Болният щял да спечели, ако не получава обезщетение за първия

...
Болният щял да спечели, ако не получава обезщетение за първия
Коментари Харесай

Велев за болничните: Коректните ще да спечелят, човек боледува един път в годината

Болният щял да завоюва, в случай че не получава обезщетение за първия ден от болничния си, продължава да твръди ръководителят на АИКБ Васил Велев. Той опита да изясни пред публицисти за какво: „ Според нас това предложение да се включат солидарно както работодателите, по този начин и служащите, с изключение на Национален осигурителен институт е положително и то е положително за хората, които в действителност са правилни и не злоупотребяват. Това не се схваща добре. Всички споделят, че човек като се разболее ще изгуби заплащане за един ден. Това е по този начин, единствено че този правилен човек ще завоюва във всички останали дни, че няма да дели създаденото от него с измамниците, тъй като те няма да получат заплащане в този ден и това е по-малкият плюс. По-големият плюс е, че ще се създаде доста повече и ще имат по-високи приходи хората, тъй като когато не се явяват неоснователно и ненадейно, освен това без предизвестие на работа, а отпътуват да прибират овощната градина или на дълъг уикенд в Гърция, то тогава доста сектори не могат да се пуснат, не могат да започват въобще в деня, бавят се поръчки или се създават некачествено, търпят се наказания – ето това още по-трудно се схваща “.
Велев е безапелационен, че с отпадането на компенсацията за първия ден от болничните се санкционират не разболелите се съзнателните платци на осигуровки. „ С тази мярка, ние сме уверени, че се санкционират тези, които злоупотребяват, тези които мамят “, съобщи Велев.
„ Той боледува човек един път в годината. Той ще получи един ден по-малко, само че във всичките останали 248 дни ще получи повече - тъкмо, тъй като няма да дели създаденото с останалите, които в този ден отсъстват неоснователно и тъй като ще се създаде повече в тези дни “, доаргументира се Велев.
Той сподели, че работодателите нямат терзания, че чиновниците и служащите ще стартират да идват заболели на работа. „ Няма подобен проблем “, уверен е той.
Велев посочи, че злоупотребяващите ставали от ден на ден и че по данни на Национален осигурителен институт има съществено нарастване на тридневните болнични, също по данни на мениджъри на компании в промишлеността. „ Все повече стават, тъй като е доста елементарно и безнаказано да се злоупотреби и това изкушава от ден на ден хора, т.е. хората се развращават, от ден на ден стават тези, които са измамници “, разяснява ръководителят на АИКБ.
„ Ние пазиме с тази мярка порядъчните, добросъвестни правилни хора. Защото те ще получат по този метод повече “, добави той.
Запитан къде са гаранциите, че ще намалеят злоупотребите, в случай че болните сами си заплащат първия ден от болничните, Велев съобщи: „ Ами тези, които си взимат за дълъг уикенд един ден болнични просто няма да го вършат, а ще си вземат заплатен отпуск тогава “.
Според него на надзор не може да се разчита. „ Със средствата на контрола, изключително късите болнични – от един – два и 3-дневните доста мъчно могат да бъдат контролирани, по тази причина в страните от Южна Европа се практикува самоконтрол “. По отношение на дългите болнични, Велев счита, че би трябвало да се трансформират стандартите и да ускори контрола.
Председателят на АИКБ не утвърждава разновидността първите три дни от болничните да се заплащат от Национален осигурителен институт. „ Ако Национален осигурителен институт заплаща и трите дни от болничните няма да се промени нищо, тъй като този, който отива на дълъг уикенд му е безразлично кой ще му заплаща. В този случай ще краде от цялото общество посредством публичния фонд на Национален осигурителен институт “, разяснява той.
Велев изрази подготвеност за договаряния със синдикатите по тематиката и заяви, че работодателите са поискали такава среща и с управленията на парламентарни групи и комисии, тъй като въпросът в последна сметка се взема решение в Народното събрание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР