Боксовият свят се раздели на две след най-спорния момент от

...
Боксовият свят се раздели на две след най-спорния момент от
Коментари Харесай

Имаше ли удар под пояса на Усик - Дюбоа?

Боксовият свят се раздели на две след най-спорния миг от борбата за международните трофеи в тежка категория сред Александър Усик и Даниел Дюбоа, осведоми

В петия рунд удар на британеца попадна в пояса на първенеца. Усик се срина на земята и имаше потребност от пет минути, с цел да се възвърне.

Реферът Луис Пабон регистрира на момента, че ударът е бил " под пояса ", което по всички боксови правилници е нечисто попадение. Големият въпрос е точното пояснение на самата граница за разрешената зона.
 Усик: Искам да се удрям с Фюри, само че дали това е и неговото предпочитание
Усик: Искам да се удрям с Фюри, само че дали това е и неговото предпочитание

Украинецът ще полее триумфа над Дюбоа с газирана вода

WBA беше професионалната боксова федерация, чийто кандидат Дюбоа провокира Усик. В специфичното Упътване на реферите, издадено от организацията, демонстрира, че още преди началото на срещата Луис Пабон е позволил неточност.

" След като имената на боксьорите бъдат оповестени, реферът би трябвало да даде финални указания. Те би трябвало да са къси, тъй като преди този момент са били инструктирани. Реферът би трябвало да УТВЪРДИ линията на пояса. "

По време на инструкциите преди началото на Усик - Дюбоа, това не се случи.

В Упътването е посочено и какво тъкмо е линия на пояса.

" Това е виртуална линия, която минава през пъпа и горната част на бедрата. Без значение къде боксьорът постави своите къси панталони и протектора. Реферът би трябвало да УТВЪРДИ линията на пояса по време на финалните указания ", се споделя в Упътването.

Тук има една неизясненост по отношение на тълкуванието за " горната част на бедрата ". Тя е много по-добре конкретизирана в правилника на Британския боксов ръб. В него се споделя, че " виртуалната линия обгръща горната част на бедрената кост ", а не на бедрата. Въпросната част се намира на към два пръста под пъпа.

В Упътването на WBA се добавя, че всеки удар под линията на пояса е фаул.

Още едно забавно тълкувание показва първичната неточност на Луис Пабон, който не инструктира боксьорите за границите на пояса. В Упътването на професионалния боксов рефер от 2014 година се натъртва какъв брой значими са тези указания.

" Задължение на рефера е да уточни ясно линията на пояса и непрестанно да я отбелязва по време на мача, когато късите панталони може инцидентно да се разместят или съзнателно да бъдат преместени в опит да се получи преимущество ", се споделя в инструкцията.

При всички тези тълкувания е значимо да се означи, че по време на удара на Дюбоа, късите панталони на Усик бяха покрили пъпа. В подобен случай задачата на рефера става доста сложна, тъй като той би трябвало в границите на секунда или две да избере дали да стартира да брои нокдаун или да разгласи, че ударът е под пояса.

След края на мача украинецът беше свалил много ниско своите къси панталони и неговият пъп ясно се виждаше. По време на самата среща късите панталони също с разместваха неведнъж, а горната им част минаваше или слизаше под пъпа.

В изявление след дуела промоутърът Франк Уорън разгласи, че ще изиска от WBA да назначи реванш поради евентуално нарушаване на разпоредбите от рефера. Подобни случаи в историята на бокса са огромна необичайност, тъй като е доста мъчно да се откри дали в действителност Луис Пабон не е отчел вярно обстановката.

Единствената неточност, която сигурно може да се откри е, че реферът не сподели тъкмо и ясно преди началото на срещата къде по негово виждане е линията на пояса. Напълно е допустимо той да е сторил това по време на самостоятелните указания в съблекалните на двамата боксьори.

Подобен проблем имаше в реванша сред Андре Уорд и Сергей Ковальов. Тогава преди началото на срещата именитият рефер Тони Уийкс уточни и на двамата боксьори коя част е легална и коя не.

Пъпът на Ковальов беше много над късите панталони, до момента в който този на Уорд беше навръх късите панталони по време на инструкцията. Уийкс уточни, че попадение сред горната и долната граница на самия пояс е по разпоредбите. А всичко под долната граница не е.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР