Болницата в Карлово е на път да остане без медицински

...
Болницата в Карлово е на път да остане без медицински
Коментари Харесай

Болницата в Карлово е на път да остане без сестри

Болницата в Карлово е на път да остане без медицински сестри, което пък ще доведе до прекъсването на работата й. След като експертите по здравни грижи в детското поделение неотдавна подадоха групова оставка, в понеделник молби за овакантяване депозираха и всички медицински сестри от вътрешното поделение, заяви Българска национална телевизия. Причината е, че не са получили мечтаното нарастване на заплатите си.

Искането на медицинските сестри е за съществена заплата 950 лева, колкото е плануваният най-малко и съгласно груповия трудов контракт. В момента обаче те получават сред 720 и 750 лева Миналата седмица, с цел да върне сестрите от детското поделение, шефът на болничното заведение Христо Пелев даде обещание нарастване на трудовите хонорари със 100 лева

Лекарите в болничното заведение са солидарни с настояванията на медицинските сестри. Оставки се канят да подадат и медицински сестри от детските ясли в Карлово.

Увеличение до 950 лева на възнагражденията на всички сестри ще утежни бюджета, изясни Пелев пред Българска национална телевизия. Затова съгласно него би трябвало да се увеличи финансирането на клиничните пътеки с 20%, което е и искане на сдружението на общинските лечебни заведения и лекарския съюз. Пелев изясни, че болничното заведение получава дотация от страната за това, че е в далечен регион, само че парите са за активност, а не за заплати, добави шефът.

По закон община Карлово не може да отделя средства за заплати на медицинския личен състав, сподели пък зам.-кметът на общината Стойо Карагенски пред БНР. Той напомни, че за няколко мандата общинското управление е пособие по разнообразни способи на болничното заведение - тя е санирана и газифицирана преди години, купено е съоръжение за 4 милиона лв., а тази година е провиснал безлихвен заем в размер на 60 000 лева

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР