Болница „Софиямед” разполага с лаборатория, която може да извършва диагностика

...
Болница „Софиямед” разполага с лаборатория, която може да извършва диагностика
Коментари Харесай

Важна новина от "Софиямед" за изследването за коронавирус

Болница „ Софиямед” разполага с лаборатория, която може да прави диагностика за SARS-COV-2 (COVID – 19) с PCR способ, оповестяват от лечебното заведение.

Вземането на проби става отвън лечебното заведение. За задачата е самостоятелен кабинет, който се намира до аптеката на болничното заведение. Проби се взимат заран от 09:30 до 11:30 часа. Желаещите да се изследват би трябвало авансово да се запишат на телефон: 0895 555 591. Резултатите излизат до 36 ч.

От лечебното заведение допълват, че при нужда времето за взимане на проби ще бъде увеличено.

PCR методиката за откриването на новия ковид съставлява пряк тест за разкриване на част от генома (РНК) на вируса и все още е признат за „ златен стандарт " в лабораторната диагностика на този патоген.

„ Разполагаме и с китове за разкриване на коронавируси, с каквито работи и Националната референтна лаборатория. Китовете и автоматизираната ни инсталация към този момент са приспособени и тествани за работа с подобаващи клинични материали.Такива са проба от гърлото (орофарингеална), дълбока носна проба (назофарингеална), а при специфични условия и храчка. Пробите наложително се взимат от особено подготвено и предпазено лице”, изясни доктор Илия Цеков, шеф на лабораторията.

По думите му резултатите от тези проучвания са доста по-надеждни от тези на бързите проби.

От болничното заведение изясняват още, че тестът се взима най-малко 3-4 дни, откакто се появят грипоподобни признаци.

Всички лечебни заведения, които са избрани от Оперативния щаб за лекуване на болни с Covid -19, са известени за опциите на лабораторията в „ Софиямед “.

Тестването би помогнало и за по-пълна и точна картина на развиването на инфекцията в България и надлежно до по-добри и съответни ограничения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР