Болестите на ретината са водещата причина за загуба на зрение

...
Болестите на ретината са водещата причина за загуба на зрение
Коментари Харесай

Днес е Световния ден на ретината

Болестите на ретината са водещата причина за загуба на зрение в развития свят.

По данни на СЗО световно има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а на всяка минута – едно дете. Броят на засегнатите от диабетна ретинопатия и свързаната с възрастта недъгавост на макулата в България непрестанно се усилва.

По самодейност на Портал на пациента и с поддръжката на Байер – България през миналата година започва Информационна акция „ Зрението е всичко. Прегледай се! “, отдадена на влажната възрастово- обусловена недъгавост на макулата и диабетен макулен едем. Мисията на продължаващата акцията е попречване на слепотата посредством осведоменост на пациентите и навременни прегледи.

Информационна акция „ Зрението е всичко. Прегледай се! “, е ориентирана към хората към и над 50-годишна възраст, защото те попадат в рисковата група за развиване на двете болести. През последните няколко месеца бяха извършени безвъзмездни прегледи в 11 клиники за очно здраве в страната.

Прегледаха се над 600 индивида на междинна възраст към 50 години. Благодарение на ранната и навременна диагностика през днешния ден е допустимо да се стартира лекуване в началните стадии на болесттите. Колкото по-рано се открият, изключително макулната недъгавост, толкоз по-ефективно е лекуването и шансът да се спре развиването на уврежданията.

Ето за какво, когато се появят и най-дискретните зрителни признаци, незабавно би трябвало да се потърси консултация с офталмолог.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР