Боливийците протестират, гневни от предполагаем опит на левия президент Ево

...
Боливийците протестират, гневни от предполагаем опит на левия президент Ево
Коментари Харесай

Протестите в Боливия заляха столицата, искат втори тур за президентските избори

Боливийците стачкуват, гневни от хипотетичен опит на левия президент Ево Моралес да подправи изборите в неделя , събрали са се пред хотел в столицата Ла Пас, където изборният съвет на страната обработва останалите бюлетини, оповестява " Ройтерс ".

Правителството на Моралес отхвърля да се намесва и приканва за успокоение . Но в Ла Пас и други градове митингите се възобновиха.

" Ограбиха моят избор. Разбира се, вотът е манипулиран ", разяснява Стив Куинтела, 31-годишен юрист, до момента в който пътува към центъра на Ла Пас.

С обиди към Моралес и скандиращи " Не се опасяваме ", антиправителствените протестиращи извършиха улиците на столицата, минавайки около полицейските бариери.

Демонстрацията е една от най-мащабните в Боливия от десетилетия , съгласно очевидец на " Ройтерс ", броя на протестиращите над 100 000 души .

Кандидатпрезидента Меса се появи изненадващо на митинга пред хотела, откакто се завърна от втория по величина град на Боливия Санта Крус, основна база в негова поддръжка.

" В момента, на няколко метра от нас, се прави голяма машинация , която ни кара да мислим, че няма да има гласоподаване на втори тур. Те лъжат страната и обръщат тил на вашия избор ", разяснява Меса.

Полицията стреля със сълзотворен газ, като някои протестиращи реагираха, като хвърляха камъни .

 Моралес води на изборите в Боливия, само че отива на балотаж
Моралес води на изборите в Боливия, само че отива на балотаж

За първи път не печели още на първия тур

Говорителят на акцията на Меса Сесилия Рекена назова проекта за одит на OAS " добра вест ", само че добави, че п ротестите би трябвало да продължат да оказват напън върху държавното управление да одобри втори тур . " Одитът ще наподобява повече на аутопсия. Трябва да продължим да се борим и да оказваме напън, до момента в който към момента има марж ".

Призив за обща стачка е насочен от Фернандо Камачо , началник на авторитетна организация на гражданското общество в най-големия град на Боливия, Санта Крус, където се очакваше превозът и предприятията да бъдат спрени.

Президентът на Боливия към този момент е получил авансово поздравления от съдружници като президента на Куба Мигел Диас-Канел или държавното управление на Венецуела на Николас Мадуро, само че се сблъсква с част от интернационалната общественост и организации, които се съмняват в изборния развой .

Президентът Моралес се срещна сутринта с посланици и представители на Организацията на американските страни (OAS) и на Европейския съюз (ЕС), наред с други, които слагат под въпрос честността на изборите .

Оставка на вицепрезидента на Върховния изборен съд Антонио Костас, без да чака края на преброяването, не направи нищо друго, с изключение на да подхранва подозренията .
 Бурни митинги в най-малко 9 града в Боливия, Съединени американски щати виждат подкопаване на демокрацията
Бурни митинги в най-малко 9 града в Боливия, Съединени американски щати виждат подкопаване на демокрацията

Опозицията приканва за обща стачка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР