Болници продължават нерегламентирано да искат доплащане от здравно осигурени пациенти,

...
Болници продължават нерегламентирано да искат доплащане от здравно осигурени пациенти,
Коментари Харесай

400 лева за преглед в софийска болница

Болници не престават нерегламентирано да желаят доплащане от здравно обезпечени пациенти, които имат и спомагателни застраховки, заяви ръководителят на Асоциацията на сдруженията за непринудено здравно обезпечаване доктор Мими Виткова.

От асоциацията упорстват за строго написан главен пакет от медицински услуги, за които НЗОК заплаща, с цел да могат застрахователите да оферират спомагателни услуги.

" Ще засиля контрола ", съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. Той увери, че Министерство на здравеопазването е подготвил в плана на Закон за лечебните заведения ограничения, с които да регламентира кои действия може да се заплащат от пациентите.

В болница " Св. Екатерина " прегледът от професор е 400 лв., заяви ръководителят на Асоциацията на сдруженията за здравно обезпечаване (АДЗЗ) доктор Мими Виткова. Тя описа, че преди дни в плевенска болница с изключение на 150 лева за обзор, на онкоболна й взели административна такса от 50 лева за медицински индикации за неотложност. В УМБАЛ " Софиямед " пациент с непрекъснати здравно осигурителни права е опериран, а болничното заведение има контракт с НЗОК. Въпреки това, пациентът платил 1391 лева (560 лева за избор на екип, 596 лева за интервенция, 195 лева за консумативи и 40 лева за анестезиологична консултация). Когато от сдружението попитали НЗОК дали казусът е регистриран, от Столичната каса дали отговор, че " казусът не е подаден за заплащане от лечебното заведение към НЗОК ", а болният бил " заплатен пациент ". Не е ясно на какво съображение, макар че е с непрекъснати осигуровки, индивидът е лишен от здравноосигурителните си права, разяснява доктор Виткова. Дружеството, което тя управлява, сезирало Министерство на здравеопазването, което разпоредило на Изпълнителната организация " Медицински контрол " да извърши инспекция. Становището на ИАМН било, че " от предоставената от лечебното заведение здравна документи не се откри дали пациентът е здравно обезпечен ". По думите на доктор Виткова сходни случаи има освен в частни, само че и в държавни лечебни заведения.

Често лечебни заведения, които имат контракт с НЗОК по дадена клинична пътека, употребили услугите на доктор от извънболничната помощ, който няма контракт с касата, и пациентите трябвало да доплащат, само че без болничното заведение да поема отговорност за диагнозата и за лекуването. Например огромната част от очните и ушни интервенции към този момент не се правили в болница, а в извънболничната помощ цената им била ниска и лечебните заведения не сключвали контракт с НЗОК, а пациентите си плащали за такива интервенции. Все по-често пациентите за една интервенция трябвало да доплащат и за избор на екип за интервенцията, и за избор на анестезиологичен екип.

От АДЗЗ упорстват да бъдат строго регламентирани и остойностени дейностите по главния медицински пакет, защото сега доста постоянно клиентите им с изключение на, че са здравно обезпечени, трябвало да доплащат и от застраховката си, и още пари от джоба си.

" Липсата на ефикасен надзор от страната върху активността на лечебните заведения множи порочните практики и обезсмисля системата на здравното обезпечаване, в това число и тази на здравното обезпечаване ", безапелационни са от АДЗЗ.

ДУМА напомня, че съгласно чл.24а от Наредбата на Министерство на здравеопазването за гарантиране на правото на достъп до здравна помощ лечебните заведения с контракт с НЗОК могат да оферират на здравноосигурените да заплащат единствено за усъвършенствани битови условия (например независима стая с спомагателни битови условия, със или без компаньон по избор на пациента), в допълнение обслужване, обвързвано с престоя в болница (самостоятелен сестрински пост, спомагателен спомагателен личен състав, меню за хранене по желание, съобразено с лечебно-диетичен режим) и избор на доктор или екип от медицински експерти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР