Болници компенсират лошата хигиена, като ни тъпчат с антибиотици. Заради

Болници компенсират лошата хигиена, като ни тъпчат с антибиотици. Заради ...

Тъпчат ни с антибиотици заради мръсни болници.


Болници компенсират лошата хигиена, като ни тъпчат с антибиотици. Заради липса на пари лечебните заведения пестят от дезинфектанти и дори от ръкавици, коментира пред в. "Телеграф" завеждащият националната лаборатория "Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност" доц. д-р Иван Иванов.

Проучванията показват, че литрите дезинфектант, които се използват в нашите лечебни заведения, са несравнимо по-малко, отколкото в други европейски държави. Всяка сестра и лекар трябва да използва нови ръкавици за всеки следващ пациент, а това масово не се прави пак заради липсата на пари.

Същевременно данните през последните 5-6 години у нас показват изключително нисък процент на вътреболнични инфекции, който варира между 3 и 5%.

"Този процент се занижава, т.е. не се докладва от страх от наказание, което е абсолютен парадокс спрямо цивилизованите в медицинско отношение държави, където се дава бонус, ако се регистрира и докладва такава инфекция", обяснява доц. Иванов.

Според специалиста трябва да има по-строг контрол от страна на РЗИ, която по принцип е отговорна за следенето на инфекциите, които възникват вътре в лечебните заведения, и за политиката на лечебниците спрямо жизненоважните медикаменти.  До неправилната им употреба се стига и заради липсата на персонал. За да може една сестра да влива антибиотик например четири пъти на денонощие, трябва да има достатъчно хора. Затова се изписват антибиотици, които се вливат един или два пъти, въпреки че не са най-подходящите, за да може да се пести от труд.

Източник: novini.bg