Болница взема почти 900 лева за час операционна зала, таксува

...
Болница взема почти 900 лева за час операционна зала, таксува
Коментари Харесай

Абсурдни болнични такси: 900 лева за час операционна зала

Болница взема съвсем 900 лв. за " час операционна зала ", таксува пациенти и за всяко премерване на кръвното. Въпреки рестриктивните мерки, които нормативната уредба слага за доплащанията, има необятно творчество от страна на лечебните заведения, демонстрира разбор на здравни застрахователи.

" Час за операционна зала " излиза 892 лева, същата болница таксува всяко премерване на кръвното по 7 лв.. Доплаща се и за висококачествено постелъчно долни дрехи, повишени хигиенични грижи и обработка на документи, съобщи bTV.



Преди година майката на Савина влиза незабавно за интервенция. От болничното заведение настояват, че са употребявали здравно произведение, което касата не заплаща, по тази причина желаят от пациента 2900 лв..

" И ми връчиха едни хвърчащи листове, които нямаха щемпел и автограф, на които пишеше сумата. През цялото време майка ми беше подложена на тормоз от болничното заведение: Кога ще откри тези пари, по кое време ще ги заплати ", изясни Савина Петрова.

Според разбора има случаи, при които пациентите заплащат в пъти по-висока цена от тази на доставчика. Една от лечебните заведения да вземем за пример е поискала малко над 1000 лв. за произведение, за което доставчикът у нас дава оферта от 94 лв..

И още - всеобщо се доплаща за оценка на риска от рухване и от болежка. Има и случаи, в които болният доплаща не на един, а на два медицински екипа за интервенция.

" Когато отговорим на нашите застраховани лица, че това са нелегално изискани средства, следват обвинявания към нас, че ние бягаме от заплащания ", разясни доктор Мими Виткова, Асоциация на лицензираните сдружения за непринудено здравно обезпечаване.

" Има недофинансирани пътеки и това слага всяка една болница пред риска да банкрутира, в случай че разчита на парите единствено на здравната каса ", съобщи Красимир Грудев, представител на Националното съдружие на частните лечебни заведения.

Здравният министър даде обещание по-строг надзор и законодателни промени, с които да стане по-ясно защо може да доплащаме.

" Има огромна фикция, от време на време и аз самият съм се учудвал на такива кешофи заплащания. Имало е и заплащане от жител за прилагане на операционно легло, е по какъв начин ще стане интервенция без прилагане на такова легло ", разяснява Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето.

И прокуратурата проверява практики на доплащане. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР