Болници компенсират лошата хигиена, като ни тъпчат с антибиотици. Заради

...
Болници компенсират лошата хигиена, като ни тъпчат с антибиотици. Заради
Коментари Харесай

Тъпчат ни с антибиотици заради мръсни болници

Болници компенсират неприятната хигиена, като ни тъпчат с антибиотици. Заради липса на пари лечебните заведения пестят от дезинфектанти и даже от ръкавици, разяснява пред в. "Телеграф " завеждащият националната лаборатория "Контрол и мониториране на антибиотичната устойчивост " доцент доктор Иван Иванов.

Проучванията демонстрират, че литрите дезинфектант, които се употребяват в нашите лечебни заведения, са несравнимо по-малко, в сравнение с в други европейски страни. Всяка сестра и доктор би трябвало да употребява нови ръкавици за всеки идващ пациент, а това всеобщо не се прави отново поради неналичието на пари.

Същевременно данните през последните 5-6 години у нас демонстрират извънредно невисок % на вътреболнични инфекции, който варира сред 3 и 5%.

"Този % се занижава, т.е. не се рапортува от боязън от наказване, което е безспорен абсурд по отношение на цивилизованите в здравно отношение страни, където се дава бонус, в случай че се записва и рапортува такава зараза ", изяснява доцент Иванов.

Според експерта би трябвало да има по-строг надзор от страна на РЗИ, която по принцип е виновна за следенето на инфекциите, които пораждат вътре в лечебните заведения, и за политиката на лечебниците по отношение на жизненоважните лекарства. До неправилната им приложимост се стига и поради неналичието на личен състав. За да може една сестра да влива антибиотик да вземем за пример четири пъти на денонощие, би трябвало да има задоволително хора. Затова се изписват антибиотици, които се вливат един или два пъти, макар че не са най-подходящите, с цел да може да се пести от труд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР