Болки в гърлото, дразнеща суха кашлица и пресипнал глас.Това са

...
Болки в гърлото, дразнеща суха кашлица и пресипнал глас.Това са
Коментари Харесай

Внимание: Вирус ни взима гласа

Болки в гърлото, дразнеща суха кашлица и прегракнал глас.

Това са признаците на един от вирусите, които сега вилнеят у нас. Става въпрос за сезонна болест, която обаче постоянно води до ларингит.

Това положение се характеризира с инфектиране на лигавицата на ларинкса и протича с присъща смяна в гласа, който става пресипнал или прегракнал, а от време на време се следи и цялостна загуба на гласа. Това обаче се следи по-често при възрастните, при които вирусът визира горните дихателни пътища. Симптомите могат да продължат сред една и две седмици. При по-малките деца пък се следят различен вид прояви като температура, диария, гадене и повръщане.

Всяка седмица над 4300 души са повалени от остри респираторни болести, демонстрират данните на Информационната система за грип и ОРЗ. Ръст на инфектираните има във всички възрастови групи, само че най-вече са болните малчугани от 0 до 4 година, следвани от групата 5-14 година В областите  Варна, Пазарджик  и Смолян данните за заболеваемостта демонстрират повишаване в интензивността на разпространяване на респираторните болести. От всички изследвани проби не са потвърдени случаи на грип, а най-вече са позитивните за респираторно-синцитиален вирус. Той е чест извършител на инфекции на белите дробове и дихателните пътища.

Предаването на вируса става по въздушно-капков път, посредством кихане и кашляне или по контактно-битов, т.е. посредством досег със инфектирани повърхности. Този вирус е изключително деен в интервала от октомври до април. Освен него са потвърдени и случаи на парагрипен вирус. В тази група влизат четири вируса, като всеки от тях носи разнообразни признаци и болести. Общото е, че предизвикват зараза в горната или долната област на дихателната система и наподобяват на елементарна простуда. Най-често признаците са тресчица, хрема или запушен нос, кашлица, болки в ушите, загуба на вкус. Освен това може още веднъж да докара до инфектиране на ларинкса и трахеята.

Източник: Телеграф
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР