Болшинството от хората консумират два пъти повече сол от препоръчаната

...
Болшинството от хората консумират два пъти повече сол от препоръчаната
Коментари Харесай

СЗО: Човечеството е увеличило приема на сол до опасни за здравето количества

Болшинството от хората употребяват два пъти повече сол от предложената от граница от 5 грама дневно и това излага здравето им на риск. Това заяви щабът на СЗО в Женева, който разгласява насоки за наличието на сол в храни като самун, масло, чипс, бисквитки, пица и разнообразни типове консерви.
„ Повечето хора употребяват два пъти повече от предложените от СЗО 5 грама сол на ден, излагайки се на по-голям риск от сърдечни болести и инсулт, от които почти 3 милиона души умират всяка година “, напомнят от Организацията.
 Пресолено ядене: Топ трикове за решение на казуса Пресолено ядене: Топ трикове за решение на казуса
Със солта не трябва да се прекалява! Това е известно на всеки. Но от време на време прибавяме в ястията, които готвим, повече сол от нужното....
Нов отчет на СЗО дава " световни индикатори за равнищата на натрий в над 60 категории храни ", с цел да помогне за " възстановяване на храненето и избавяне на човешки животи ".
Експертите обясниха значимостта на сходна обява, по-специално с обстоятелството, че потреблението на „ модифицирана храна бързо усилва приема на натрий “ в човешкото тяло. В същото време, постоянно в разнообразни страни едни и същи артикули съдържат разнообразни количества сол. Ето за какво показа „ хармонизирани световни критерии “, които ще оказват помощ на страните да си слагат цели за понижаване на приема на сол и ще подтикват хранителната промишленост да предприеме подобаващи стъпки. Организацията напомни, че задачата е да се понижи потреблението на сол с 30% до 2025 година Това решение беше взето през 2013 година от Световната здравна асамблея.
„ Повечето хора не знаят какъв брой сол употребяват “, съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус по отношение на публикуването на отчета. „ Наложително е страните да разработят политики за понижаване на потреблението и да дават на популацията информация, позволяваща да създадат верният избор ".
Както се отбелязва в отчета, представен от ТАСС, СЗО „ е почнала да създава световни индикатори за равнищата на натрий в храните през 2020 година “
 8 знака, че прекалявате със солта 8 знака, че прекалявате със солта
На много места виждаме изречението „ Не прекалявайте със солта “, само че е много мъчно да определим какво значи „ доста...
„ Прекомерното количество натрий в храната покачва кръвното налягане и като разследване усилва риска от сърдечно-съдови болести “, споделят специалистите.
Намаляването на приема на сол понижава този риск, както и риска от развиване на хронични бъбречни болести, чернодробни болести, затлъстяване и рак на стомаха, обобщават създателите на отчета, написа още БГНЕС.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР