Болките в гърба и кръста или състоянието, известно в медицинската

...
Болките в гърба и кръста или състоянието, известно в медицинската
Коментари Харесай

Д-р Иво Мильотев: Есента скова гърбовете и кръстовете

Болките в гърба и кръста или положението, известно в здравната литература като Low back pain, е едно от най-честите недоволства, изключително през есента и зимата. Зачестяването на случаите е обвързвано с нарушено кръвоснабдяване на интервертибралните дискове и стави, което е вследствие от понижаването на околната температура и на атмосферното налягане.

И въпреки че времето към момента не е изключително студено, пациенти с недоволства от болки в гърба и кръста, а не рядко – вдървеност и изтръпване, постъпват за лекуване в отделението по неврология на болница „ Централ Хоспитал “ в Пловдив се усилват, съобщи началникът доктор Иво Мильотев. От преминаващите десетина души всеки ден половината споделят, че са изкарали „ нещо вирусно на крайник “, приемали са лекарства без рецепта и са се оправили, само че ненадейно кръстът им се сковал.

Завеждащият цитира изследвания, съгласно които най-малко 70%-80% от хората изпитват дискомфорт в гърба и кръста с друга активност, която повлиява тяхната ежедневна интензивност. Две са най-честите аргументи - продължителната неправилна поза на горната част на тялото, обвързвана с специалността на пациента. Тя води до свръхнапрежение в мускулатурата към гръбнака, която реагира с болежка. Втората е моментното пренатоварване, провокирано от повдигане на тежки предмети, извъртане на гръбнака или осъществяване на придвижване, несъответстващо на опциите на гръбначния дирек. Възможно е да се появят и след претърпян случай или при спортна контузия. Но могат да бъдат признак на съществено заболяване, да вземем за пример като болест на Бехтерев.

Заради все по-честата приложимост на компютри, таблети, телефони, с които много хора се забавляват по 8 часа дневно и през уикендите, възрастта на страдащите фрапантно се подмладява - наранени са към този момент 25-30-годишните. Най-лошото е, че с годините болестта прогресира.

В доста от случаите казусът отшумява от единствено себе си и не се постанова лекуване. Въпреки това консултацията с доктор е целесъобразна, изключително в случай че пациентът има вдървеност или изтръпване, в случай че болката не се повлиява от медикаменти или от отмора, в случай че се дължи на рухване или пострадване. Посещението при експерт е належащо и в случай че болката е съпроводена с проблеми при уриниране, уязвимост, болежка или мравучкане в крайници, тресчица или загуба на тегло. Тези признаци са сигнал за сериозен проблем, който изисква навременно лекуване.

В отчаянието си и водени от предпочитание да се избавят от болките н гърба и кръста, някои хора си икономисват продължителните процедури и бързо минават към радикални хирургични ограничения. Малка част от всички пациенти обаче се нуждаят от оперативно лекуване – не повече от 2 % от прегледаните от доктор. Останалите се усещат добре и след консервативно лекуване, безапелационен е доктор Мильотев. Той акцентира, че в неврологичното поделение на МБАЛ " Централ Хоспитал " лекарите и медицинските експерти са с богат опит в диагностиката и лечението на страдащите от това не рядко инвалидизиращо положение.

Особено значима е опцията след привършване на медикаментозното лекуване, пациентът да продължи лечението си в отделението по Физикалка и рехабилитационна медицина в същата болница. По този метод му се обезпечава сложно повлияване на недоволствата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР