограничението на стратегическите нападателни оръжия (СНВ/СТАРТ), показа Болтън.

Той уточни, че на договарянията си с Патрушев е бил издигнат този въпрос. „ Договорът изтича през 2021 година Така че ние към момента разполагаме с време. Дълго години съм се занимавал с въпроса за надзор върху оръжията и знам, че доста от решенията се вземат в последния миг. Сега в Съединени американски щати тече полемика, какво да вършим с този контракт “, съобщи Болтън и акцентира: „ Една от точките, които считаме за значима е първо да решим въпроса с Договора за разпродажба на ракетите със междинен и дребен обхват “.

[b]Предисторията на проблема[/b]

Съединени американски щати за пръв път упрекнаха Русия, че нарушава ДЛРСМО през юли 2014 година, по-късно неведнъж повтаряха своите обвинявания, с които Москва изрично не е съгласна.

На 20 октомври 2018 година президентът Тръмп съобщи, че Съединени американски щати ще излязат от ДЛРСМО, тъй като Русия нарушава контракта. Руският заместник-външен министър Сергей Рябков назова това решение рискова стъпка. Вашингтон беше подложен на критика и от Пекин и Берлин. В същото време Съединени американски щати бяха подкрепени от Лондон, а НАТО трансферира отговорността за решението на Тръмп върху Русия, която, съгласно оценката на алианса, „ евентуално, нарушава “ контракта.

ДЛРСМО беше подписан на 8 декември 1987 година и влезе в действие на 1 юни 1988 година Под действието на контракта попадат разгърнатите и неразгърнатите ракети с дребен /от 500 до 1000 км/ и междинен обхват /от 1000 до 5500 км/ с наемно базиране. През последните години Вашингтон неведнъж обвиняваше Русия в нарушаването на контракта. Москва изрично не е съгласна с тези обвинявания и упреква Съединени американски щати също в нарушаване на контракта.

Любопитна детайлност е, че съгласно ДЛРСМО би трябвало да бъдат премахнати и ракетите СС-23, които са били на въоръжение в България и Чехословакия, макар че техният обхват е бил единствено 400 км. /БГНЕС и ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР