Болката в гърба е толкова “популярен проблем, че не си

...
Болката в гърба е толкова “популярен проблем, че не си
Коментари Харесай

Боли ви гърбът – проверете си бъбреците и сърцето

Болката в гърба е толкоз “популярен ” проблем, че не си коства да ви описваме за нея. Заслужава си обаче, да ви разкажем кои болести може да провокират болежка в гърба, тъй като за някои от тях даже и не подозираме, че може да основат подобен проблем.

Няколко, изцяло непредвидени аргументи за болки в гърба

Симптомите на болести на вътрешните органи, такива като на панкреаса, черния дроб, бъбреците, червата, жлъчния мехур, пикочните пътища и опорно-двигателния уред, постоянно се демонстрират с болежка в кръста отдясно. Усещането за болежка може да има краткотраен и периодически темперамент.

Женски органи

Хората, които са привикнали при болки в кръста и гърба да загряват проблематичното място, би трябвало да знаят, че болката в действителност може да има напълно друг генезис и загряването в този случай освен е неефикасно, само че от време на време може да се окаже даже и рисково. Болката в гърба може да бъде породена от проблеми в тазовите органи.

Например при дамите тя може да е обвързвана както с мъчителна менструация (за която има лични причини) и сраствания, по този начин и с кисти на яйчниците, инфектиране на придатъците, ендометриоза, а даже и с извънматочна бременност, която се нуждае от незабавна лекарска интервенция. Загряването във всички тези случаи е строго неразрешено! За да разберете дали всичко е наред с тазовите ви органи, направете си ултразвуково проучване.

Къде да отидете при болки в гърба?

Традиционно при болки в гърба в нашата страна нормално търсим невролог. Това не всеки път е вярно и наложително: болката в региона на гръбначния дирек може да “покажете ” и на някои от тези експерти - физиотерапевт, хирург-травматолог или мануален терапевт.

Простатна жлеза

Мъжете с болки в гърба си заслужава да си напомнят преди какъв брой време са си проверявали положението на простатната жлеза. Факт е, че признаците на хроничния простатит може да се проявят освен с болки в долната част на корема и в перинеума, само че също по този начин и в долната част на гърба - и постоянно това се случва по едно и също време.

Ако болките в кръста са при по-възрастен мъж и положението на простатата е незнайно, коства си да посетите уролог.

Бъбреци

Болката в гърба може да няма нищо общо с гърба - постоянно се бърка с болката в бъбреците. Тази причина би трябвало да се подозира, в случай че гърбът боли в профил, почти в тези места, където поставяте дланите си, когато желаете да подпрете кръста си. Но какъвто и да е характерът на болката - теглеща или назад - режеща - в случай че се е появила в региона на кръста, бъбреците би трябвало да бъдат тествани във всеки случай.

За да разберете дали казусът е в бъбреците, направете си проучвания на урината и ултразвук.

Не подценявайте казуса!

Определено би трябвало да посетите доктор, в случай че:

- болката в гърба не изчезва, когато си легнете, а продължава да ви боли и през нощта

- на фона на болката имате и нараснала температура

- болежка в която и да е част на гръбнака, когато се е появила след контузия

- вие сте на възраст под 18 години и над 60 години

- неотдавна сте прекарали някакво инфекциозно заболяване

- с изключение на болката в гърба забелязвате, че ви изтръпват и крайниците

- приемате хормонални препарати

- преди сте били лекувани от онкологично заболяване

Сърце

Болките в гръдния отдел на гръбначния дирек (това, което хората нормално разказват като “боли ме сред лопатките ”), може да бъдат свързани с нарушавания в работата на сърцето - в това число с инфаркт на миокарда. Особено обезпокоителен признак: болката се съпровожда от кашлица или от проблеми с дишането. При това тя не се усилва, както е в тази ситуация на междуребрената невралгия.

“Бърза помощ ” е належащо да извикате и в тези случаи:

• в случай че болката е разлята и не може тъкмо да се покаже “най-болезненото ” място

• в случай че характерът й не зависи от позата (болката в гърба нормално реагира на смяна в позата на тялото - може да стихне или да се усили)

• в случай че не се трансформира при разтриване или масаж

• в случай че се усеща повече като болежка в гръдния панер, а не в гърба

Всичко това приказва “в изгода ” на инфаркта. Като най-малко в сходни случаи е належащо да се направи електрокардиограма и редица други кардиологични проби, в случай че обстановката не е незабавна.

Храносмилателна система

Гърбът може да боли и при проблеми от страна на храносмилателните органи. Например, един от признаците на острия панкреатит е по този начин наречената опасваща болежка, когато боли освен стомахът, само че и целият тил. Например, под плешките - сякаш тялото на това място е плътно от стоманен обръч. Може да се появят под лопатките и болки, които в действителност са свързани с камъни в жлъчния мехур. Болката в долната част на гърба от време на време може да е породена и от проблеми с червата. Но в такива случаи с изключение на болката, има и други признаци - такива, по които можете да разберете къде в действителност ви боли.

Например при язва, болката постоянно е обвързвана с приема на храна по някакъв метод - или поражда на празен корем, или откакто в него попадне храна. Холециститът постоянно се демонстрира с горчив усет в устата. И по същия метод с всяка друга болест на стомаха: в допълнение към болката нормално има нещо по-специално.

Изяснете дали болката в гърба в действителност не е симптом за стомашно-чревни болести, употребявайки същите способи, които се ползват за диагностициране на храносмилателни болести - ехография, гастроскопия, кръвни проучвания.

Възпаление

Често срещана причина за болката в гърба е възпалението. То се предизвиква от такива болести като псориазис, спондилит, болест на Крон.

Проблем с мускулите и меките тъкани

Понякога източникът на болежка може да се скрие в мускулите на гърба или меките му тъкани. Причината може да бъде както разпъване или претоварване на мускулите по време на работа или подготовка във фитнес залата, по този начин и от редки болести като фибромиалгия.

Как да разберем какво не е наред с гръбначния ни дирек?
Въпреки това би трябвало да се има поради, че не всеки път е допустимо да се обясни повода за болката в гърба. Понякога въпросът: за какво се е появила такава болежка, остава без отговор.

Тогава би трябвало да имате поради и следните фактори, които може да причинят също болки в гърба

• покачване и носене на тежести

• дълготрайно шофиране

• неловко легло

• продължителна работа, обвързвана със стоене прав или седене

• затлъстяване

• стрес и меланхолия

А това е профилактиката:
► Редовно трениране на мускулите на гърба и корема

► Удобен стол с опора в региона на кръста

► Възможност за контролиране на стола в колата

► Правилно покачване на тежестите (с опора в краката)

► Качествен матрак и анатомична възглавница

► Нормално тегло
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР