Болшоой театър е най-големият в Русия и един от най-значителните

...
Болшоой театър е най-големият в Русия и един от най-значителните
Коментари Харесай

В Москва е създаден Болшой театър

Болшоой спектакъл е най-големият в Русия и един от най-значителните в света театри за опера и балет. Разположен е в центъра на Москва.
За начало на театъра се счита март 1776 година, когато губернаторът на Москва княз П. В. Урусов получава позволение от императрица Екатерина II за театрални представления. Князът стартира строителството на театъра, наименуван „ Петровски “ по адреса му на улица „ Петровка “. Сградата обаче изгаря още преди откриването на театъра и князът разпорежда строителството на британския бизнесмен Майкъл (Михаил) Медокс, който построява така наречен „ Болшой Петровски спектакъл “.
Това здание просъществува 25 година, до момента в който не изгаря през 1805 година Поредната нова постройка е издигната от Й. И. Роси на Арбатския площад, само че и тя, бидейки дървена, изгаря през 1812 година по време на нашествието на Наполеон. През 1821 година на първичното място отново стартира строителство на постройка за театъра по план на О. Бове и ректора на Петербургската академия А. Михайлов. Открита е на 6 януари 1825 година и просъществува до 11 март 1853 година, когато я застига същата печална орис – тридневен пожар изпепелява всичко. Сградата, която през днешния ден всички възприемат като съществена забележителност на Москва, е открита на 20 октомври 1856 година по време на коронацията на Александър II.
От лятото на 2005 година главното (историческото) здание на театъра е затворено за реституция. Спектаклите и подготовките се организират в новата постройка, намираща се до главната. Първоначално реконструкцията е планувана да приключи на 1 ноември 2009 година, когато е планувана премиерата на операта на Михаил Глинка „ Руслан и Людмила “. Реконструкцията е приключена едвам през 2011 година и театърът публично е открит на 28 октомври 2011 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР