Болничните да се издават до 7, а не до 14

...
Болничните да се издават до 7, а не до 14
Коментари Харесай

Министър Петков: Болничните трябва да се издават до 7, а не до 14 дни

 Болничните да се издават до 7, а не до 14 дни, както е в този момент. Тази мярка против несъразмерния им брой изключително по празниците предложи общественият министър Бисер Петков по време на визитата си в град Елена и посочи, че става въпрос за тези, които се дават от персоналните лекари.

Министерството на труда и обществената политика предлага 15% нарастване на заплатите на служащите в обществения бранш за 2020 година, с цел да спрат митингите, сподели още министър Петков, представен от " Монитор ".

Той призна, че в системата има текучества, повода за което били ниските хонорари и огромното натоварване. Той сподели, че следва в допълнение регламентиране на нормативната база и финансовите артикули, с цел да не се стига до обстановка държавната пенсия и тази, която ще изплащат частните пенсионни фондове, взети дружно, да бъдат по-малко от една пенсия.

" Въпросът с болничните е сериозен, несъмнено има проблем с измами. Онези, които вадят подправени болнични, крадат от тези, които заплащат своите налози и осигуровки и се вижда ясно, че болничните се усилват през дългите уикенди. Има цяла скица с доста участници, които ощетява тези български жители, които си заплащат отговорностите ",  съобщи пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Предложението на ръководещата коалиция да не се заплаща първият ден от болничния няма да реши въпрос с подправените болнични листове. В тази позиция се сплотиха по време на полемика по БНР някогашният обществен министър и вицепремиер Ивайло Калфин, ръководителят на " Подкрепа “ Димитър Манолов и заместник- ръководителят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. По калкулации на специалисти незаплащането на първия ден ще спести на бизнеса не по-малко от 50 млн. лв.

От своя страна " Подкрепа “ предизвести, че ще напусне Националния съвет за тристранно съдействие и има подготвеност за народен митинг, в случай че предлагането стане факт. Синдикатът е безапелационен, че не трябва работещите да бъдат оставени без средства тъкмо когато имат най-вече потребност от пари.

В идващите дни предлагането на обединението ще бъде импортирано в Народното събрание за гласоподаване като част от текста към бюджет 2020 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР