Болницата в столичния квартал Орландовци е в плачевно състояние, разкри

...
Болницата в столичния квартал Орландовци е в плачевно състояние, разкри
Коментари Харесай

Руините на болницата в Орландовци крият дискриминация и корупция

Болницата в столичния квартал Орландовци е в плачевно положение, разкри митинг на Групово дело “Боец “. Как и за какво се е стигнало до това състояние?

Анна Бекчиева: Медицински център 9 в Орландовци обслужва 25-30 хиляди индивида от кварталите Орландовци, Малашевци, Световрачане и Бенковски. Случващото се там през последните 10 година е преднамерено. Според статистика на Министерството на здравеопазването в интервала 2009-2019 година е завършена активността на 41 общински лечебни заведения, намиращи се отвън огромните общински центрове – лечебните заведения в Трън и Брезник, да вземем за пример. Шокиращото е, че тази наклонност към този момент се демонстрира и в софийски квартал, отстоящ на 2 км от центъра на европейска столица. Сградата на медицинския център в Орландовци е в покъртително положение. Говорим освен за пукнатини в носещата структура, а за цели пролуки, през които може да се следи външния двор. А в тази болница се лекуват най-вече дребни деца и възрастни хора, защото информационно този регион безусловно е отцепен от останалата част на София. По този метод хронично заболели хора остават без здравно обслужване.

Медицинският център сега не работи или работи в описаното от вас положение?

Анна Бекчиева: Работи в това положение. А цепнатините, които могат да доведат и до срутване на постройката, се намират тъкмо над кабинетите за детска консултация. Шокиращо също е, че в този медицински център няма отопление и топла вода – зимно време температурите са по-ниски от външните. При това в изискванията на пандемия.

Откога Медицински център 9 в Орландовци е в това положение?

Анна Бекчиева: Първите сигнали до Столичната община са подадени през 2011 година, само че от този момент отговор от там няма.

От Столична община тук и там са показвали документи за отпуснати суми към здравното заведение. И настояват, че отговорността за поддръжката е на управата му.

Анна Бекчиева: В интервала на тези 10 година са отпуснати два заема на обща стойност 70 хиляди лева, плюс една дотация от 12 хиляди лв.. По-големият проблем за медицинския център е, че в резултат на неприятните условия за работа множеството експерти са го напуснали. Останали са 3-4 персонални лекари и експерти. Самото сдружение няма капацитета да осъществя доходи, с които да покрива належащите разноски. В момента има неплатени сметки за ток за 14 хиляди лв.. В същото време общинските чиновници на тази болница не са получавали заплати от 2 години – общината им дължи към 40 хиляди лева хонорари.

От общината репликират още, че даже да поправят постройката, експертите нямало да се върнат на работа там при същото управление.

Анна Бекчиева: Лекарите са напуснали по една съответна причина – невъзможни условия за работа. Очевидно това е една наклонност при сегашните ръководещи – отговорността да бъде прехвърляна върху всевъзможни забележими и невидими обекти и събития. След като трансферират виновността върху шефа, за какво той не е бил отхвърлен от работа цели 10 години, а от време на време му е подновяван трудовият контракт, след направени одити?

Масово ли е недоволството в кв. Орландовци от положението на тяхната болница?

Анна Бекчиева: За страдание не. Хората са обезверени. Зоната, в която живеем, се назовава необятен център и налозите ни са като на живеещите на „ Графа “, а кварталът е изключен напълно от проектите за развиване на София. Въпреки че бюджетът на столицата е близо 2 милиарда, визия за развиване на този регион няма. А проблемите остават за най-уязвимите – възрастни хора, хронично заболели и дребни деца. Потресаващо е, че откакто общинските съветници от Демократична България Яна Тодоранова и Михаил Паргов внесоха проблема в здравната комисия на Следствен отдел към окръжна прокуратура, ръководещото болшинство е реагирало към тях с подигравателен и поучителен звук.

