Болката не е типичен признак за рак на гърдата и

...
Болката не е типичен признак за рак на гърдата и
Коментари Харесай

Ракът на гърдата е труден за откриване в ранните стадии без профилактични прегледи

Болката не е характерен симптом за рак на гърдата и в множеството случаи няма клинични признаци в ранния етап на болестта.

Рак на гърдата. По една българка получава тази диагноза на всеки час. Профилактичните прегледи са от решаващо значение, тъй като този тип рак е лечим, в случай че се открие в ранен стадий.
Между 3000-4000 дами биват диагностицирани с това заболяване годишно в България, като множеството случаи са към този момент в напреднало положение. „ Ранната диагностика на рак на гърдата оказва помощ за откриването на находки под 2 сантиметра и без метастази в лимфните възли. Това усилва шанса за цялостно излекуване и понижава смъртността с 30-40% “, споделя проф. доктор Флориан Фитзал, основен хирург във Wiener Privatklinik във Виена, една от най-хубавите частни лечебни заведения в света.
Професор Фитзал, кой е най-рисковият фактор при рака на гърдата? Какви са останалите рискови фактори и с какво те спомагат за заболяването?
Най-високият рисков фактор е биологичният подтип. Има четири подтипа - тройно отрицателен, her2 позитивен, Luminal A и Luminal B, като измежду тях her2 позитивен и тройно отрицателният подтип са с най-голям рисков фактор. В допълнение на това, положението на лимфните възли е вторият най-съществен рисков фактор за развиването на дистантни метастази. За това и ранното разкриване и незабавната биопсия са първите, най-важни стъпки за лекуване на рак на гърдата.
Колко потребни са генетичните проби за разкриване на разновидности в BRCA 1 и BRCA2 гените и какъв е риска от развиването на рак, в случай че бъдат открити нездравословни наследствени разновидности, тъкмо в тези избрани гени?
BRCA 1 и BRCA2 гените са виновни за производството на израстък супресорни протеини. Ето за какво с точните индикации и правилната информация, които дава генетичния тест за разкриване на разновидности в BRCA 1 и BRCA2, той е извънредно потребен. Риска за развиване на рак на гърдата, при съществуването на разновидност в BRCA гените, е към 75% при дами сред 25 и 60 години, до момента в който риска при всички останали е 12%.
Генетичното тестване за разновидности, които крият риск от развиване на рак, стана много известно откогато през 2013 година Анджелина Джоли разгласи обществено, че се е подложила на двойна мастектомия, откакто е дала позитивен резултат за съществуването на такава разновидност при тестване. В случай на откриването на някой от тези гени, Вие бихте ли насърчили и предложили мастектомията като превантивна мярка? Имали ли сте сходни случаи?
В Австрия по закон е неразрешено да се оферират профилактични хирургически интервенции – това е постоянно право на избор на самата жена. Въпреки всичко, рискът от насърчаване на рак се понижава от 75% на 10% след такава профилактична мастектомия и множеството дами с разновидност в гена и на възраст до 50 години избират тази опция. Профилактичната оофоректомия (операция за премахване на двата яйчника) е може би по-важна за дами навършили 40 година, защото случаите на рак на яйчниците се въздействат от същата генна разновидност и не са толкоз лесни за разкриване като рака на гърдата. Тъй като ние правим генетично консултиране и тестване, към 100 дами годишно търсят съвет по отношение на BRCA разновидностите, като при към 10% от тях се откриват въпросните мутирали гени.
Кой е най-важният аспект от ранната профилактика и диагностика на рака на гърдата?
Ранните диагностики на рак на гърдата оказват помощ за откриването на случаи на дами с рак на гърдата под два сантиметра и без метастази в лимфните възли. Това усилва шанса за цялостно излекуване и понижава смъртността с 30-40%. Това е теоретичен факт, който е бил оповестен в най-престижните медицински журнали.
Как една жена би могла да разбере дали страда от рак на гърдата? Болката в гърдите може ли да бъде алармиращ знак?
Типичните знаци са ретракция на кожата и неболезнена осезаема бучка, само че това се случва в по-късните етапи. В множеството случаи няма никакви клинични признаци и поради това, ранното разкриване посредством мамография и ултразвук са изключително значими. Болката е нехарактерен синдром при рак на гърдата.
Какво би трябвало да направи пациентът след слагането на диагноза рак на гърдата, каква е първата стъпка?
Първата стъпка е да се откри специалист, който да преведе пациента през всичките стъпки на лекуването. Всичко стартира с вярното радиологично проучване, биопсия и хистология в център за лекуване на рак на гърдата.
Какви са методите на лекуване и какви са новостите при третирането на рака на гърдата?
Съществуват местни (операция и лъчетерапия) и систематични лекувания (ендокринно лекуване и химиотерапия). Иновациите са свързани с нови артикули и способи за моментална реорганизация на гърдата, в случаи, в които мастектомията е наложителна, както и нови медикаменти за дамите с метастази като да вземем за пример PDK инхибиране, както и PDL1 и PIK3Ca инхибитори. Последната оригиналност е лекарство, което се употребява при доста нападателните случаи на рак на гърдата вид her2 при дами със или без метастази. Това лекарство (TDM1) разрешава да се достави химиотерапевтика единствено в раковата клетка, като по този метод понижава страничните резултати от експозицията на здравите кафези.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР