Боливийският президент Ево Моралес, който вчера обяви оставката си след

...
Боливийският президент Ево Моралес, който вчера обяви оставката си след
Коментари Харесай

Ево Моралес, най-дълго управлявалият президент в Латинска Америка, бе свален от уличните протести

Боливийският президент Ево Моралес , който през вчерашния ден разгласи оставката си след три седмици на бурни митинги против преизбирането му за четвърти мандат, беше най-дълго управлявалият настоящ началник в Латинска Америка, на власт от 2006 година

Достоверността на резултатите от президентските избори на 20 октомври беше оспорвана по едно и също време от опозицията и от интернационалната общественост, които считат, че е имало измами.
 Gulliver/Getty Images
От десетина дни цяла Боливия беше парализирана от стачки и от митинги, които съвсем ежедневно прерастваха в конфликти със силите на реда. „ Отказвам се от президентския си пост “, разгласи през вчерашния ден по малкия екран 60-годишният президент от народността аймара, чието отдръпване малко преди този момент желаеха армията и полицията. Няколко часа по-рано оставка подадоха голям брой министри и депутати, в това число ръководителят на Народното събрание.

Когато през 2006 година пристигна на власт, Ево Моралес беше първият държавен глава - представител на коренното население на страната. Днес 60-годишен, той е един от последните представители на така наречен „ розовата вълна “, заляла района в първите години на новото хилядолетие.-->

Оттогава левицата претърпя проваляне в Бразилия, Чили и Еквадор, въпреки да се връща на власт в Аржентина. Колкото до Венецуела, с която боливийският президент поддържаше тесни връзки, тя претърпява най-тежката политическа и икономическа рецесия в актуалната си история. Моралес се ползваше с твърдата поддръжка и на Куба, която също тъне в дълбока икономическа рецесия.
 Gulliver/Getty Images
„ Боливия е друга, ние сме добре “, повтаряше Ево Моралес като мантра, припявана в хор от последователите на неговото Движение за социализъм.

Някогашният овчар на лами, роден на 26 октомври 1959 година в оскъдно село в департамент Оруро, можеше да се похвали с многочислени стопански триумфи: поддържането на висок напредък, значително понижаване на бедността, рекордно ниво на валутния запас, пиеше в коментар Тупак Поаннтю от Агенция Франс Прес. Страната подписа също голям брой съглашения за задгранични вложения в добива на природен газ, както и на литий, надявайки се до 2021 година да стане четвъртият по величина производител на този метал в света.

„ В последните години боливийската стопанска система беше в положение на резистентен разцвет при ръководството на Ево Моралес “, изясни неотдавна Майкъл Шифтър, ръководител на вашингтонския мозъчен концерн „ Вътрешноамерикански разговор “. „ С рухването на цените на суровините обаче държавното управление беше насила да взема повече заеми и да черпи от запасите. Базираният на добива на първични материали боливийски стопански модел, който години наред работеше, повече не може да се поддържа “, добави той.

Противниците подлагат на критика неотстъпчивия темперамент на някогашния профсъюзен лидер на производителите на кока, който му пречи за признава грешките си. Критиците му го упрекваха, че е открил антитемократично ръководство и е изневерил на полезностите, които дълго време символизираше - отбраната на околната среда и на коренното население, губейки известност.
 Gulliver/Getty Images
След като през 2009 година беше избран отново, през 2014 година Ево Моралес завоюва трети мандат с помощта на оспорвано тълкувание на конституцията, която позволяваше не повече от два поредни мандата. Конституционният съд тогава заключи, че това е първото му преизбиране, защото през 2009 година конституцията бе изменена.

Част от боливийците не му простят, че се бори за четвърти мандат, в случай, че на референдум през 2016 година гласоподавателите се произнесоха срещу. Моралес подцени несъгласието на боливийците благодарение на друго остро оспорвано решение на Конституционния съд. Основанието, изтъкнато от магистратите, беше, че да се кандидатира било негово „ човешко право “.

В средата на октомври в източния департамент Санта Крус, земеделската част на страната, коренното население изрази гнева си против екологичната политиката на Моралес с протестно шествие.
 Gulliver/Getty Images
Огромните пожари, изпепелили през август и септември територия с размерите на Швейцария, провокираха възмущението на локалните нации, които упрекват Ево Моралес, че е пожертвал Пачамама („ Майката Земя “ на езика кечуа), с цел да усили площта на обработваемите земи и износа на месо за Китай. При все това Моралес , именуван от обкръжението си „ братко президент “, твърдеше уверено, че работи всекидневно за богатството на народа си . „ Моето семейство е народът, а Боливия е моят живот “, съобщи той през 2015 година в документален филм за испанска телевизия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР