Болницата в Гоце Делчев МБАЛ Иван Скендеров може да остане

...
Болницата в Гоце Делчев МБАЛ Иван Скендеров може да остане
Коментари Харесай

Ще остане ли болницата в Гоце Делчев без лекари?

Болницата в Гоце Делчев МБАЛ " Иван Скендеров " може да остане без лекари, въпросът е от декември - подбуден е от напрежение сред колективът в лечебницата и нейният шеф доктор Владислав Улевинов. Според медиците ръководството на болничното заведение е властническо. Лечебницата обслужва 4 общини, измежду които Гърмен и Сватовча, или към 70 000 души (според последните дани на националното преброяване).
Лекари алармираха, че откакто са подали предизвестията си и е било оповестено изключителното състояние, са пробвали да изтеглят молбите си, с цел да не оставят болничното заведение без медици. Управителят й обаче отказал и по този начин се стигнало до напускането на първите 11 медици от болничното заведение - изпратиха ги с овации. Предстои да го сторят още 4-ма. Това са 1/3 отактивно практикуващите лекари в общината – с огромна експертиза и дълъг опит. Лекари са на съществени отделения и след тяхното овакантяване сред 30 и 50% от обслужваните клинични пътеки ще отпаднат в лечебницата, педупреждават медици.
Междувременно Върховната административна прокуратура разпореди инспекция на болничното заведение в Гоце Делчев.
Какво следва оттук насетне?
Днес в 14 следва да се вземе решение дали да шефът доктор Владислав Улевинов на МБАЛ " Иван Скендеров " да бъде заменен. Това ще стане ясно след изключително съвещание на Общинския съвет.
" Като водач на партия в Гоце Делчев поддържам лекарите, а не шефа. Това е втора сесия, която се опитваме да насрочим, при първата съветниците от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не се явиха. Това е въпрос който се търкаля от декември месец, и не можа да откри решение до 5 април, когато над 10 доктори, които заедно подадоха предупреждение. След това и други подадоха своите предупреждения. Така че в края на месеца болничното заведение остава без лекари ", изясни Никола Джингаров, общински консултант от ГЕРБ пред Българска национална телевизия.
Съветниците от Движение за права и свободи обаче считат, че шефът не би трябвало да бъде сменян – " В изключително състояние сме. Текат инспекции – в това число и на прокуратурата в болничното заведение. Нека изчакаме, с цел да не вземаме решение под напън. Нормално е да потърсим и мнението на нашите сътрудници от Гърмен, Сватовча. ", сподели Сайди Чолак, общински консултант от Движение за права и свободи.
" Ситуацията е тежка. Лекарите споделят противоречие с ръководството, само че не считам, че по време на пандемия би трябвало да се стигне до такава смяна. Тя ще докара до спомагателна дестабилизация. Искам да помоля лекарите да създадат крачка обратно и в спокойна конюнктура да вземем решение, по този начин както се разбрахме преди месец.Трябва да вземем обективно решение в интерес на популацията. Познваме се всички.През годините са се правили доста кадрови промени в болничното заведение, и постоянно се е стигало до струпване на отговорности. За всички оставащи лекари, които не престават да работят желая да благодаря. Трябва да се направи крачка обратно и от двете страни - разчитаме шефът да потърси способи да доокомплектова болничното заведение с нужните медици, с цел да не стопира тя работата си ", съобщи Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев.
Actualno.com потърси Москов още през март по случая, ето какво сподели той пред нас по проблема: Кметът на Гоце Делчев: Много ми е тежко, не съм изпадал в такава обстановка, и то с лекари
Ако се стигне до освобождение на шефа наболницата, Общинският съвет ще назначи временно  ръководещ до избирането по закон на нов шеф.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР