Болница „Лозенец“ поетапно ще бъде преструктурирана в лечебно заведение, което

...
Болница „Лозенец“ поетапно ще бъде преструктурирана в лечебно заведение, което
Коментари Харесай

Правителствена болница ще бъде преструктурирана да обслужва само деца

" Болница „ Лозенец “ поетапно ще бъде преструктурирана в лечебно заведение, което да обслужва единствено деца. Ще реализираме това без да се основава обществено напрежение и без риск както за лекуването на пациентите в болничното заведение и професионалната реализация на личния състав в нея, по този начин и за образованието на студентите на територията на лечебното заведение. Важно е да подчертая най-после, че имам цялостната политическа поддръжка на държавното управление, като по този метод ръководещите се отхвърлят от една своя привилегия в името на здравето на българските деца. " Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в отговор на парламентарен въпрос.
" Министерството на здравеопазването работи по основаване на национална многопрофилна педиатрична болница, в която на едно място да бъдат услугите по: незабавна и високоспециализирана консултативна педиатрична помощ, интензивно лекуване на деца, в това число с благоприятни условия за продължителна дихателна реанимация, неонатологична помощ, с благоприятни условия за обслужване на деца, родени с висока степен на недоносеност и извънредно ниско тегло при раждане, сложно (терапевтично и оперативно) обслужване на деца с вродени аномалии, хронични болести и увреждания и други тежки болести, услуги по дълготрайно лекуване, рехабилитация и палиативни грижи ", сподели още здравният министър.
Ананиев увери, че посредством построяването на многофункционалната детска болница децата ще получават сложно обслужване в границите на една конструкция, ще им бъде обезпечена най-хубавата здравна грижа, ще бъде подтиквана и специализацията на младите лекари в региона на педиатрията.
Според Кирил Ананиев детската болница не би трябвало да бъде комерсиално сдружение. Тя ще работи както по клинични пътеки, финансирани от НЗОК, по този начин и с поддръжка от страната.
Министър Ананиев заяви, че е направен явен график за деяние през идващите 6 месеца по структуриране на детската болница. Като първа стъпка той уточни внасяне в Народното събрание на законова смяна в Закона за лечебните заведения за преструктуриране на Болница „ Лозенец “ в многопрофилно лечебно заведение, осигуряващо сложно лекуване на деца .
Статутът на лечебното заведение ще е по член 5 от Закона за лечебните заведения – като вторичен разпоредник с бюджет към министъра на опазването на здравето. Ще бъде основана експертна група, в която ще вземат участие шефовете на редица лечебни заведения, с цел да изготвят обстоен проект за деяние за преструктуриране на наличните болнични структури в УБ „ Лозенец “, които не са свързани с лекуването на деца. Към нея ще се включат и специалисти по педиатрия и детски грижи с потвърден професионален опит.
Ще бъде основана и експертна група, която да изготви проект за деяние за всички правно-икономически и финансови промени в преструктурираните лечебни заведения, от които ще излязат детските клиники и отделения, в това число посредством промени в статута и в капитала на сдруженията.
Ще бъде изработен и одит на финансовото положение на Болница Лозенец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР