Болниците в Хаити са препълнени от хиляди ранени след опустошителното

...
Болниците в Хаити са препълнени от хиляди ранени след опустошителното
Коментари Харесай

Болниците в Хаити са препълнени след опустошителното земетресение |

Болниците в Хаити са претъпкани от хиляди ранени след опустошителното земетресение в събота, при което, до момента в който управляващите опитваха да изпратят лекари в най-тежко засегнатите региони преди приближаващата стихия.

Трусът с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер в събота унищожи хиляди домове и здания в страната, която още се бори с вредите от предходното земетресение преди 11 години и убийството на президента предишния месец.

Югозападната част на Хаити понесе главната тежест на бедствието, изключително в района на град Ле Кай. Броят на жертвите е над 1300, а лечебните заведения, които към момента работят, изнемогват под напора, защото са ранени още към 5700 души. 

В северозападния град Жереми ранените са лекувани на носилки под дърветата и на матраци настрана от пътя, защото в здравните центрове към този момент няма места.

Църкви, хотели, лечебни заведения и учебни заведения са отчасти или изцяло разрушени, срути се и стената на пандиза. Около 13 694 къщи са унищожени, заяви организацията за гражданска отбрана, предполагайки, че броят може да стане и по-голям.

Премиерът на Хаити Ариел Анри, който посети Ле Кай, похвали смелостта и достолепието на хората, които се борят с следствията от бедствието, и благодари на интернационалните организации и задграничните държавни управления за поддръжката.

Близките страни, в това число Доминиканската република и Мексико, започнаха да изпращат извънредно нужните храни и медикаменти по въздух и през сухопътната граница на Хаити. Колумбия изпрати личен състав за търсене и избавяне на оживели.

Съединените щати изпратиха артикули от първа нужда и 65-членен екип за търсене и избавяне със особено съоръжение.

От Ватикана папа Франциск прикани интернационалната общественост да окаже бързо поддръжка.

Правителството на Хаити обаче моли организациите да не основават спонтанни лагери и ги прикани да работят посредством Министерството на планирането, явно в опит да се избегнат грешките, позволени след опустошителното земетресение през 2010 година, при което починаха десетки хиляди хора.

Обстановката ще бъде в допълнение усложнена от предстоящата тропическата стихия Грейс. Валежите могат да провокират свлачища и да доведат до преливане на някои реки, заяви Агенцията за гражданска отбрана на Хаити.

Хиляди хора, които спят по улиците, ще бъдат изложени на проливните дъждове на фона на възходящия риск от заболявания, пренасяни от водата. Очаква се броят на жертвите да се усили, защото и телефонните линии са прекратени в по-отдалечени региони.

Организацията на обединените народи прикани за основаване на " филантропичен кулоар ", тъй че помощта да може да премине необезпокоявано през териториите, следени от локални незаконни групировки, някои от които са оповестили помирение. 

След убийството на президента Моиз, за което управляващите настояват, че е осъществено от група колумбийски наемници и съучастници от Хаити, министър председателят Анри съобщи, че управляващите ще се стремят да проведат нови президентски избори допустимо най-скоро.

Докладите от тази седмица обаче демонстрират, че в началото плануваното за септември гласоподаване ще се организира чак през ноември. Хаосът, провокиран от бедствието в събота, евентуално ще направи задачата за провеждането на бързи избори още по-трудна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР