Болката в гърба е често срещан спътник за много хора

...
Болката в гърба е често срещан спътник за много хора
Коментари Харесай

Болките в гърба – диагноза и лечение в Центъра по гръбначни заболявания на „Мемориал Бахчелиевлер”

Болката в гърба е постоянно срещан сателит за доста хора в днешни дни, само че и доста хора я подценен, до момента в който обстановката не се утежни нетърпимо.
Ранната диагноза и съответното лекуване може да спестят доста проблеми в бъдеще. А в Центъра по болести на гръбначния дирек в болница „ Мемориал Бахчелиевлер ” се прави лекуване и диагностика на всички типове гръбначни болести, следени при деца и възрастни от селекциониран научен екип, посредством новаторски технологии за образна диагностика и характерни за обособения пациент интервенции. С помощта на мултидисциплинарните подходи от взаимната колаборация сред експертите за лекуване на гръбначни болести и самостоятелните стратегии за лекуване след общото решение на съвета, Центърът обезпечава навременно диагностиране и модерно лекуване на разнообразни типове болести на гръбначния дирек.
Освен най-честите болести, в Центъра се преглеждат в детайли и клинично недиагностицирани или редки проблеми с гръбначния дирек. Оперативното лекуване изключително в детска възраст се възнамерява съгласно анатомичните структури на девойките и момчетата, и се организира, като се вземат поради качеството им на живот при зрелост.
ИНДИВИДУАЛЕН ПЛАН ЗА ЛЕЧЕНИЕ
С самостоятелен проект за лекуване се ползва лекуването на болести на гръбначния дирек. Поставянето на диагноза става след прегледа на резултатите, снети от анамнезата и физикалния обзор на пациента. В взаимозависимост от недоволствата на пациента, се вършат рентгенови проучвания, въз основата на които се прави оценка положението му. Пациентът се слага под здравно наблюдаване и в сходство със положението му се ползва физикално лекуване и рехабилитация. При съществуване на израстък на гръбначния дирек или спинални тумори се ползва лечебния проект, формиран от взаимното решение на експерти по здравната онкология, радиационна онкология и други
При по-сложни случаи, решението какво да се прави в никакъв случай не е еднопосочно. Тогава се прави съвет, на който се изготвя взаимна преценка на експерти от другите отдели на Центъра, имащи връзка със съответното заболяване - Неврохирургия, Ортопедия и травматология, Неврология, Физиотерапия и Рехабилитация, Онкология, Радиология, Психиатрия и Анестезиология.
Възможности за лекуване
Центърът по болести на гръбначния дирек в болница „ Мемориал Бахчелиевлер ” предлага разнообразни благоприятни условия на лекуване – съгласно това какъв метод е необходим т.е. закостенял или действен. При консервативния метод има опция за алгология и физиотерапия, като различно лекуване се предлага носенето на корсет или акупунктура. Някои проблеми в гръбнака, тазобедрената става или коляното могат да бъдат предотвратени единствено посредством хирургична намеса. Освен класическите интервенции, другите благоприятни условия са минимално инвазивни процедури, при които се редуцира лечебния развой, продължителността на хоспитализацията на пациентите, и се обезпечава бързо възвръщане към естественото всекидневие.
Заболявания, лекувани в Центъра по болести на гръбначния дирек в болница „ Мемориал Бахчелиевлер ”:
1. Болки в гърба
2. Дискова херния
3. Лумбална стеноза, Разместване на гръбначните прешлени (Спондилолистеза)
4. Болки във врата
5. Цервикална (шийна) дискова херния
6. Цервикална стеноза
7. Малоформацията на Киари (Увисване на дребния мозък)
8. Хидроцефалия и фрактури на гръбначния дирек
9. Дегенеративни болести на гръбнака
10. Инфекциозни и възпалителни болести
11. Вродени аномалии на гръбначен дирек и гръбначния мозък, спинални деформации (след контузия, вродени, при детска или зряла възраст)
12. Кифоза (изкривяване на гръбначния стълб)
13. Сколиоза
14. Тумори на гръбначния мозък (първични и метастатични)

ДЕГЕНЕРАТИВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Цервикална (шийна) дискова херния
Поради влошената структурата на междупрешленните дисковете, отслабването на влакнестия пръстен води до изтласкване на пулпозното ядро към кухината на гръбначния канал. Освен болките във врата и / или болежка в ръката, при цервикална дискова херния се следи унесеност и уязвимост в ръцете или пръстите.
Цервикална стеноза
С придвижване на възрастта настава постепенна дехидратация на междупрешленните дискове, които работят като „ амортисьори ” на гръбнака. Растежът на фасетните стави и удебеляването на жълтите лигаменти (ligamentum flavum), които обезпечават стабилността сред прешлените, водят до свиване на гръбначния канал. Тъй като нервите от мозъка, стигащи до ръцете и краката остават под напън се усеща болежка, изтръпване, уязвимост както в ръцете и пръстите, по този начин и в краката и стъпалата.
Торакална (гръдната) дискова херния
Торакалната дискова херния е относително рядко срещана, за разлика от лумбалната и цервикалната. Обикновено поражда при осъществяване на тежък физически труд с постоянно повдигане на тежки предмети. Наблюдава се и вследствие на контузия, където хрущалната тъкан обезпечава напън върху корените на нервите, които се простират от гръбначния мозък. Тази патология предизвиква болежка в гърба, изтръпване, също по този начин при напреднало положение и при по-голям напън върхи прешлените е допустимо да се появяви чувство за уязвимост и загуба на надзор над уринирането и дефекацията.
Лумбална дискова херния
Поради износването на костите, разкъсването на хрущялната тъкан притиска нервните корени на гръбначния мозък, предизвиква болки в кръста и изтръпване, уязвимост в краката. При продължителна компресия на гръбначния мозък, при медианна дискова херния пациентите могат да имат проблеми със задържането на урина.
Разместване на гръбначните прешлени (Спондилолистеза)
Поради нарушавания на ставите, хрущялите и връзките, гръбначния дирек не може да резервира целостта си. Горният прешлен на гръбначния дирек може да бъде преместен напред или обратно по отношение на долния прешлен, вследствие на което се появява напън на гръбначния мозък. Появат се болки в долната част на гърба, краката, и недоволствата се усилват при вървене и стоене прав. Сънливост и уязвимост в краката са също вероятни признаци.
Стесняване на гръбначния канал. Лумбална стеноза
Гръбначният дирек претърпява промени и дистанцията сред хрущялите и дисковете се трансформират с течение на времето. Удебеляването на междупрешленните връзки, така наречен фасетните стави в задната част на гръбначния дирек, осигуряващи непоклатимост на гръбнака, води до свиване на гръбначния канал. Пациентите изпитват компликации при нанагорнище или слизане по стълби, вървене на къси дистанции. Поява на нощни крампи, които могат да причинят изтръпване на краката и проблеми с контрола на урината.
Изкривяване на талията при възрастни (лумбална сколиоза при възрастни)
С напредването на възрастта се следят промени в хрущяла, ставите, връзките и мускулите на гръбначния дирек, които предизвикват свиване на гръбначния канал. Изместването/изплъзването на прешлените и намаляване на връзката сред прешлените предизвикват напън върху на нервните коренчета към краката на пациента. Натискът и свиването водят до болки в гърба, краката, изтръпване, уязвимост и загуба на надзор над урината.
ТРАВМИ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ
Напуквания или счупвания могат да се появят в региона на шията, гърба, кръста или сакрума след рухване от високо, злополука или контузии, породени от други фактори. При по-възрастните пациенти, фрактурите в гръбначния дирек могат да зародят без съществуването на някаква контузия, а заради нарушеното качество на костната тъкан (остеопороза). В взаимозависимост от местоположението на фрактурата, при тази група пациенти може да се следи болежка във врата, гърба, кръста и опашката, изтръпване и уязвимост (парализа) в ръцете краката и стъпалата, проблеми с контрола на урината/дефекация и други
ВРОДЕНИ АНОМАЛИИ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ ИЛИ ГРЪБНАЧНИЯ МОЗЪК
По време на развиването на бебето в утробата, гръбначният мозък, който се разполага в гръбначният канал се затваря от вътрешната страна на открито. Проблемите пораждат при затварянето, където е допустимо част или целия гръбначен мозък да се подава отвън отвора на гръбначния канал.
Могат да се появят аномалии като Менингоцеле, Менингомиелоцеле, Липоменингоцеле, Диастематомиелия, Синдрома на закотвения гръбначен мозък. При пациенти от тази група, могат да зародят промени на цвета на гърба и кръста, окосмяване и появят вдлъбнатини по кожата според от местоположението, размера и формата на аномалията. При пациенти с по-тежки форми на заболяване се следи цялостна уязвимост (парализа) в краката.

Вродени аномалии на гръбначния мозък
Хрущялната тъкан сред прешлените се образува по избран метод в утробата. Всички аномалии, които пораждат по време на това съставяне могат да доведат до неправилното развиване гръбнака и хрущялната тъкан. Прешлените могат да останат отчасти или изцяло свързани между тях.
Според местоположението на аномалията:, могат да не се проявят първоначални признаци, само че с възрастта могат да се следят болежка, унесеност, уязвимост, проблеми с контрола на урината. Според типа и местоположението на аномалията може да се наложи лекуване при някои пациенти под здравно наблюдаване или при други с съществуване на дисторция на гръбначния дирек с напредването на възрастта (сколиоза, кифоза, кифосколиоза).
ИНФЕКЦИОЗНИ ИЛИ ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Възможно e появяването на някои характерни или неспецифични инфекции, засягащи прешлените или хрущяла в гръбначния дирек. При пациенти със слаба имунна система или с някоя предходна интервенция, опцията от зараза, стафилококи, стрептококи, туберкулоза или бруцела може да докара до появяването на схващания и болки в някоя част от гръбначния дирек и да се следи висока температура, изпотяване и загуба на тегло, болки във врата, гърба или долната част на кръста.
Възпалителни болести
Ревматичните болести на костите или хрущялите могат да покажат признаци на инфектиране съгласно мястото на болката. Други признаци могат да бъдат нощното изпотяване, засилени болки през нощта или утринна вдървеност. Някои от тези болести могат да бъдат под формата на единична офанзива с последователно напредващ резултат, който да докара до промени на гръбначния дирек с течение на времето. Към групата на възпалителните болести на гръбначния дирек спадат и анкилозиращият спондилит и ревматоидният артрит.
СПИНАЛНИ ДЕФОРМАЦИИ/ГРЪБНАЧНИ ИЗКРИВЯВАНИЯ
Промяната на формата на гръбначния дирек може да се следи във всеки един интервал на развиване. Латералната дисторция в предния декор се назовава сколиоза, до момента в който изкривяването встрани се назовава кифоза (гърбица). Освен породеният дискомфорт от образната смяна, спиналните деформации в напреднала форма могат да бъдат животозастрашаващи.
Деформации на гръбначния дирек през детството
Спирането или аномалиите при развиването на гръбначния мозък или гръбначния дирек водят до нараснало деформиране на гръбнака. Докато някои аномалии нямат първоначални сиптоми, други се демонстрират по друг метод - смяна на цвета, окосмяване, хлътване по гръбначния дирек или смяна на формата на гръбначния дирек при самото раждане. При някои деца деформацията на гръбначния дирек прогресира постепенно, до момента в който при други много бързо оказва отрицателно въздействие върху качеството им на живот.
Юношеска идиопатична сколиоза
Причината за изменение на формата на гръбначния дирек от самото детство към момента не може да бъде изяснена. По-често се среща при девойки. С навлизането в пубертета, вероятността от деформиране се усилва с бързия напредък на гръбначния дирек. Обикновено изкривяването на гърба се вижда по това, че раменете не са на едно и също равнище или поставеният колан не е отмерено ситуиран върху бедрата. Според степента, пола и градусът на сколиотичното деформиране проявено за първи път, могат да се създадат груби калкулации за скоростта на развиване на скилиозата. Ако бъде открита в ранния интервал, увеличението на градуса на деформиране може да бъде предотвратен с нужните извършения и корсети, готови за пациента. При пациенти с деформиране над 50 градуса може да се обмисли въпроса за хирургично лекуване.
Дегенеративна сколиоза при възрастни
Стареене се демонстрира в костите и хрущялните тъкани на гръбначния дирек при възрастните пациенти. Основната причина на сколиозата, следена в зрелост, е дехидратация на хрущялната тъкан. Дискът се калцифицира и губи височината си и нервите към краката се притискат. Появява се болежка и изтръпване в краката и стъпалата. Изкривеният диск нарушава разпределението на натоварването и в допълнение се натоварват фасетовите стави, които усилват нарежението в гръбначния дирек. За да устоят на увеличеното натоварване, връзките сред фасетните стави и прешлените се удебеляват. С уголемяването на дисковата тъкан, жълтия лигамент (Ligamentum flavum) от задната и фасетна става, гръбначният канал се стеснява изцяло. Пациентът съкратява дистанцията си за ходене. При тези промени в гръбначния дирек, целостта на гръбначния дирек също е нарушена, може да има разбъркване напред, обратно и странично сред прешлените. В резултат, недоволства от болки в гърба се усилват. На рентгеновата фотография на пациента може да се види, че гръбначният дирек е накривен встрани. Огъването на гръбначния дирек натиска нервната тъкан, а от другата страна могат да се появи повече болежка и изтръпване в краката и стъпалата.
ТУМОРИ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ И ГРЪБНАЧНИЯ МОЗЪК
Туморите могат да се появят в разнообразни елементи на гръбначния дирек, откакто туморът от гръбначния дирек или от другите места по тялото метастазира. Възможни признаци са нощното изпотяване, намаляване, мощна болежка в региона на шията, гърба, кръста или опашката. Също по този начин могат да се следят и болки, изтръпване или уязвимост в ръцете, в краката и ходилата, или проблеми с уринарната и фекалната инконтиненция заради натиска на тумора върху спиналния канал.
Освен от гръбначния дирек, главните (първични) тумори при мъжете произлизат от белия дроб, простатата и ректума, до момента в който при дамите най-често срещаните тумори произлизат от гърдата и пикочно-половата система.
Тумори на гръбначния мозък
Туморите на гръбначния мозък са рядко срещани спрямо тумори на гръбначния дирек. Съществуват два съществени типа тумори, които засягат гръбначния мозък – интрамедуларни (произхождащи от веществото на гръбначния мозък) и екстрамедуларни (произхождащи от мозъчните обвивки и от коренчетата на гръбначния мозък). Туморите могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Наличието им води до поява болежка, изтръпване в региона на шията, гърба, кръста и опашката, чувство за уязвимост или цялостна парализа в горните или долните крака (ръцете или краката).

МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЦЕНТЪРА НА ЛЕЧЕНИЕ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ
В Центъра на гръбначния дирек след поставената диагноза се изисква многодисциплинарен метод при лекуването на пациента. Сред аргументите в постъпване в болничното заведение, втората най-често срещана причина е болежка в долната част на гърба след зараза на горните дихателни пътища. След като се извърнат към Центъра за лекуване на гръбначния дирек, пациентите следват пореден проект на лекуване. Например, за недоволства при болежка в долната част на гърба проектът за лекуване е следният:
Медицинско лекуване и интервал на отмора
Ако болката в долната част на гърба на пациента е елементарен мускулен конвулсия, в този случай се включва здравно лекуване и къс интервал на отмора.
Лумбосакрален корсет също може да бъде прибавен за за намаление на болката в долната част на гърба.
Физиотерапия и рехабилитация
За да не се следят същите проблеми в бъдеще, физиотерапевт изготвя стратегия за извършения за подсилване на мускулите на гърба на пациента. Практикуване на пилатес и йога са потребни за подсилване на мускулите на кръста и увеличение на гъвкавостта им.
Трансфораминални инжекции и инжекции на фасетните стави
Ако пациентът изпитва болки във фасетните стави на мястото на болката може да се сложи инжекция. Блокирането на нервния корен, който предизвиква болежка в краката се прави с използването на трансфораминална инжекция благодарение на рентгеново устройство.
Полиневропатия
При недоволства като парене, изтръпване в краката, разнообразни от болки в долната част на гърба и при съществуване на в допълнение заболяване като диабет или нарушавания на хормоните на щитовидната жлеза, с изключение на електромиографското (ЕМГ) проучване е належащо и мнението на невролога при оценката на пациента с полиневропатия.
Микродисектомия на лумбалната и цервикалната област
След режима на консервативно лекуване, в случай че недоволствата не престават, пациентът може да бъде подложен на интервенция, като се авансово му се обяснят плюсовете и минусите на хирургичното лекуване.
Ендоскопска гръбначна хирургия
Ендоскопската гръбначна хирургия е създадена в света през последните 25-30 години. Днес се употребява за лекуване при дискова херния, херния на шията, свиване на гръбначния канал, лумбални фрактури, гръбначни тумори, гръбначни метастази. При интервенцията се прави почти 7-милиметров прорез, като част от пациентите се оперират единствено с местна упойка (изтръпване на оперираната зона), а останалите се оперират със спинална (изтръпване под кръста) или обща упойка (анестезия на пациента).
Операцията се прави благодарение на принадлежности с дебелина 3-4 мм, с устройство с дебелина на молив и камера в края. Операцията завършва с минимално кървене и възобновяване на пациента е бързо. Пациентите могат да се изправят 2 часа след интервенцията и да бъдат изписани още същия ден.
Ендоскопска хирургия на дискова херния
Операция на дискова херния - типичен, микроскопични и ендоскопски способи. Днес най-иновативните способи са „ ендоскопските “ приложения. Тези процедури се правят с 7-милиметров прорез на кожата. Операцията се реализира благодарение на канюла с дебелина на химикалка и камера на върха, през която минават принадлежности с дебелина 3-4 мм. Операцията се прави най-много под местна упойка, като в някои случаи се избира спинална или обща упойка. Продължителността на интервенцията се трансформира според от пациента, само че лишава сред 10-45 минути. Пациентите могат да се изправят 2 часа след интервенцията и могат да бъдат изписани в същия ден. В съпоставяне с други хирургични способи, възобновяване и връщането към обществения живот става за малко време.
Ендоскопска хирургия при спинална стеноза
Нервните коренчета на гръбначния мозък и краката са ситуирани в канал, построени от кости, лигаменти и дискове. Стесняването на този канал в лумбалната област на гръбначния дирек може да визира единствено един нерв или всички нерви, спускащи се към краката. Съответно, това води до редица недоволства като болки в долната част на гърба и краката, изтръпване в краката, загуба на мощ, късяване на дистанцията при ходене и невероятно стоене в изправено състояние. Това се назовава " ограничен канал " или " спинална стеноза ". Докато консервативното лекуване посредством способи като лекарствена терапия и физиотерапия е използвано при забележителен брой пациенти, при други леченето може да бъде само посредством интервенция. Операцията се прави и с разнообразни техники, като минимално инвазивните способи са ендоскопските процедури. При този способ се прави 7 мм прорез на кожата, интервенцията се прави посредством потребление на 3-4 мм принадлежности през работеща канюла с камера в края. Пациентите могат да бъдат оперирани под спинална или обща упойка. Продължителността на интервенцията се трансформира според от пациента, само че е сред 25-90 минути. Пациентите се възвръщат вечерта след интервенцията и се изписват на идващия ден. Тъй като пациентите имат доста дребен прорез на кръста си, връщането им към естествения живот става за доста малко време.
Ендоскопска хирургия на церквиналната област
Повечето интервенции на шийната херния се правят с микроскоп. Но при някои пациенти, най-подходящо е ендоскопското лекуване. При тази интервенция посредством премахване на хернииралата част в края или задната част на шията благодарение на 6 милиметрова канюла с камера в края, нервната тъкан или гръбначният мозък се освобождават от натиска на диска. При ендоскопската хирургия не е належащо слагането на костна клетка на шията. Продължителността на интервенцията варира сред 30-75 минути. Пациентите се изписват на идващия ден, като потреблението на яка за една седмица е наложително. Пациентите могат да се върнат на работа в границите на 2 седмици.
Вертебропластика и кифопластика
Вертебропластика (поставяне на костен цимент в тялото на прешлените) или кифопластика (поставяне на костен цимент в кухината на тялото на прешлените първо посредством издуване на балон вътре в прешлена) са другите способи на лекуване, които могат да се употребяват при пациенти, страдащи от болки в гръбначния дирек заради контузия или остеопороза. Основните преимущества на вертебропластиката и кифопластиката са, че болничният престой е къс, процедурата е с минимално кървене и пациентът се изправя на същия ден след интервенцията.
Стабилизация на гръбначния дирек (поставяне на винтове)
При някои болести на гръбначния дирек, като контузия, дисторция и падение, може да е належащо да се слагат винтове в за подсилване на гръбначния дирек. За да се направи процедурата по-безопасна, би трябвало да се управляват нервите, спускащи се към ръцете и краката по време на интервенцията, така наречен невромониторинг. По време на такава интервенцията, флуороскопия със C-рамо спомага за вярното слагане на винта.
Биопсия, хирургия, лъчетерапия, химиотерапия
Биопсия се взима от пациента при съществуване на израстък на гръбначния дирек или гръбначния мозък. Освен следенето на доброкачествени тумори, би трябвало да се ревизират дали злокачествените тумори проникват в други елементи на тялото. Ако туморът е метастазирал в гръбначния дирек, се вършат спомагателни проучвания, с цел да посочат изходният орган и дали туморът прониква в други елементи. Радиотерапията и / или химиотерапията би трябвало да бъдат разисквани с медицинския онколог и радиационния онколог съгласно продължителността на живота на пациента, първичния и другите органите, в които туморите метастазират. На този стадий, се дефинира нуждата и типа на интервенцията съгласно положението на пациента.
Алгологични интервенции в Центъра по болести на гръбначния дирек
В Центъра по болести на гръбначния дирек в болница „ Мемориал Бахчелиевлер ” алгологичните интервенции играят значима роля за лекуването на остра болежка или хронична болежка в гръбначния дирек.
Инжекции при болежка на тригерни точки: Тригерни точки съставляват мускулите, които са с нараснала сензитивност, проявяваща се с остра болежка при напън. Тези болки са известни като крампи. Тези точки предизвикват болки в главата, шията, раменете, гърба и долната част на гърба. Най-често срещаният синдром е миофасциален болков синдром. Миофасциалната болежка се предизвиква от контузия, неправилни мускулни действия и нарушена стойка. Често се следи в региона на шията. Ако консервативното лекуването не оказва помощ, болката се облекчава с инжекции с тригер.
Инжектиране на фасетни стави: Фасетните стави се намират в задната част на гръбначния дирек. В случаи на контузия, форсиране, противоположни придвижвания и калцификация заради стареене при тези стави настъпват промени. Съответно се появява болежка, която се ускорява при прегъване напред и обратно, кашлица или кихане. При този фасетен синдром, в случай че казусът не може да бъде позволен с отмора, физически извършения и физиотерапия, посредством блокиране на фасетна става или интраартикуларна инжекция във фасетните връзки болката може да бъде отстранена.
Епидурални инжекции се ползват в случаите, когато лекуването, интервала на отмора и физическата терапия не оказват помощ при лекуване на спинална стеноза и при болки, породени от лумбалната и шийната херния.
Трансфораминални инжекции: се ползват при хернии, които могат да причинят смачквания или компресия на тъкънта в гръбначния мозък през които минават нервните корени или при стенози, породени от калцификация. Могат да бъдат от изгода изключително в случаите, когато болката в стъпалото не реагира на медицински и консервативни лекувания и не е нужно хирургично лекуване.
Радиочестотна термокоагулация: Чрез радиовълни, предаващи топлота към тялото се прекъсва провеждането на болкови рецептори, блокират се нервните нишки, които предават тази болежка. Той се ползва изключително при съществуване на болки във фасетните стави или породени от фораминални дискове.
Стимулатор на гръбначния мозък (Pain Cell): С помощта на батерия, която се слага в тялото се прекъсва предаването на болката в гръбначния мозък. Прилага се изключително при подължителна болежка след несполучливи интервенции на талията или болежка, породена от периферни съдови болести, невропатична болежка след диабет или след рак.
Болкоуспокояващи помпи: Използват се изключително за използване на морфин при пациенти със мощна болежка при рак.
За повече информация по отношение на Група Мемориал: [email protected] или www.memorial.com.tr/bg
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР