Болестта на Алцхаймер не е единственото заболяване, което води до

...
Болестта на Алцхаймер не е единственото заболяване, което води до
Коментари Харесай

Да обгрижваш човек с деменция

Болестта на Алцхаймер не е единственото заболяване, което води до загуба наизуст, заличаване на личността и инвалидизация. Деменциите - група болести - се отразяват в друга степен и поредност и на говора, речта, контрола върху физиологични и двигателни функционалности и други Независимо дали заболяването лишава първо личността и паметта на засегнатия или се демонстрира с ограничение способността за осъществяване на рутинни дейности от всекидневието, засегнатият мозък трансформира прочувственото положение на болния. Някои от тях плачат без причина или при най-малката такава, а други, изключително болните с Алцхаймер, развиват прекалено неспокойствие и доста постоянно изпадат в положение на експанзия.

В говорихме за аргументите, които могат да бъдат тригер за нервност и експанзия от страна на болния, под претекст, че тези положения не са провокирани от съзнателно зловредно държание. Във всички останали случаи сходни епизоди би трябвало да се обективизират и да се направи преценка дали са съответни реакции с явен подбудител или са преекспонирани гневни прояви от прост или битов аспект, който здравият човек нормално подценява, изтърпява или отстрани като отхвърля да взе участие. Нереалистично е да очаквате хора с такива болести да осъзнаят и сами да управляват прочувствените си положения, за това вие, които се грижите за тях, би трябвало да съобразите аргументите, да ги елиминирате, а в случай че такива липсват - да предприемете стъпки, които да потушат прочувствения изблик, несъмнено, като се погрижите преди този момент за персоналната си сигурност.

· Затова на първо и най-важно място е постоянно да имате вид да избегнете физическа експанзия, в това число мятане на предмети. Ако се грижите за подобен човек и станете очевидец на сходен нападателен изблик, изключително, в случай че болният е мощен физически, стойте на разстояние, до момента в който епизодът отмине. Защитете се по най-хубавия съгласно случая метод, само че не изпускайте от взор болния, тъй като вашето отдръпване може да обърне експанзията в автоагресия и индивидът да се нарани.

· Също по този начин би трябвало всеки да е наясно, че сходни прочувствени прояви не трябва да се одобряват персонално, тъй като те са в огромната си част функционалност на заболяването. Безсмислено е посредством причини да се влиза в обяснения, с цел да се реши дадена конфликтна обстановка. Говоренето със спокоен и спокоен глас и запазването на хладнокръвие са най-работещите техники в такива моменти. Обратното, насрещен изблик ще усили раздразнението поради шума, който ще генерира и това ще усложни и утежни епизода.

· Изслушването на терзанията и фрустрацията на болния е демонстрация на съпричастност, посредством която показвате, че разбирате аргументите за гнева или страха или най-малкото - не неглижирате случката.

· Позволете на индивида да резервира колкото се може повече надзор върху действия от живота му. Повечето хора, които се грижат за заболели с деменция, стартират да поемат цялата тежест на ежедневната рутина върху плещите си. Ако някое деяние е безвредно, като включването на тв приемника да вземем за пример или, не го правете вие. Същото важи и за миене на съдове, хранене, простиране, разчистване на стаята, обличането и други, даже да има възможност тези действия да не бъдат осъществени точно.

· Повтарянето на рутинни процедури едновременно всеки ден основават възприятие за темп и предвидимост. По този метод намалявате вероятността сходно деяние да бъде регистрирано като неочаквана хрумка и да провокира злост и експанзия.

· Специфично за дементните болести е съхранената дълготрайна памет в хода на заболяването. Много постоянно болните не си спомнят неща, които доскоро са изговорили, само че описват с детайлности за интервали от отминали времена. Ако държите наоколо до тях или на видно място в жилището предмети и фотографии, това ще им сътвори чувство за сигурност и принадлежност, даже когато в някой миг да не са уверени в чий дом се намират.

· Успешен метод да се успокои припадък на експанзия или тревога е да се отклони вниманието. Това може да стане с неочаквана промяна на тематиката, с предложение на храна, движимост или концепция за някаква активност.

· Познатата музика е потвърдено средство за запазване на личността или за връщане на загатна за нея. В еп проучвания, направени измежду хора с Алцхаймер, се показва спонтанни паметови страсти, свързани с специалността, личността, заниманията или просто предишното на тези хора, освен това в напреднал етап на болестта, когато са некомуникативни и доста постоянно - неподвижни. В този смисъл е добре да сте осведомени с обичаните песни, мелодии и фрагменти, които асоциират болния с положителни епизоди от живота им. В миг на прочувствена рецесия сходен метод има съвсем автоматизиран положителен резултат.

· Субстанции като кофеин могат да бъдат спомагателен активатор на експанзия. Ограничаването на количеството кафе или артикули със подтикващ резултат е целесъобразен.

· Много постоянно персоналните терзания и паники, преумората и възприятието на безперспективност на грижещият се генерира в допълнение напрежение. Болестта трансформира освен вашия непосредствен, само че и живота ви, до момента в който се грижите за него. Вие би трябвало да вместите в всекидневието си всички отговорности и отговорности, свързани с грижата за болния, плюс нещата, които се случват в частния ви живот. Това е свръхнапрежение, за което никой няма виновност, още по-малко болният. Разбирането за това ще помогне на вас да действате по-прагматично, по-спокойно и по-целенасочено. Ако грижещият се е родственик, задачата става доста по-сложна, тъй като няма ясно разграничаване сред новата и остарялата персона на болния, което прави прекарването тежко прочувствено и за двете страни.

· И може би най-важното в тази връзка - постоянно намирайте метод и време да си вземете отмора от грижата за човек с деменция. Прегарянето, прочувствената тежест, операциите и битовия аспект в ежедневното справяне с изтощителната задача на обгрижването, са стресори, които ще ви опустошат бързо, в случай че не вземете ограничения. Дали това постоянно е допустимо. Уви, не. Но най-малко можете да помислите за разнообразни разновидности.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР