Болните хора у нас биват изнудвани, а политиците се правят

...
Болните хора у нас биват изнудвани, а политиците се правят
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: Изнудват болните, държавата е абдикирала

Болните хора у нас биват изнудвани, а политиците се вършат на слепи. Това сподели за обзорното предаване „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ ръководителят на Асоциацията на лицензираните сдружения за непринудено здравно обезпечаване и някогашен министър на опазването на здравето доктор Мими Виткова.

Държавата е абдикирала от проблемите в опазването на здравето. Необходима е смяна в манталитета на държавниците ни и на тези, които работят в бранша, а манталитета на пациента може да бъде изменен доста по-лесно, тъй като той е уязвим и подвластен от лекаря си. Престъпление е да се експлоатира тази взаимозависимост, безапелационна бе Виткова.

Без народен консенсус проблемите в здравната система няма да бъдат решени, уверена е доктор Виткова. Епидемията от COVID-19 даде опция да бъдат откроени проблеми в здравната система, даже Европейски Съюз желае смяна в това отношение, сподели още тя.

Според нея не е изненада, че Българска социалистическа партия са извели като акцент в предизборната си стратегия точно промени в здравната система. Очаква се и други партии да го създадат, разяснява Виткова като обърна внимание, че става дума за съществени и нужни промени в здравната ни система, които би трябвало да бъдат направени. За момента има единствено нахвърлени хрумвания, които се нуждаят от уточняване, само че националният консенсус е нужда, изясни тя.

„ Болните хора биват изнудвани. Това в случай че не се вижда от всички политически партии, нищо няма да се случи в опазването на здравето. Аз нямам доверие, че тези неща, написани от Българска социалистическа партия, ще се случат. Тази тематика би трябвало да бъде дискутирана надълбоко. Радвам се, че тя е непрестанно в медиите, само че от там насетне нито една политическа партия не излиза със сериозна стратегия. Как ще се отстрани комерсиалния статут и за какво единствено на лечебните заведения? Какво вършим с извънболничната помощ и какви са тези районни конгломерати сред спешна помощ и частни медицински центрове и ДКЦ-та. Какво желаят да създадат “, попита тя.

„ Ако няма консенсус, всеки избирателен резултат ще носи в себе си нюанси на промени в здравната система, което съставлява краткосрочни промени, а здравната система е консервативна система и в случай че всеки си играе на промени в нея, то тя ще бъде в още по-трагично положение. В другите страни подобен консенсус е реализиран и здравните им системи се развиват надалеч по-успешно от нашата. Отричайки настоящия пазарен модел, би трябвало да изясним какво се предлага и за какво. Когато обществото знае за какво се вършат тези промени и какви ще са изгодите за него, то би подкрепило политическата мощ, която ги предлага “, разяснява тя.

Трябва да се обясни какво ще се прави със статута на здравната система, която e общ брой от търговски сдружения, твърди специалистът. Според доктор Мими Виткова не се върви към одържавяване, а към някакъв нов статут на лечебните заведения. Цената на здравните услуги и заплатите на работещите в сферата също би трябвало да се уточнят, обърна внимание тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР