Болничните организации в България се обединяват около предложението да се възстанови

Болничните организации в България се обединяват около предложението да се възстанови ...

Болнични организации искат запазване на солидарността в здравното осигуряване.


Болничните организации в България се обединяват около предложението да се възстанови солидарният принцип в здравното осигуряване. Това се посочва в обща позиция на организациите във връзка обсъждането на бюджета на НЗОК за 2020 г.

Болничните асоциации настояват всеки българин да заплаща здравната си осигуровка в определения размер от 8%, а за категориите български граждани, осигурявани от държавата, републиканският бюджет да внася на 12 равни месечни вноски пълния им размер както всички останали граждани.

По предварителни разчети така приходите за здраве ще се увеличат с над 1 млрд. лева, което ще промени финансовата макрорамка на бюджета за здраве, ще премахне неравнопоставеността на българските пациенти и ще доближи финансирането на болничната медицинска помощ до реалните й стойности, посочва се в съобщението на Болничните организации. Още по тематаБолнични сдружения искат незабавни мерки за финансиране на здравната система

Те настояват и за незабавно изплащане на изработената от лечебните заведения надлимитна дейност за минали години.

Относно предложените от здравния министър промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се посочва, че със законопроекта отново се прави опит за  концептуални промени, относими към други нормативни актове, в т.ч. темата за необходимостта от доплащания.

Организациите са разгледали няколко модела за остойностяване на системата от клинични пътеки, приложени в други държави и ще предоставят на МЗ идеен вариант за действителни стойности на здравните услуги.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: investor.bg