Боксът запази мястото си в летните игри в Токио през

...
Боксът запази мястото си в летните игри в Токио през
Коментари Харесай

Олимпийското бъдеще на бокса остава да виси във въздуха

Боксът резервира мястото си в летните игри в Токио през 2020 година, само че бъдещето на спорта в олимпийското придвижване остава под въпрос. Това решение взе Международният олимпийски комитет (МОК) по време на 134-я си конгрес в Лозана.

Изпълнителният комитет реши да остави в изолираност Международната боксова асоциация (AIBA), която е отстранена от организирането на боксовия шампионат в Токио. За тази цел МОК сътвори работна група, чийто началник е президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

От Международния олимпийски комитет приканиха AIBA за промени в къси периоди, с цел да бъде върнато доверието към организацията, изгубено поради неприятното финансово ръководство и казуса със спортната й честност.

" Дългосрочното развиване на обстановката зависи от интернационалната федерация и измененията, които тя ще реализира доста бързо. Те би трябвало да са подготвени да се погрижат за реда в своя спорт след Токио 2020. Ако не съумеят, бъдещето няма да е ярко ", сподели Недад Лалович.

Президентът на Международната федерация по битка и член на МОК добави: " Помагаме на спортистите да спасят личния си спорт. Опитахме да си партнираме с AIBA, само че те не пожелаха дълги години. Надявам се да намерят излаз от рецесията ".

Боксовият шампионат в Токио 2020 ще включва осем категории при мъжете и пет при дамите. В тях ще вземат участие 186 мъже и 100 дами. Квалификациите ще се проведат от януари до май следващата година на шампионати в Китай, Сенегал, Англия, Аржентина и Япония.

 Олимпийското бъдеще на бокса остава да виси във въздуха
© Associated Press

В последните две години боксът неколкократно беше застрашен от МОК с изключване от олимпийската стратегия. Причината е, че AIBA продължава да се управлява от свързвания с проведената престъпност Гафур Рахимов.

Той беше разгласен от министерството на финансите на Съединени американски щати за " един от водещите нарушители на Узбекистан и основна фигура в търговията с хероин ".

Рахимов беше определен за краткотраен президент на международния бокс през 2017 година Той размени дългогодишния началник на организацията Чин Куо У, който подаде оставка след вътрешни разногласия и изказвания за съществени финансови проблеми в AIBA.

Въпреки предизвестията на олимпийския комитет Рахимов беше одобрен за непрекъснат президент на AIBA.

Другото огромно терзание на МОК е обвързвано със съдийството в аматьорския бокс. Скандалните решения на реферите по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро доведоха до съществени подозрения в манипулиране на мачове.

Тогава AIBA стартира следствие на всичките съдии, като след това в профил неназован брой от тях. От федерацията обаче отхвърлиха обвиняванията в корупция, а обявиха, че изгонените рефери са се " показали под упованията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР