Боксът и смесените бойни изкуства, както и повечето останали спортове,

Боксът и смесените бойни изкуства, както и повечето останали спортове, ...

Как светът на бокса и ММА се бори с Covid-19.

Боксът и смесените бойни изкуства, както и повечето останали спортове, са поставени на пауза заради пандемията от коронавирус. Повечето от бойците и боксьорите събират сили под карантина, а други се опитват с дарения и популярността си да помогнат в битката с коварната зараза. Очаквано на първа линия в тази война се наредиха лидерите в бокса и ММА.
Сред тях са филипинската мегазвезда в бокса Мани Пакиао и ирландския терминатор в ММА Конър Макгрегър.
Пакиао винаги е бил пламенен патриот. Огромна част от парите, които е спечелил на ринга, той е вложил за борба с бедността в родината си. Неслучайно народът му отвърна със същата любов, като го избра за сенатор. Пандемията отново мобилизира Пакиао, който чрез шефа на компанията Али Баба Джак Ма закупи и предостави на Филипините 50 000 бързи теста за коронавирус, както и 600 000 от така дефицитните лицеви маски. В каналите в социалните мрежи на неговата фондация се публикуват съвети за предпазване и профилактика. Самият Мани също излиза с послания, като обръща внимание върху най-уязвимите - бездомните.
"Ако не им помагаме, то може да се сблъскаме с мародерство. Не ме е страх от смъртта заради зараза от коронавирус. Ако си лидер, то трябва да бъдеш на първа линия. Трябва да бъдеш с хората и да им покажеш, че ще останеш с тях до края. Израснал съм в бедност и разбирам, какво чувстват хората", казва Пакиао във видеопослание, озаглавено "Молитва за нацията".
Конър Макгрегър също е приел присърце проблема. Той активно следи статистиките за заболяемостта и анализира динамиката й. Той на няколко пъти се обръща директно към народа в Ирландия, като призова правителството напълно да затвори границите на страната. Освен с думи, Конър помага и с пари, като дари 1 милион евро за нуждите на болниците от средства за индивидуална защита.
Бившият шампион в средна категория Амир Хан, който не бил сред любимците на феновете, изрази готовност да предостави сграда с площ от 60 000 кв.м. за болница. Първоначално предназначение на зданието е било за сватбен салон и магазини за разпродажби. Бившият претендент за титлата в тежката категория на UFC Франсис Нгану започна да рекламира гел за поддържане на хигиената на ръцете, като предостави код за 20-процентно намаление.
Владимир Кличко пък предложи помощ за настаняването на лекарите и медицинския персонал в центъра на Киев, който е блокиран заради транспортен колапс, след като беше ограничен обществения транспорт. Така той помага едновременно и на брат си Виталий, който е кмет на града, както и на нуждаещите се. Кличко също така публикува видеа с тренировки в домашни условия, които са полезни са хората, поставени под карантина. С тренировки помага и бившият шампион в две категории на UFC Жорж Сен-Пиер, който води истински онлайн курс по физическа подготовка. Той не пропуска да изтъкне и важността на самоизолацията и спазването на указания за карантина.

Източник: sportal.bg