Какво е вашето пояснение на обстановката?

Камен Добрев: Най-богатата община в България не може да откри решение повече от 10 година за един местен проблем. Допускаме, че към мястото, на което е издигната постройката на болничното заведение, има апетити. Засега не можем да го потвърдим, само че самият факт, че 10 година СГО не желае да се оправи със обстановката, води към този извод. Направихме питане по Закона за достъп до социална информация, сезирахме и ДНСК за изискванията, в които се упражняват право на труд и здравно обслужване. Резултат никакъв. Очевидно има частни апетити към постройката и общинския терен. Парцелът е задоволително огромен и дава опция за отделяне на обособени елементи. На едно от последните разисквания на проблема в здравната комисия на СОС е постъпило предложение в региона на болничното заведение да се слагат фургони, където да се настанят към момента практикуващите лекари. А за постройката въобще не става дума.

Нищо ли не е подхванато от общината най-малко по отношение на вирусната конюнктура?

Камен Добрев: На едно от разискванията в здравната комисия на СОС общински консултант съобщи, че по-голямата част от жителите на региона са роми, които не си заплащат здравните осигуровки. Заседанието беше онлайн и фразата е записана.

Коя политическа мощ съставлява този консултант?

Анна Бекчиева: ГЕРБ. Само ще допълня, че за справяне с коронавирус рецесията лечебното заведение е получило дотация от 450 лв.. След коментара, че там се лекуват най-вече роми, доктор Койчев, който е ръководител на здравната комисия, добави, че в случай че живeeщите в региона имат някакви здравословни проблеми, биха могли да употребяват услугите на незабавна помощ.

Напомня на предлагането на Валери Симеонов живеещите зад граница да заловен самолетите и да дойдат да гласоподават на място.

Анна Бекчиева: Точно по този начин. И това е в миг, когато има толкоз огромен напън върху незабавната помощ и болничната система.

Направихте ли опит да надскочите с този проблем рамките на Следствен отдел към окръжна прокуратура и да го поставите на вниманието на страната?

Камен Добрев: ДНСК е осведомена, че постройката всеки миг може да се срути. Много локални поданици евентуално ще заведат самостоятелни искове против страната, тъй като не им е предоставена съответна здравна помощ. Става дума за типичен случай на дискриминация: в 21 век опазване на здравето да се организира във фургони, тъй като там живеят роми.

Какво виждате под руините на болничното заведение в Орландовци, по какъв начин вписвате този проблем в цялостната картина на родното опазване на здравето?

Камен Добрев: Като систематизирана картина на протичащото се в страната и на положението на дребните лечебни заведения, в които няма медицински лица и личен състав или в случай че е останал, работи при безчовечен условия. Лидерът на „ Боец “ Георги Георгиев популяризира едно шокиращо видео, за което стремително му бе повдигнато обвиняване по член 326 от Наказателен кодекс за всяване на суматоха измежду популацията. Крайно време е лекарите всеобщо да излязат и да кажат обществено истината.

Г-н Добрев, като правист смятате ли, че посредством правосъдната система този проблем може да бъде позволен?

Камен Добрев: Да. И освен този проблем. Съдебната система не е овладяна напълно. По места има магистрати, в това число прокурори, които ненавиждат метода, по който действат елементи от системата и със своите актове ясно демонстрират, че не се подчиняват на клиентелизма.

Тъй като приказваме за болница, по какъв начин гледате на метафората „ Болница България “ и кое е най-тежкото поделение в нея?

Анна Бекчиева: Още не ми излиза от главата случаят в Своге. Там видяхме същата наклонност, а тя е годна за всички равнища в страната. Неглижирането на казуса там докара до гибелта на 20 индивида.

Камен Добрев: Болестта на заболяванията е в правосъдната система. Всички метастази потеглят от там. Най-тъжното е, че страхът продължава да сковава и адвокатурата.

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР