Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение

...
Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение
Коментари Харесай

Борисов: Извънредно положение не се налага

Болниците и медицинските екипи остават в цялостна подготвеност за лекуване и диагностика на пациентите с COVID-19. Те разполагат с цялата нужна инсталация, има и задоволително кревати в интензивните отделения, рапортува министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов на среща с премиера Бойко Борисов.

Проф. Ангелов означи, че обстановката в страната е под надзор, има основана прецизна съгласуваност на всички звена в системата, в това число и със Спешната помощ, за поемането на случаите. Министър-председателят Борисов бе безапелационен, че още веднъж няма да бъдат налагани съществени ограничавания. „ Така че нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да устоят “, посочи министър председателят Борисов. Той разпореди подправените вести за стягане на ограниченията и за въвеждане на изключително положени да бъдат опровергани с обстоятелства.

На този стадий изключително състояние не се постанова – към това мнение се сплотиха министър председателят Борисов, здравният министър Ангелов и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който също взе участие в срещата.

В хода на срещата бе маркирано, че вирусът към този момент се популяризира по-лесно, дифузно, към момента в света не са открити лекуване и ваксина. В този подтекст министър-председателят Борисов подчертава, че извънредно значимо остава спазването на дисциплинираност, отдалеченост и стерилизация.

Здравният министър рапортува още на премиера за последните зародили случаи на инфектирани с ковид в дома за възрастни хора в Русе, а по случая във Варна е сезирана прокуратура.

Главният държавен здравен контрольор сподели пред министър-председателя, че по заболеваемост на Балканите България е единствено след Гърция. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония. „ Само че от през днешния ден Гърция връща още веднъж щаба си. Така че ние с най-меките ограничения в Европа сме предпоследни на Балканите “, уточни министър председателят Борисов.

 „ Едномилионната проява в Германия съответно против ограниченията и едномилионната в Израел значат, че след 6 месеца умората у хората е доста огромна и те все по-трудно ще одобряват внезапно ограничаващи ограничения “, сподели още доцент Ангел Кунчев.

Министър-председателят разпореди прецизно да се следи за изплащането на спомагателните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички чиновници на първа линия в битката с COVID-19.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР