Болниците и училищата, след това разбитите и огънати водопроводи, а

...
Болниците и училищата, след това разбитите и огънати водопроводи, а
Коментари Харесай

Експлозията в Бейрут разкри корупционните проблеми в предоставянето на помощ за Ливан

Болниците и учебните заведения, по-късно разрушените и огънати водопроводи, а след това и кратера, който е на мястото на тогавашното пристанище на Ливан. Нуждите за възобновяване на Ливан са големи, само че голям е и въпросът по какъв начин да се подсигурява, че милионите долари обещана интернационална помощ няма да бъдат присвоени в една страна, пословична с изчезващите пари, невидимите инфраструктурни планове и отхвърли ѝ отхвърли да се дава доклад за финансовите средства.

В основата на тези страхове е пристанището - епицентър на детонацията, опустошила Бейрут, сърцето на подвластната от вноса ливанска стопанска система и толкоз рентабилен източник на корупция, че политическите сили в Ливан желаеха да си поделят контрола върху него, с цел да може всеки да получи парче от баницата, написа Българска телеграфна агенция.

Експлозията в Бейрут оставила кратер с дълбочина 43 метра

Вчерашната донорска телеконференция беше ръководена от френския президент Еманюел Макрон  Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 година в град Амиен. Той е най-младият президент на. Миналата седмица в Бейрут той бе заобиколен от разплакани хора, потърпевши от детонацията на амониевия нитрат, които го умоляваха да направи по този начин, че разрушението на столицата да не подхрани корупцията, която те упрекват за опустошилата Бейрут детонация.

Шефката на Международния валутен фонд, която желае одит на ливанската централна банка, преди да ѝ даде каквито и да било пари, го сподели напълно ясно: никакви пари, в случай че няма промени, които да подсигуряват, че елементарните ливанци няма да бъдат смазани под тежестта на дълг, чиито изгоди няма да видят в никакъв случай.

"Сегашните и бъдещите генерации ливанци не трябва да бъдат обременени с повече задължения, в сравнение с могат изплатят. Ангажирането с тези промени ще даде достъп до милиарди долари в интерес на ливанския народ ", сподели ръководителката на МВФ Кристалина Георгиева  Кристалина Георгиева Кристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си обучение.

Световни водачи, измежду които президентът Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския, както и държавни чиновници и представители на интернационалните организации, участваха през вчерашния ден в проведената от Франция и Организация на обединените нации видеоконференция за оказване на незабавна помощ на Ливан. Международната дипломация нормално употребява внимателни формулировки. Фалшифицираните вотове са "нередовни ". Отговорът на гневните митинги би трябвало да е "премерен ". Изчезващите пари постановат "прозрачност ". Но отговорът на Макрон на множеството в Бейрут и думите му по-късно при разкриване на конференцията бяха извънредно откровени: помощта "няма да попадне в корумпирани ръце ", а дискредитираното държавно ръководство на Ливан би трябвало да се промени.

Хиляди ливанци излязоха на антиправителствени митинги в Бейрут. Над 100 души са ранени

На първо време отиващата в Ливан помощ е единствено за незабавни филантропични случаи и е релативно елементарно да се следи харченето й. Съединени американски щати, Франция, Англия, Канада, Австралия и други страни ясно обявиха, че парите ще отиват непосредствено в надеждни локални филантропични организации като Ливанския Червен кръст или в организации на Организация на обединените нации.

"Помощта ни никога няма да стига до държавното управление. Помощта ни отива при народа на Ливан ", сподели Джон Барса от Ю Ес ейд.

Същинското възобновяване обаче постанова голям импорт на материали и съоръжение. Договорите за реализатори и подизпълнители обезпечават на ръководещия хайлайф на Ливан неговото благосъстояние и власт, а страната остава с некачествени пътища, постоянни спирания на електроподаването, купчини от боклуци по улиците и нередовно водоснабдяване.

"Равнището на инфраструктурата в Ливан през днешния ден е директно обвързвано с нивото на корупцията. Имаме незабавна потребност от повече долари, само че си давам сметка, че ливанското държавно ръководство и неговите ведомства не са способени ", сподели Нимат Фрем, прочут ливански предприемач и самостоятелен народен представител.

Ливан е натрупал дълг от към 100 милиарда $ при население малко под 7 милиона души - пет милиона ливанци и два милиона сирийци и палестинци, най-вече бежанци. Електрическата му компания, която като пристанището се ръководи от разнообразни фракции, афишира загуби от по 1,5 милиард $ годишно, макар че съгласно Фрем множеството фабрики си купуват генератори, тъй като електроподаване по-често няма, в сравнение с има.

"Има един Ливан на едрите обири и Ливан на дребните обири. Ливан на дребните обири съществува, само че не той е вкарал страната в дупката, в която сме затънали ", сподели Надим Хури, изпълнителен шеф на Института за арабска промяна.

Според Хури до момента помощта се е употребила като инструмент от политиците, които вземат за себе си част от нея и раздават работа и пари на поддръжниците си. В Ливан по данни на "Трансперънси интернешънъл " 37 % от хората споделят, че им се постанова да заплащат подкупи, по отношение на 4 % в прилежаща Йордания. На протестиращите им е дотегнало от тези всекидневни антични унижения, както и от по-големия проблем със сриващата се държавност и са взели на мушка и двете.

"Обществеността ще е необикновено подозрителна към метода, по който това (даването на помощта) ще се прави, и съгласно мен с съображение ", сподели Франк Вогъл, един от основателите на "Трансперънси интернешънъл " и ръководител на управителния съвет на фонда "Партньорство за бистрота ".

В събота протестиращите нахлуха в офиси на министерството на стопанската система и отнесоха досиета, които съгласно тях демонстрират, че е имало корупция при закупуването и доставката на пшеница. Запасите от пшеница на Ливан, които се съхраняваха до склада с амониевия нитрат, бяха унищожени в детонацията. "Върнахме икономическото министерство на ливанския народ ", провикна се мъж, до момента в който хората ровеха в кабинетите. Ръководителят на Сдружението за бистрота в Ливан Жулиен Курсон сподели, че неправителствените организации в страната образуват коалиция, която да следи по какъв начин се харчат парите за помощи и възобновяване. По негова оценка Ливан губи по 2 милиарда $ годишно от корупция.

"Хората, които вземат решенията и отговарящите за тези въпроси служители не престават да заемат постовете си. Досега не виждахме никакво решение на този проблем ", сподели той.

ект би трябвало да е транспарантен и потребен за доста хора, сподели ръководителят на управителния съвет на Инициативата за бистрота в инфраструктурата Кристиан Портман.

Броят на жертвите от детонацията в Ливан набъбна до 158 души

"Това ще помогне да се държат на разстояние някои от политическите неща. Донорите ще би трябвало да наблюдават ситуацията изкъсо. При снабдяването постоянно има доста корупция. Трябва да се работи бързо и постоянно съществува изкушението да не се съблюдават разпоредбите и да се направи нещо, от което доста хора ще изкарат доста пари ", сподели той.

На конференция, на която направи усещане, че се явява самичък, а не дружно с ливанския президент Мишел Аун, Макрон съобщи, че подхожда към Ливан "с условията на другар, който се притичва на помощ в тежки времена, само че не с цел да даде празен чек на системи, които към този момент не се употребяват с доверието на народа си ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР