Болниците във Враца и Ловеч са приоритетни, те са областни

...
Болниците във Враца и Ловеч са приоритетни, те са областни
Коментари Харесай

Заместник-министър Начева обяви страхотна радостна новина за живеещите във Враца и Ловеч

Болниците във Враца и Ловеч са предпочитани, те са регионални лечебни заведения и наложително би трябвало да продължат да съществуват. Дали тъкмо в този тип на този стадий не мога да отговоря, само че главните структуроопределящи клиники и отделения ще продължат да съществуват, тъй като са единствени на територията на съответната област. Това увери заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева пред БНР.

Според Начева принос за настоящето положение на двете лечебни заведения има неглижирането на просрочените отговорности и на договорите, които са били подписани преди няколко години за взаимна активност в ущърб на държавните лечебни заведения.

„ Това, което се опитваме да създадем ще създадем е оздравителните проекти, които сме изготвили за двете лечебни заведения да проработят, само че за задачата е належащо да се реализира най-благоприятен баланс в разговора с кредиторите. И на двете места сме го постигнали този най-благоприятен баланс. Ще потърсим отговорност (предприели сме дейности в тази посока) на лицата, които са довели до това финансово положение двете лечебни заведения “, уточни Жени Начева.

Трябва да върнем доверието на лекарите от двете лечебни заведения в системата и мисля, че ще реализираме разговор. Когато им разбираем къде са проблемите и по какъв начин ще ги адресираме, мисля, че ще се успокоят, добави Начева. Тя означи още, че страната е вложила в двете лечебни заведения в инсталация и добави, че е оптимист за намирането на лекари макар тежката демографска обстановка: „ Няма по какъв начин страната като принципал да влага в лечебни заведения, които счита да закрива и които счита за неперспективни “.

Ръстът в опазването на здравето е важен, само че на равнище лечебни заведения е доста значимо какви правила дефинират техните ръководители за разпределение на средствата, получавани за осъществената и регистрирана активност по линия на НЗОК, безапелационна бе Жени Начева.

Националната здравна карта е в развой на обществено разискване, което ще завърши идната седмицата, напомни още заместник-министър Начева.

На рецензиите, че Министерството на здравеопазването не се е вслушало в оценките на консилиумите по места за плановете по картата Начева отговори:

„ Много мъчно е да се реализира баланс сред първична и профилирана извънболнична помощ, в границите на болничната помощ, при толкоз доста договорни сътрудници на Касата – над 16 хиляди и над 340 лечебни заведения за болнична помощ, с които Касата има контракт. Когато експертите на регионално равнище са видели данните, каквито са регистрирани от предходната година, а ние сме взели действително регистрирана статистическа информация, на някои места може да има грешки, само че на други места това е същинската, действителна картина на нещата, каквито сме ги установили. Ако в дадена област обещано легло се откаже незадоволително, първо има заделен запас за кревати за незабавна здравна помощ. Освен това неведнъж подчертахме, че като се изключи интензивните кревати се позволява смяна, приемане на пациенти на различен тип кревати, в случай че действителни медицински потребности наложат тази нужда. Националната здравна карта не би следвало да се свежда единствено до брой кревати. Тя е „ фотография “ както на актуалните, по този начин и на бъдещите планове за вложения. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР