Болестта на Паркинсон е невродегенеративно състояние, характеризиращо се със симптоми

...
Болестта на Паркинсон е невродегенеративно състояние, характеризиращо се със симптоми
Коментари Харесай

Уникално откритие, свързано с болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно положение, характеризиращо се със признаци като тремор, нарушен баланс и закъснение на придвижването. Но нови проучвания, извършени в Испания, може да са разкрили метод за прекъсване и даже превръщане на невралната недъгавост, характерна за това положение, написа на уеб страницата medicalnewstoday.com.

Данните от Националния институт по опазване на здравето демонстрират, че почти 50 000 души получават диагнозата болест на Паркинсон всяка година в Съединените щати. По отношение на международното разпространяване, изследванията демонстрират, че заболяването на Паркинсон визира 1% от хората на 60-годишна възраст и това е второто най-широко диагностицирано невродегенеративно положение. Въпреки че аргументите за това положение остават неразбираеми, неговото развиване се свързва с избрани токсични механизми, които се откриват в мозъка.

Един от главните механизми е образуването на елементи, известни като “тела на Lewy ”, които нарушават естествената интензивност на нервните кафези. Тези елементи са формирани от протеин, наименуван алфа-синуклеин. Въпреки че откривателите знаят, че алфа-синуклеинът играе значима роля в заболяването на Паркинсон, както и при разнообразни форми на деменция, остава неразбираемо по какъв начин се създава в тялото и каква роля играе в здравия мозък.
Това, което разбираме обаче, е, че действието на алфа-синуклеина може да постави завършек на утежняването на двигателната функционалност, което се случва при Паркинсон. В последно време екип от откриватели от Университета по биохимия в Барселона, Испания, разпознал специфична молекула, която освен блокира невродегенерацията, само че също по този начин може да я обърне. Изследователското изследване, което се появява в “Проучванията на Националните проучвателен академии в Съединени американски щати ”, обрисува методите, които учените са употребявали, с цел да намерят тази молекула - наречена синуклеан-Д и да я тестват за успеваемост и сигурност.

Изследователите са сканирали над 14 000 молекули, търсейки характерни молекули, които биха могли да спрат свързването на алфа-синуклеин в елементи. С потреблението на нови способи за скрининг на молекули и анализиране на техните свойства, учените в последна сметка разпознали синуклеан-Д като инхибитор на агрегацията. В идващ стадий те също по този начин тествали молекулата ин витро, с цел да видят дали тя би била ефикасна и безвредна за потребление в културите на човешки нервни кафези.

Тестван е добър модел за заболяването на Паркинсон, който наблюдава алфа-синуклеин в мускула или в избрани нервни кафези, а точно допаминергичните неврони, които синтезират основния невротрансмитер допамин. Тези типове неврони също вземат участие в изпращането на посланията, тъй че, когато тяхната интензивност се попречва от алфа-синуклеинови елементи, способността на човек да се движи също е нарушена.

След приложението на синуклеан-Д върху червеи, откривателите разкрили, че се попречва алфа-синуклеинът да се залепи, което защищава животните от нервна недъгавост и покачва тяхната подвижност.
В бъдеще откривателите се надяват, че настоящите им констатации ще разрешат създаването на по-целенасочено лекуване на невродегенеративните положения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР