Болезнени компромиси ще се необходими от всички, обяви германският канцлер

...
Болезнени компромиси ще се необходими от всички, обяви германският канцлер
Коментари Харесай

Какво спечелиха и загубиха германските партии от коалиционното споразумение

Болезнени взаимни отстъпки ще се нужни от всички , разгласи немският канцлер Ангела Меркел преди тежките договаряния, които приключиха с ново съдружно съглашение сред консерваторите и социалдемократите. Тя беше права, оповестява ДПА.

Агенцията показва какво завоюваха и изгубиха партиите от подписаното сред тях съдружно съглашение.

 Социалдемократите в Германия остават без водач
Социалдемократите в Германия остават без водач

Новината идва часове

ДПА отбелязва, че съдружното съглашение носи белега на Германската социалдемократическа партия в доста пасажи - от оптимистични договаряния за Европа до проекти за бъдещи вложения на федералното държавно управление и по-големи разноски за обучение. Също по този начин партията получи общо 6 министерски кресла , в това число и основните министерства на финансите, външните работи и труда и обществените действия.

Остава да се разбере дали това ще е задоволително за членовете на партията , с цел да одобрят договорката.

 Разбраха се за съставяне на огромна коалиция в Германия Обновена
Разбраха се за съставяне на огромна коалиция в Германия

Консерватори и социалдемократи отново ще ръководят дружно

Но социалдемократите трябваше да правят отстъпка в три основни области за тях. Първо, рестриктивните мерки върху трудовите контракти няма да бъдат отстранени изцяло. Второ, остава под въпрос напредването към едностепенна система на здравно обезпечаване и преустановяване на двустепенната система на държавно и частно здравно обезпечаване. Трето, не са изпълнени цялостните претенции на социалдемократите по отношение на обединяването на разграничените бежански фамилии.

Първо и на първо място Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел още веднъж може да образува коалиция, в случай че членовете на социалдемократите одобрят контрактуваното съглашение. Християндемократите съумяха да договорят най-малък предел на пенсиите. Също по този начин партията съумя да контракти ангажимент за уравновесен бюджет.

Но консерваторите трябваше да пожертват доста министерски постове . Партията изгуби министерствата на финансите и вътрешните работи, въпреки че взе икономическото ведомство.

Лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер получи прякора Господин горен предел по отношение на настояванията на партията за ограничение на бежанския поток. Той съумя да убеди християндемократите да създадат компромис. Християнсоциалният съюз съумя да извърши основно искане, въпреки и в редуцирана форма, обвързвано с нарастване на пенсиите на тези дами, които не са имали опция да работят - " пенсионираните майки ". Партията получи три по-малки министерски кресла, до момента в който Зеехофер, който скоро ще подаде оставка като министър председател на Бавария, ще получи суперминистерска позиция, която включва три министерства, в това число на вътрешните работи.

Но Християнсоциалният съюз трябваше да отстъпи от първичното си искане за горна граница на признатите бежанци. Искането за народен референдум също не се загатва в съглашението, което е от повече от 170 страници.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР