Болниците в атакувания с ракети Краматорск изнемогват, 30-40 хирурзи оперират

...
Болниците в атакувания с ракети Краматорск изнемогват, 30-40 хирурзи оперират
Коментари Харесай

Болниците в Краматорск изнемогват, Зеленски призна, че е използвана ракета Точка-У

Болниците в атакувания с ракети Краматорск изнемогват, 30-40 хирурзи оперират потърпевшите по едно и също време. Това е декларирал кметът на града Александър Гончаренко, представен от украинската медия " Сегодня ".

" Случаите са доста тежки, има хора без ръце, без крайници. Оперират ги 30-40 хирурзи едновременно ", разяснява градоначалникът.

По думите му на помощ са се притекли лекари от Славянск, Дружковка и Константиновка. Гончаренко счита, че " нашествениците " съзнателно са стреляли по гарата.

" Влаковете стартират да потеглят в 10:00 часа, а окупаторите съзнателно нападнаха в миг, когато на площада стояха към 4000 души ", споделя още той.

Според кмета ракетата е била доста мощна, фрагментите ѝ са открити на 40 метра от епицентъра на удара.

На този декор от съветското военно министерство са безапелационни, че съветската войска не е правила набези в региона на Краматорск. То дефинира обстрела като провокация от страна на украинските сили.

На мястото на офанзивата са открити парчета от тактически ракети " Точка-У ", каквито съветските въоръжени сили не употребяват, сподели още министерството на защитата на Русия в изказване, представено от ТАСС.

Руските военни не употребяват ракети " Точка-У ", акцентира представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В своя Instagram профил самият украински президент Володимир Зеленски признава, че употребяваната за офанзивата ракета е " Точка-У ", само че е безапелационен, че тя е употребена от руснаците.

" Окупаторите удариха жп гара Краматорск с " Точка-У ", където хиляди мирни украинци чакаха да бъдат евакуирани... Около 30 души починаха, към 100 души бяха ранени в друга степен. Полиция и спасители към този момент са на място. Руските нечовеци не изоставят своите способи. Без мощ и храброст да се изправят против нас на бойното поле, те цинично унищожават цивилното население. Това е зло, което няма граници. И в случай че не бъде осъдено, в никакъв случай няма да спре ", написа президентът на Украйна.

В каналите в мрежата " Телеграм " се оповестява, че починалите са към този момент 39, като измежду тях е още едно дете, с което децата жертви стават 4.

Световни водачи, политици и дипломати строго осъдиха ракетната офанзива в Краматорск.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел назова нападението " ужасяващо ".

" Ужасяващо е да се види, че Русия нанася удар по една от основните жп гари, употребявани от цивилни, които се изтеглят от район, където Русия ускорява офанзивата си ", написа Мишел, като прибавя, че би трябвало да се одобряват повече наказания против РФ и да се изпратят повече оръжия на Украйна.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел също разяснява офанзивата.

" Категорично съдя безразборната офанзива тази заран против гара в Краматорск от Русия, която умъртви десетки хора и остави доста повече ранени. Това е още един опит да се затворят пътищата за бягство за бягащите от тази неоправдана война и да причинят човешки премеждия ", съобщи в Twitter Борел.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР