Болестта Африканска чума по свинете приближава българските граници. Това стана

...
Болестта Африканска чума по свинете приближава българските граници. Това стана
Коментари Харесай

Африканската чума все по-близо до Русе


Болестта Африканска чума по свинете доближава българските граници. Това стана ясно на провелото се съвещание на Постоянно настоящата междуведомствена регионална епизоотична комисия  в Русе. 

Поводът за него беше влошената епизоотична конюнктура в Румъния и заплахата от нахлуване на болестта на българска територия. По време на срещата беше посочено, че към 4 юли тази година са регистрирани 232 огнища на заболяването в северната ни съседка, като последното е в Констанца, която е още по-близо до границата с България.
 

 прасе ThinkStock/Getty Images

С цел предотвратяване и недопускане възникването и разпространяването на заболяването в област Русе бяха признати ограничения, изискващи незабавното осъществяване на съвещания на Общинските епизоотични комисии, осъществяването на непрекъснат ветеринарномедицински надзор по повод спазването на ограниченията за биосигурност в свиневъдните обекти, незабавното информиране на обслужващия и формалния ветеринарни лекари при положение на нараснала смъртност при свините, както и незабавното информиране на формалния ветеринарен доктор за всички открити умрели диви прасета, а също и при смяна на здравния статус, държание и промени, открити по вътрешните органи на отстреляните диви прасета при първична обработка. 
--> Сред ограниченията, които се плануват още са правенето и връчването на наставления на притежателите на свиневъдни обекти за прецизно съблюдаване на ограниченията за биосигурност, осъществяването на инвентаризация на персоналните стопанства, отглеждащи прасета за персонални потребности в обитаемоте места от района, както и засилен надзор на персоналния багаж на пасажерите, идващи от страни с открита Африканска чума по свинете.

Освен посоченото нагоре ще бъде належащо от страна на Община Русе и Областно пътно ръководство да се предприеме разчистване на терена към пътя сред Русе и Мартен и надлежно слагането на контейнери за боклук.

Областната дирекция по сигурност на храните в Русе остава в положение на нараснала епизоотична подготвеност и при положение на утежняване на ситуацията ще бъде свикано незабавно съвещание на комисията, на което при нужда да се набележат спомагателни ограничения за предприемане.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР